Achiziții comune de gaze. Comisia Europeană încearcă să obţină un preţ al gazului de circa 50 de euro pe Megawatt-oră

Redacția apr. 18, 2022 0 comentarii
gaz Republica Moldova

Ministrul bulgar al energiei, Aleksandăr Nikolov, a declarat că, în prezent, la nivel european, se au în vedere acţiuni pentru iniţierea unei achiziţii comune de gaze pentru nevoile statelor membre ale Uniunii Europene. Propunerea a fost acceptată de Comisia Europeană pentru a fi discutată. Scopul este de a face acest lucru cu o echipă de negociere şi de a atinge nivelul de aproximativ 50 de euro pe Megawatt-oră, scrie publicația bulgară Darik News, citată de Rador.

Ministrul Nikolov a adăugat că Ministerul Energiei şi guvernul bulgar au întreprins acţiuni pentru furnizarea de gaze naturale din surse alternative.

„În acest sens, au fost iniţiate acţiuni pentru stabilirea de contacte cu furnizorii de gaze. De asemenea, lucrăm activ pentru a accelera conectivitatea energetică în regiune, care este o condiţie cheie pentru diversificarea reală a surselor de energie. Bulgaria va putea profita de disponibilitatea unor surse alternative de gaze naturale în timpul eventualelor negocieri viitoare cu Gazprom pentru a reduce preţul. Din punct de vedere comercial, în condiţiile actuale – război, volatilitatea preţurilor şi incertitudine comercială – semnarea unui contract pe termen lung garantează doar condiţii non-piaţă, preţuri mai mari şi dificultăţi pe termen lung”, a precizat Nikolov.

Ministrul energiei a adăugat că, în momentul de faţă, se face o revizuire juridică a scrisorii trimise de compania rusă cu privire la cererea de plată a livrărilor de gaze în ruble.

Interconectorul de gaze dintre Grecia şi Bulgaria este gata în proporţie de 91%

Aleksandăr Nikolov a declarat că interconectorul de gaze dintre Bulgaria şi Grecia este gata în proporţie de 91%. Negocierile între acţionari privind un nou statut al companiei de proiect, care realizează interconexiunea, au fost finalizate, mai scrie Darik News.

Cererile de certificare ca operator de sistem de transport au fost deja depuse la autorităţile de reglementare din Grecia şi Bulgaria. La nivel instituţional, au fost întreprinse acţiuni pentru constituirea unui grup interministerial de sprijin administrativ al procesului de implementare a proiectului. Pentru a accelera finalizarea interconectorului şi pentru punerea sa în funcţiune, au avut loc întâlniri şi discuţii cu reprezentanţii guvernelor ambelor ţări. Interconectorul urmează să fie pus în funcţiune pe data de 1 iulie anul acesta.

Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.