Nivelul de bancarizare în România este mult sub media europeană și este direct influențat de perspectiva individuală a populației, arată Barometrul Romanian Business Leaders.
Astfel, deși România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește incluziunea financiară a cetățenilor, potrivit informațiilor publicate de Banca Mondială, în anul 2021 se situa cu 26% sub media Uniunii Europene.
Conform unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie realizat în 2022, în topul motivelor invocate de către cei care nu dețin un cont bancar se situează dorința de a nu fi urmărite veniturile/ cheltuielile, lipsa utilității unui cont, veniturile reduse și încasarea veniturilor în numerar.
De asemenea, doar patru din zece români chestionați afirmă că utilizează cardul de credit. Conform aceluiași studiu, 46% dintre românii utilizatori de servicii bancare efectuează plăți prin Internet/ Mobile banking, în creștere cu 70% comparativ cu ponderea românilor care realizau plățile de această manieră în decembrie 2020.
În același timp, Barometrul Romanian Business Leaders mai arată că doar 8% din populația României are cunoștințe financiare elementare. Acest nivel scăzut de alfabetizare financiară, este determinat de educație, venituri și vârstă.
Rezultatele studiului Bunăstarea financiară și alfabetizarea financiară în România, realizat la comanda Institutului de Economie Mondială (IEM), arată că 9 din 10 români nu pot calcula o dobândă, nu știu diferența între valorile nominale și reale și nu înțeleg ce înseamnă diversificarea riscului.
Nivelul de alfabetizare financiară din România este redus, cu diferențe considerabile chiar și în comparație cu țări în curs de dezvoltare din regiune și direct influențat de educație, venituri și vârstă. În acest sens, 39% dintre respondenții la studiul menționat au afirmat că nu sunt interesați să primească informații gratuite despre concepte și noțiuni financiare. Gradul de alfabetizare financiară reprezintă o oglindă a sistemului educațional, iar rezultatele slabe sunt accentuate de nivelul scăzut al incluziunii financiare.