Acțiunile Deliveroo cad cu 30% la listarea pe Bursa din Londra

deliveroo, livrare Sursa foto: Deliveroo

Acțiunile Deliveroo evoluau în scădere cu 30% miercuri, la primii săi pași pe bursa din Londra, relatează Reuters. Compania anunțase un preț de listare de 3,9 lire, cu o valorizare bursieră de 7,6 miliarde de lire (10,46 miliarde de dolari).

În primele minute de tranzacționare, compania a pierdut 2,28 de miliarde de lire din valorizare, în condițiile în care o serie de investitori majori și-au exprimat scepticismul față de natura duală a acțiunilor, care îi oferă fondatorului William Shu drepturi sporite de control asupra companiei, dar și asupra modelului de afaceri „gig economy” și condițiile de lucru pe care le presupune.

Compania, care a înregistrat pierderi de 223,7 milioane lire (261,7 milioane euro) în 2020, a declarat săptămâna aceasta că a primit “o cerere semnificativă” din partea investitorilor din întreaga lume – mai mult decât suficient pentru a acoperi oferta de acțiuni în valoare de 1,5 miliarde de lire sterline de mai multe ori.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cu toate acestea, intervalul său de preț săptămâna trecută, de la 3,90 la 4,60 lire sterline pe acțiune – ceea ce ar fi evaluat compania la un maxim de 8,8 miliarde de lire sterline – s-a redus în ultimele zile, Deliveroo invocând “condiții de piață globale volatile”.

Cotarea de miercuri a început la £3,90 acțiunea, limita inferioară a intervalului, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a preveni o prăbușire la începutul tranzacționării, acțiunile ajungând la £2,73 unitatea, deși ulterior au urcat înapoi peste pragul de £3.

Cotarea Deliveroo este cea mai mare ofertă publică pe bursa din Londra, de când gigantul de mărfuri Glencore a devenit public în 2011, iar primirea sa dezamăgitoare ar putea fi văzută ca o lovitură dată ambiției cancelarului (ministru de finanțe) Rishi Sunak de a atrage mai multe companii de tehnologie care să fie listate în Marea Britanie.

Comenzile pentru ianuarie și februarie 2021 au fost cu 121% mai mari decât în ​​aceeași perioadă de acum un an, în timp ce totalul comenzilor pe 2020 de 4,1 miliarde de lire sterline a fost cu 64% mai mare decât în 2019, ceea ce nu a putut preveni o pierdere de 223,7 milioane de lire sterline.

Investitorii au fost dezamăgiți de mai mulți factori, inclusiv de condițiile de lucru ale celor 50.000 de motocicliști și bicicliști livratori (rideri) din UK și lipsa influenței investitorilor asupra conducerii  companiei.

Modelul flexibil al angajaților rideri Deliveroo are un rol imens în planurile de succes ale companiei. Dacă Delveroo ar fi forțată să ofere beneficii mai tradiționale pentru angajați, cum ar fi contribuțiile la pensiile companiei, marjele deja subțiri ale lui Deliveroo ar avea dificultăți să crească, iar drumul către profitabilitate ar arăta într-adevăr foarte dur”, a declarat la BBC Sophie Lund-Yates, analist de capital la Hargreaves Lansdown.

Performanța sub așteptări poate fi o lovitură și pentru ministrul britanic de Finanțe Rishi Sunak, care și-a declarat intenția de a atrage mai multe companii tech pe bursa londoneză.

Deliveroo are în jur de 45.000 de restaurante pe platforma sa din Marea Britanie, dar continuă să se confrunte cu critici cu privire la condițiile în care lucrează riderii. Unii dintre aceștia au dat în judecată compania pentru a obține condiții de lucru și de plată mai bune.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: