A depășit România Ungaria la produsul intern brut pe cap de locuitor? Explicații

crestere economica grafic calcule Foto: Pexels/Pixabay

„În premieră, România a depășit Ungaria la PIB pe cap de locuitor”, a ținut să se laude premierul demis Florin Cîțu, zilele acestea, precizând că țara noastră are cea mai bună redresare economică din Europa, fără să menționeze faptul că economia României de fapt nu a avut o contracție atât de puternică anul trecut comparativ cu alte state din UE.

Însă cât de reală este informația că România a depășit Ungaria? Momentan, este doar o prognoză și totul depinde de cum va evolua economia românească până la finalul anului, mai ales ținând cont de un val 4 al pandemiei extrem de agresiv, pe care autoritățile nu-l pot controla ținând cont că România este în plină criză politică.

Revenind la produsul intern brut pe cap de locuitor (la paritatea puterii de cumpărare), România „probabil” va depăși Ungaria în acest an, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, bazate pe datele Eurostat. Potrivit acestora, România avea anul trecut un PIB per capita de 21.300 de euro, în timp ce Ungaria avea un PIB per capita de 22.100 de euro.

Marcel Ionescu-Heroiu, expert senior în dezvoltare urbană la Banca Mondială, afirmă că, datorită performanței economiei românești, țara noastră va depăși în acest an Ungaria.

„Ce vedeți este performanța fenomenală a României în ultimii ani. Suntem obișnuiți să ne punem oala cu smoală în cap. Este bine de știut însă că România momentan este țara cu cea mai bună performanță economică, cea mai bună dinamică economică din Europa, una din cele mai bune dinamici economice din lume.

Vedeți de unde am pornit, practic din fundul plutonului european. Unde am ajuns? În 2020 am ajuns ca PIB pe cap de locuitor peste Slovacia, anul acesta probabil am trecut de Ungaria, ceea ce este o performanță istorică. Nu s-a mai întâmplat în istoria noastră să avem o performanță economică mai bună decât a Ungariei. Dacă trendurile, dinamicile actuale continuă, vom trece, probabil, într-un an, doi de Polonia. Ceea ce în mod normal nu ar trebui să se întâmple, dar se pare că se va întâmpla”, afirmă Marcel Ionescu-Heroiu.

Economedia a scris în exclusivitate că Banca Mondială estimează că economia României va crește cu aproximativ 7% în 2021, după cum a declarat, într-un interviu pentru Economedia, Gallina A. Vincelette, director pentru țările Uniunii Europene în cadrul Băncii Mondiale.

Ulterior, Banca Mondială a anunțat oficial că a îmbunătățit puternic estimarea de creștere economică pentru România la 7,3%, în 2021, față de precedenta prognoză de 6%.

Foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *