Adjunctul FMI spune că imigrația poate contribui la scăderea inflației în Marea Britanie

Multime de oameni londra, tineri / Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Imigrația care umple golurile de pe piața internă a locurilor de muncă poate contribui la scăderea inflației în Marea Britanie, a declarat adjunctul șefului Fondului Monetar Internațional, Gita Gopinath, citată de BBC.

Primul ministru a declarat că ratele imigrației legale sunt “prea mari”.

Cu toate acestea, Gita Gopinath, de la FMI, a declarat pentru BBC Newsnight că “în condițiile în care inflația este atât de ridicată… este benefică venirea muncitorilor”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Guvernul a declarat că sistemul de imigrație ar putea “să se adapteze la nevoile economiei”.

Migrația netă – diferența dintre numărul de persoane care intră în țară și cele care pleacă pe termen lung – este la un nivel record în Marea Britanie, de 606.000 în 2022, potrivit Oficiului Național de Statistică.

Între timp, inflația globală din Marea Britanie a scăzut în aprilie la 8,7% de la an la an, dar inflația de bază – care exclude prețurile volatile la alimente și energie – a crescut la 6,8%, cea mai mare din G7.

“În acest context, cu o inflație atât de ridicată, faptul de a avea lucrători care să poată suplini lipsa de forță de muncă în unele dintre sectoarele pe care le vedem acum va contribui la scăderea inflației”, a declarat dna Gopinath, director general adjunct al FMI.

“Așa că eu cred că există beneficii dacă vin muncitori”.

Cele mai recente statistici oficiale au arătat că Marea Britanie avea încă peste un milion de locuri de muncă vacante în cele trei luni până în aprilie 2023.

Industriile cu cele mai mari rate de locuri de muncă vacante au fost cazare și alimentație (5,5%), sănătate și asistență socială (4,5%) și locuri de muncă științifice profesionale (4%).

Economiștii au identificat piața forței de muncă restrânsă din Marea Britanie, exacerbată de impactul Brexitului asupra fluxurilor de lucrători din Uniunea Europeană și de impactul pandemiei Covid, drept unul dintre principalii factori care contribuie la inflația internă ridicată.

Ratele inflației mai mari decât se așteptau în aprilie i-au determinat pe mulți să prezică faptul că Banca Angliei va majora ratele dobânzilor mai mult decât se credea anterior, de la 4,5% în prezent la peste 5%.
Dar dna Gopinath a minimalizat ideea că Marea Britanie are o inflație de bază considerabil mai rea decât alte economii dezvoltate.

“Nu aș face o mare diferență între diferențele mici de cifre în ceea ce privește inflația de bază”, a spus ea.

De asemenea, Gopinath a declarat pentru Newsnight că FMI și-a menținut previziunile din 2018 potrivit cărora Brexitul ar reduce potențialul de creștere pe termen lung al economiei britanice cu 2,5% până la 4% din PIB, echivalentul a 900 până la 1.300 de lire sterline de persoană.

“Am făcut această estimare în jurul anului 2018 și nu am făcut o actualizare de atunci fiindcă am avut pandemia și că am avut multe alte șocuri”, a spus ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: