Acțiunile bursei din Hong Kong au atins joi cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, iar piețele asiatice au scăzut, după anunțul FED privind majorarea dobânzilor

Redacția sept. 22, 2022 0 comentarii
Hong Kong

Acțiunile din Hong Kong au atins joi cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, iar alte piețe asiatice au scăzut și ele, după ce Rezerva Federală a SUA a majorat dobânzile cu 75 de puncte de bază și a prognozat și mai multe majorări în viitor, alimentând temerile privind o recesiune, transmite CNN.

Indicele Hang Seng (HSI) a scăzut cu până la 2,6%, depășind pragul de 18.000 de puncte, înainte de a-și reveni ușor. Până la ora 3.30 a.m. ET se tranzacționa în scădere cu 2%, la 18.079, cel mai scăzut nivel din decembrie 2011. Indicele australian S&P/ASX 200 a scăzut cu 1,6%, în timp ce Nikkei 225 (N225) din Japonia și Kospi din Coreea de Sud au scăzut cu 0,6%. Indicele Shanghai Composite Index (SHCOMP) din China a scăzut cu 0,3%.

Scăderile au avut loc după ce Rezerva Federală a aprobat miercuri o a treia majorare consecutivă de 75 de puncte de bază, într-o mișcare agresivă de combatere a inflației încinse care afectează economia americană.

Această majorare, care era de neînchipuit pentru piețe în urmă cu doar câteva luni, duce rata de referință a băncii centrale americane pentru împrumuturi la un nou interval țintă de 3%-3,25%. Aceasta este cea mai ridicată valoare de la criza financiară globală din 2008.
“Dacă ar fi să comparăm acest ciclu de majorare a ratelor cu ciclurile anterioare de majorare a ratelor, începând cu 1983, Fed nu a majorat niciodată ratele atât de mult într-o perioadă atât de scurtă de timp”, a declarat David Chao, strateg de piață la nivel mondial, Asia-Pacific (ex-Japonia) la Invesco.

“Devine din ce în ce mai dificil pentru SUA să evite recesiunea, având în vedere creșterile ‘energice și rapide’ ale ratelor de către Fed”, a adăugat el.
Hong Kong leagă valoarea monedei sale de dolarul american și, pentru a menține acest parament, banca centrală a orașului a majorat, de asemenea, joi, rata de bază cu 75 de puncte de bază.

Între timp, Banca Japoniei a menținut joi ratele dobânzilor pe termen scurt la minus 0,1%, menținându-și politica de a încerca să stimuleze economia. Yenul japonez a scăzut până la 145 față de dolarul american după această decizie, atingând un nou minim al ultimilor 24 de ani.

Încrederea investitorilor din regiune a fost afectată de o serie de alți factori, inclusiv de creșterea tensiunilor dintre SUA și China cu privire la Taiwan. Navele de război ale marinei americane și canadiene au tranzitat marți strâmtoarea Taiwan, la doar două zile după ce președintele Joe Biden a declarat că militarii americani vor apăra Taiwanul în cazul în care armata chineză ar lansa o invazie a insulei autoguvernate democratic.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.