Acţiunile de la bursa din Moscova, la cel mai redus nivel de la invadarea Ucrainei

MOEX Bursa de la Moscova Sursa foto: moex.com

Acţiunile de la bursa din Moscova au scăzut puternic luni, ajungând la cel mai redus nivel atins din 24 februarie, ziua în care primele trupe ruseşti au intrat în Ucraina, transmite CNBC, citat de News.ro.

Indicele MOEX Rusia a scăzut cu 6,9%, iar în timpul tranzacţiilor a coborât cu până la 7,4%.

Pieţele financiare din Moscova au înregistrat un declin generalizat, de când preşedintele Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară săptămâna trecută, punând economia rusă pe picior de război şi prelungind probabil conflictul din Ucraina.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

”Din perspectivă macro, principalele implicaţii pentru economia Rusiei ar putea veni prin sancţiuni suplimentare occidentale, presiune crescută asupra finanţelor publice şi probleme mai mari pentru oferta de forţă de muncă a Rusiei”, a declarat Liam Peach, economist senior pentru pieţele emergente la Capital Economics, într-o notă de vineri.

Rusia a anunţat convocarea a 300.000 de rezervişti, după ce a pierdut în ultimele săptămâni porţiuni mari de teritoriu în urma unei contraofensive ucrainene surprinzătoare, iar Kremlinul organizează acum ”referendumuri” în părţi din estul Ucrainei, în încercarea de a consolida prezenţa Rusiei în regiune.

În timp ce unele state membre ale UE cer ca mai multe bănci ruseşti să fie separate de sistemul de plăţi SWIFT, senatorii americani propun sancţiuni secundare mai stricte pentru limitarea preţului petrolului de către G7, iar UE vrea limitarea preţului petrolului, Peach a sugerat că sectorul energetic din Rusia, un pilon cheie al economiei, ar putea fi în pericol.

”Convocarea rezerviştilor şi prelungirea conflictului vor avea un cost. Bugetul federal al Rusiei a intrat într-un deficit mare în august şi, pentru ca guvernul să îşi menţină gestionarea prudentă a finanţelor publice, va fi nevoie de majorări de taxe”, a spus Peach.

Chemarea a 300.000 de rezervişti, alături de informaţiile despre mulţi cetăţeni de vârstă militară care fug din ţară pentru a evita recrutarea, ar putea, de asemenea, să agraveze problemele de atragere a forţei de muncă în Rusia, a sugerat el.

”Cifrele oficiale arată o migraţie totală spre exterior de 216.000 de persoane, în prima jumătate a anului, iar cifrele neoficiale apropie numărul de jumătate de milion. Pentru o ţară cu o populaţie de vârstă activă în scădere, aceasta este o mare pierdere de forţă de muncă şi ar putea înăbuşi perspectivele de creştere ale Rusiei atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu”, a spus Peach.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: