UE lansează o alianță industrială pentru energia solară fotovoltaică

fotovoltaic Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană, împreună cu actorii industriali, institutele de cercetare, asociațiile și alte părți relevante au lansat vineri Alianța industrială europeană pentru energia solară fotovoltaică, în cadrul REPowerEU.

Alianța va contribui la atenuarea riscului de aprovizionare prin asigurarea diversificării aprovizionării prin importuri mai variate și prin creșterea producției de panouri fotovoltaice solare inovatoare și durabile în UE. Într-o declarație comună, Comisia și semnatarii alianței au stabilit prioritățile imediate pentru 2023.

Stimularea capacității interne de producție va fi esențială pentru ca UE să atingă obiectivele REPowerEU de peste 320 GW de capacitate fotovoltaică solară nou instalată până în 2025 și de aproape 600 GW până în 2030.

Noua alianță a aprobat obiectivul de a atinge 30 GW de capacitate de producție europeană până în 2025, pe întregul lanț valoric. Atingerea acestui obiectiv ar genera un PIB nou de 60 de miliarde de euro pe an în Europa și crearea a peste 400 000 de noi locuri de muncă.

Alianța va oferi, de asemenea, contribuții politice pentru a reduce riscul de aprovizionare al Europei și pentru a sprijini industria națională.

Alianța își va concentra activitatea asupra următoarelor aspecte:

Asigurarea oportunităților de investiții pentru energia solară fotovoltaică europeană: prin cartografierea oportunităților de investiții și prin crearea de rezerve de proiecte finanțabile. Aceasta își propune să atragă investiții private pentru a dezvolta și comercializa produse fotovoltaice inovatoare și competitive fabricate în Europa. În mod prioritar, va lucra la alinierea investițiilor UE, naționale și private, inclusiv a planurilor naționale de redresare și de reziliență.

Un mediu favorabil pentru produsele fotovoltaice solare europene: prin abordarea barierelor, cum ar fi necesitatea de a simplifica procedurile de autorizare pentru noile situri de producție sau de a asigura aprovizionarea cu materii prime și componente necesare pentru producție.

Alianța va sprijini, de asemenea, sustenabilitatea și circularitatea în întregul lanț valoric, va identifica inovațiile de vârf, inclusiv prin intermediul cercetării finanțate de UE, precum și va acționa în vederea soluționării deficitului de forță de muncă și de competențe în acest sector. În cele din urmă, va contribui la stimularea cererii prin încurajarea utilizării unor criterii care nu țin de preț în cadrul acțiunilor publice.

Diversificarea aprovizionării și consolidarea rezilienței în lanțul de aprovizionare: prin găsirea de furnizori, parteneri și operatori alternativi prin intermediul parteneriatelor, dialogurilor și forumurilor comerciale existente și viitoare, pentru a reduce și mai mult dependențele actuale ale Europei.

Comisia deține rolul de lider politic în cadrul alianței. Aceasta supraveghează și acționează ca facilitator al activității acesteia. Secretariatul este condus de EIT InnoEnergy, în urma succesului înregistrat de Alianța pentru baterii.

Context. În octombrie 2022, Comisia a aprobat crearea unei noi Alianțe europene a industriei solare fotovoltaice, pentru a sprijini obiectivele strategiei UE în domeniul energiei solare. Strategia este o componentă esențială a planului REPowerEU, care a stabilit modul în care se poate intensifica și accelera masiv producția de energie regenerabilă în Europa pentru a ne recâștiga independența față de combustibilii fosili ruși și pentru a face sistemul nostru energetic mai rezistent.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *