Administrația Biden anunță un plan uriaș de a dezvolta energia eoliană offshore în SUA, pentru a combate schimbările climatice

Turbina eoliana offshore FOTO International Energy Agency

Administrația Biden a dezvăluit luni obiectivul de a extinde industria eoliană offshore a Statelor Unite în următorul deceniu prin deschiderea de noi zone care să fie dezvoltate, alături de accelerarea autorizațiilor și creșterea finanțării publice pentru acest tip de proiecte, scrie Reuters.

Planul face parte din efortul mai larg al președintelui Joe Biden de a elimina emisiile de gaze cu efect de seră din SUA, pentru a combate schimbările climatice, o agendă despre care republicanii susțin că ar putea aduce falimentul economic, dar despre care democrații spun că poate crea locuri de muncă, protejând în același timp mediul.

Planul pentru generarea de energie eoliană în largul mării vine după suspendarea de către administrația Biden a unor noi licitații de leasing de petrol și gaze pe terenuri și ape federale. Măsura este văzută pe scară largă drept un prim pas către îndeplinirea promisiunii din campanie a președintelui de a interzice permanent noi foraje federale, pentru a contracara încălzirea globală.

Statele Unite, care au în prezent doar două mici instalații eoliene offshore, au pus piedici și națiunilor europene în dezvoltarea tehnologiei energiei regenerabile. Administrația predecesorului lui Biden, Donald Trump, a promis să lanseze eolienele offshore ca o nouă industrie promițătoare, dar nu a reușit să aprobe niciun proiect.

Planul lui Biden stabilește obiectivul de a utiliza 30 de gigawați de energie eoliană offshore până în 2030, despre care administrația a spus că ar fi suficientă pentru alimentarea a 10 milioane de locuințe și reducerea a 78 de milioane de tone metrice de dioxid de carbon pe an.

Unul dintre primii pași va fi deschiderea unei noi zone de dezvoltare a energiei eoliene offshore în New York Bight, o zonă de pe coasta aglomerată dintre Long Island, New York și New Jersey, o licitație de leasing urmând să aibă loc la sfârșitul acestui an.

Industria va angaja direct 44.000 de lucrători până în 2030 și va sprijini 33.000 de locuri de muncă adiacente, a transmis administrația, cu o promisiune că vor fi „locuri de muncă bine plătite în sindicat”.

Multe dintre aceste locuri de muncă vor fi create la noi fabrici care vor produce lame, turnuri și alte componente pentru turbine eoliene offshore masive și la șantierele navale unde vor fi construite navele specializate necesare instalării lor. Administrația a prezis că Statele Unite vor vedea investiții de modernizare a porturilor legate de energia eoliană offshore de peste 500 milioane dolari.

Administrația a declarat că vrea, de asemenea, să accelereze acordarea de permise de proiect, inclusiv analize de mediu, și să furnizeze finanțare publică de 3 miliarde de dolari pentru proiectele eoliene offshore prin intermediul Departamentului Energiei.

Planul a fost întâmpinat cu scepticism de către un grup din industria pescuitului care a menționat angajamentul planului de doar 1 milion de dolari pentru cercetarea efectelor vântului offshore asupra pescuitului. Grupurile de pescari își fac griji că turbinele masive din ocean ar interfera cu rutele de pescuit și ar avea impact asupra speciilor comerciale.

Secretarul pentru comerț, Gina Raimondo, a promis că „va rezolva aceste tensiuni” dintre pescuit și dezvoltarea eoliană.

Statele Unite au în prezent doar două mici parcuri eoliene offshore: parcul eolian Block Island de 30 de megawați în largul Rhode Island și un proiect pilot cu două turbine în largul coastei Virginiei. Există proiecte propuse de mai mult de 20 GW, aflate în diferite etape de dezvoltare.

Europa, în schimb, are o capacitate mai mare de 20 GW și intenționează să o extindă de peste zece ori până în 2050. Multe dintre companiile care dezvoltă proiecte americane sunt europene, inclusiv compania norvegiană Equinor, compania daneză Orsted și o societate mixtă formată din Avangrid, divizia americană a companiei spaniole Iberdrola și danezii de la Copenhagen Infrastructure Partners.

Foto: Turbina eoliana offshore (International Energy Agency)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *