Adrian Ghenie, unul dintre cei mai cunoscuți și bine vânduți artiști contemporani, revine în România cu o expoziție personală, după 14 ani. Tema: Relația cu tehnologia

Redacția apr. 1, 2023 1 comentarii
Portret Adrian Ghenie, credit foto Alessandra d'Urso_Galeria Thaddaeus Ropac

Adrian Ghenie, unul dintre cei mai cunoscuți și bine vânduți artiști contemporani revine în România: expoziția Corpul imposibil, organizată de Fundația Art Encounters, se deschide pe 20 aprilie la Pavilionul ISHO din Timișoara, în anul în care orașul e Capitală Culturală Europeană.

Fundația Art Encounters, înființată și prezidată de antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor, organizează expoziția Corpul imposibil (The Impossible Body), care va conține o nouă serie de desene și câteva picturi, create special pentru acestă expoziție și expuse în premieră mondială la Timișoara. Adrian Ghenie este unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, cunoscut în primul rând datorită picturilor sale inspirate de subiecte istorice și figuri importante ale secolului XX.

Vernisajul expoziției Corpul imposibil are loc pe 20 aprilie, de la ora 18:00 la Pavilionul ISHO din Timișoara, în cadrul proiectului ISHO, în prezența artistului și a echipei Fundației Art Encounters.

„Suntem încântați că Adrian a acceptat invitația noastră și că avem astfel ocazia să vedem în premieră lucrări reflectând preocupările sale actuale, cu o tematică foarte relevantă, cea a relației noastre cu tehnologia. Această expoziție surpriză completează contribuția Fundației Art Encounters la efervescența unui an special” a declarat Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters.

Pentru toți cei care vor să intre în dialog cu artistul, Fundația Art Encounters organizeză pe 21 aprilie, de la ora 18:00, un eveniment special Meet the Artist, care va include un tur ghidat realizat de Adrian Ghenie împreuna cu Diana Marincu, curatoarea expoziției.

„În cadrul expoziției Corpul imposibil de la Timișoara, artistul ne va prezenta noi lucrări, inspirate de perioada pandemiei și de izolarea în spațiul domestic, când singura legătură cu «lumea» avea loc prin dispozitivele digitale. Aceste teme vorbesc despre relația complicată pe care omul modern o are astăzi cu tehnologia cu social media, cu propriul corp și cu timpul. Ghenie a observat că există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări anatomice specifice și prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei. Desenele sunt încercările artistului de a deconstrui și a reconstrui figura umană respectând niște volume mari, dar speculând plastic prin toate detaliile care le conțin și mai ales prin spațiile goale din jur. Accesul necontenit la tehnologie și mediul digital ne fac, în mod aparent, cel puțin, să fim conectați permanent și legați la o rețea colectivă, rămânând în același timp tot mai singuri”. dezvăluie curatoarea expoziției și directorul artistic al Fundației Art Encounters, Diana Marincu.

Expoziția poate fi vizitată în intervalul 20 aprilie – 18 iunie în incinta Pavilionului ISHO, între orele 12:00 – 18:00, de miercuri până duminică, accesul pentru public fiind gratuit.

Expoziția va beneficia și de un program de mediere care va fi anunțat pe parcurs de Fundația Art Encounters.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare și trăiește actualmente la Berlin. Melanjul de abstract și realism al lucrărilor sale generează adesea picturi psihologice, profund tulburătoare.

Adrian Ghenie a expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București; Tate Liverpool. În 2015 a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția cu proiectul Darwin’s Room.

Fundatia Art Encounters, promotor și organizator al Bienalei Art Encounters, este activă din 2015 ca inițiativă culturală privată care are ca scop facilitarea și sprijinirea artei contemporane din România.

Foto: Alessandra d'Urso_Galeria Thaddaeus Ropac

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *