Combinatul de îngrășăminte Azomureș, ultimul din România încă funcțional, a repornit producția în instalația de amoniac, după mai multe luni în care activitatea fusese sistată. Producția de amoniac este premergătoare fabricării unor îngrășăminte complexe precum NPK, AN și CAN.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
UPDATE Ministrul Energiei Bogdan Ivan și directorul general al Romgaz Răzvan Popescu vizitează vineri combinatul de îngrășăminte Azomureș, care a repornit oficial producția, după un an de pauză.
Azomureș este cel mai mare consumator individual de gaze. La capacitate maximă, poate „arde” zilnic circa 3,5 milioane metri cubi. Acum avem un consum zilnic de 1 milion de metri cubi, adică fabrica merge la 30% din capacitate. Combinatul este în proprietatea grupului elvețian Ameropa, care și-a exprimat intenția să îl vândă. Producătorul de gaze de stat Romgaz și-a declarat dorința fermă de a-l cumpăra și este în prezent în faza de selectare a unui consultant care să-l asiste în acest demers.
Elvețienii au funcționat sporadic în ultimii trei ani, doar atunci când au găsit prețuri convenabile la gaz și livrări predictibile pe termen mediu. Azomureș își suspendase producția în luna august a anului trecut. Acum, fabrica a găsit gaz în piață pentru a susține producția. Pentru cât timp, încă nu știm. Potrivit unor surse din piață, gazul consumat acum la Azomureș este din producția internă.
„Este o fereastră limitată de oportunitate pentru a achiziționa gaze și a pune la dispoziție îngrășăminte la prețuri competitive în sezonul agricol de toamnă din România. În continuare există un context dominat de o piață energetică volatilă, cu prețuri ridicate, care a făcut ca producția de îngrășăminte să fie nesustenabilă în România și în Europa. În ciuda perioadei destul de lungi de la ultima funcționare a instalațiilor am păstrat personalul și am întreținut instalațiile pe tot parcursul ultimelor luni pentru a reporni”, au spus reprezentanții Azomureș.
În afară de Azomureș, nu mai avem în țară niciun combinat de îngrășăminte funcțional. Practic, toată agricultura românească este acum dependentă de importul de îngrășăminte.