Adio Intel? Cum ar putea Qualcomm să revoluționeze piața laptopurilor

OPPO Find X5 Pro MariSilicon X Qualcomm 8 Gen 1

Instalat acum în majoritatea smartphone-urilor Android, Qualcomm are noi ambiții, de data aceasta pentru piața laptopurilor, scrie BFM TV.

Qualcomm este una dintre cele mai importante companii din lume, dar este departe de a fi un nume cunoscut marelui public. Cu toate acestea, echipează multe smartphone-uri la toate nivelurile. Cipurile sale pot fi găsite în smartphone-uri și tablete de la toți producătorii de produse bazate pe Android. Mai recent, Samsung și Xiaomi au achiziționat cel mai recent cip al producătorului, celebrul Snapdragon 8 Gen 3.

Dar în 2024, compania americană intenționează să pornească într-o nouă aventură odată cu lansarea cipurilor sale Snapdragon X Elite. Dedicate laptopurilor, aceste cipuri s-ar putea regăsi într-un număr mare de parteneri. Așteptate în a doua jumătate a anului 2024, ele au ca obiectiv perturbarea hegemoniei Intel pe piață.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Iar în acest joc, Qualcomm are câteva argumente puternice în fața Intel, care nu a reușit niciodată să se adapteze la smartphone-uri: concepute pentru telefoane mobile, cipurile Qualcomm sunt campionii eficienței. Cu alte cuvinte, capacitatea de a oferi performanțe excelente, prelungind în același timp autonomia dispozitivului.

Sincronizare perfectă

“Este o sincronizare perfectă”, a declarat Kedar Kondap, vicepreședinte pentru produse la Qualcomm, într-un interviu acordat presei.

Faptul că primele laptopuri vor fi disponibile de la jumătatea acestui an garantează că acestea vor fi pe piață atunci când companiile vor începe să-și reînnoiască flotele. Într-adevăr, anul 2025 va marca sfârșitul suportului Microsoft pentru Windows 10 și, odată cu acesta, un punct de intrare formidabil pentru Qualcomm.

“Totul este pe drumul cel bun pentru a vedea produse propulsate de Qualcomm pe piață până la jumătatea anului 2024”, promite Kedar Kondap.

Deși numele “Snapdragon X Elite” sugerează că acesta va fi un cip extrem de puternic și, prin urmare, rezervat pentru laptopurile high-end, Qualcomm asigură că nu va fi cazul.

Compania promite o gamă de PC-uri la prețuri suficient de largi pentru a echipa atât computere din gama medie, cât și din gama superioară, sau chiar high-end. Întregul scop al cipului este versatilitatea sa. Datorită moștenirii sale în materie de smartphone-uri, acesta va putea gestiona modelele echipate cu 5G.

Intel,  Qualcomm și strategia Apple

Dar cei care speră să folosească cipurile Snapdragon X Elite în laptopurile dedicate jocurilor video vor avea o surpriză. Acest segment nu face parte din planurile Qualcomm pentru prima fază a lansării cipurilor sale: “Lucrăm pentru a evita problemele de compatibilitate”, explică Kedar Kondap.

În prezent, și fără o listă concretă de parteneri, este încă dificil de știut dacă Qualcomm poate realiza un tur de forță. Dar dificultățile întâmpinate de Intel în ultimii ani i-ar putea permite să se impună.

Oricât de ambițioasă ar fi, strategia Qualcomm este cu atât mai realistă cu cât calcă pe urmele Apple. În ultimii ani, producătorul iPhone a înlăturat Intel de pe Macbook-urile sale pentru a integra propriul cip, bazat pe procesorul utilizat în smartphone-ul său. Totul folosind arhitectura ARM – aceeași cu cea utilizată în cipurile Qualcomm, care este folosită în toate cipurile smartphone-urilor din lume și care permite obținerea acestei combinații de performanțe excelente și autonomie record a bateriei.

La Apple, evoluția a fost impresionantă, deoarece sosirea cipului moștenit de la telefoanele mobile a îmbunătățit performanțele Macbook-urilor, fără a crește prețurile.

Dar pentru Qualcomm, această tranziție va fi cu siguranță mai complexă. În timp ce Apple controlează procesorul, designul și sistemul de operare al computerelor sale, Qualcomm este doar un jucător într-un proiect tripartit, cu producătorul de laptopuri și Microsoft. Acesta din urmă va avea sarcina dificilă de a se asigura că Windows este compatibil cu arhitectura procesorului Qualcomm.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: