ACCA și CAFR susțin membrii în aplicarea noii Directive privind Raportarea Corporativă Durabilă (CSRD)

afaceri statistica calculator Sursa foto: Dreamstime.com

Având în vedere rolul cheie pe care profesioniștii din domeniul contabil și al auditului îl vor avea în implementarea Directivei privind Raportarea Corporativă Durabilă (CSRD), ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants), cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, s-a alăturat în calitate de partener Camerei Auditorilor Financiari din România în cadrul evenimentului CAFR – ACCA „Durabilitate: Educație, Raportare, Asigurare”. Evenimentul este unul hibrid și are loc pe 27 martie, începând cu ora 10.00 a.m, atât la Grand Hotel, sala Rondă, cât și online, permițându-le celor interesați să aleagă opțiunea convenabilă pentru ei.

La eveniment vor fi prezenți vorbitori locali și internațional de nivel înalt, printre care: Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, Hilde Blomme – Director Executiv Adjunct Accountancy Europe, Georgiana Oana Stănilă, Președinte ASPAAS, Andreia Stanciu – Director ACCA Europa de Sud și Adrian Popescu – Președinte CAFR .

Participanții vor dezbate probleme de actualitate cum ar fi contextul general privind durabilitatea la nivel internațional și impactul pe care schimbările legislative recente îl vor aduce în materie de training și dezvoltare profesională pentru profesiile contabilă și de audit.

„Concret, Directiva privind Raportarea Corporativă Durabilă (CSRD) este importantă pentru că raportarea folosind regulile din noile Standarde Europene de Raportare a Durabilității (ESRS), va deveni în curând obligatorie pentru numeroase companii din UE, dar și pentru cele din afara UE, care își desfășoară o parte semnificativă a operațiunilor în spațiul european”, explică Andreia Stanciu, Director ACCA Europa de Sud. „De asemenea, de această raportare vor avea nevoie inclusiv IMM-urile care au relații de business cu clienți mai mari, datele de implementare fiind diferite în funcție de dimensiunea companiei, cu prima serie demarând în 2024,” spune Stanciu.

Standardele ESRS vor avea o implementare complexă, similară cu a standardelor contabile IFRS existente, de aceea va fi nevoie de multe intervenții la nivelul Uniunii Europene pentru implementarea lor. ACCA este în măsură să-și sprijine membrii, dar și pe alți profesioniști din domeniu, să se adapteze rapid la aceste schimbări, și apreciază viziunea și parteneriatul CAFR în acest obiectiv comun.

Impactul noii Directive este unul de amploare, ținând cont de faptul că numărul de companii care trebuie să utilizeze ESRS pe teritoriul UE este mai ridicat, comparativ cu numărul de companii care au obligația legală să folosească IFRS. În afara modificărilor legislative, vor fi necesare revizuirea programei de studiu pentru studenți, sesiuni de training pentru profesioniștii existenți din domeniul contabil și al auditului, precum și schimbări punctuale la nivelul companiilor.

Detalii despre eveniment – inclusiv agenda și formularul de înregistrare- sunt  disponibile aici:  https://www.cafr.ro/conferinta-cafr-acca-durabilitate-educatie-raportare-asigurare-27-martie-2024/f. Pentru a participa, este necesară înregistrarea și plata unei taxe de 100 de lei.

Sursa foto: Dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *