Ministrul Energiei Bogdan Ivan și directorul general al Romgaz Răzvan Popescu vizitează vineri combinatul de îngrășăminte Azomureș, care a repornit oficial producția, după un an de pauză. Amintim că Romgaz este interesat de achiziția Azomureș.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Vizita va avea loc vineri, 18 iulie 2025, în județul Mureș, punctul principal al programului fiind vizita la Combinatul Chimic Azomureș. Cu această ocazie, ministrul Ivan va anunța oficial reluarea activității de producție a amoniacului, o componentă critică pentru industria chimică și agricolă din România.
„Reluarea producției la AZOMUREȘ marchează un pas esențial pentru consolidarea lanțurilor industriale naționale, prin valorificarea resurselor interne și revitalizarea capacităților strategice de producție”, a transmis Ministerul Energiei.
Va avea loc o conferință de presă susținută de ministrul Bogdan Ivan la ora 13:45.
La conferință vor participa și Josh Zacharias, directorul general al Azomureș și Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz.
Subiectele abordate vor fi reluarea producției de amoniac, un nou început pentru platforma Azomureș, implicații economice și industriale la nivel național și direcții strategice privind colaborarea cu Romgaz și capitalizarea pe resursele interne ale României.
Amintim că combinatul de îngrășăminte Azomureș, ultimul din România încă funcțional, a repornit producția în instalația de amoniac, după mai multe luni în care activitatea fusese sistată. Producția de amoniac este premergătoare fabricării unor îngrășăminte complexe precum NPK, AN și CAN.
Azomureș este cel mai mare consumator individual de gaze. La capacitate maximă, poate „arde” zilnic circa 3,5 milioane metri cubi. Acum avem un consum zilnic de 1 milion de metri cubi, adică fabrica merge la 30% din capacitate. Combinatul este în proprietatea grupului elvețian Ameropa, care și-a exprimat intenția să îl vândă. Producătorul de gaze de stat Romgaz și-a declarat dorința fermă de a-l cumpăra și este în prezent în faza de selectare a unui consultant care să-l asiste în acest demers.
Elvețienii au funcționat sporadic în ultimii trei ani, doar atunci când au găsit prețuri convenabile la gaz și livrări predictibile pe termen mediu. Azomureș își suspendase producția în luna august a anului trecut. Acum, fabrica a găsit gaz în piață pentru a susține producția. Pentru cât timp, încă nu știm. Potrivit unor surse din piață, gazul consumat acum la Azomureș este din producția internă.
În afară de Azomureș, nu mai avem în țară niciun combinat de îngrășăminte funcțional. Practic, toată agricultura românească este acum dependentă de importul de îngrășăminte.