Agenția de rating Fitch consideră justificată perspectiva negativă a rating-ului României, din cauza dezechilibrelor fiscale și a înrăutățirii situației datoriei publice, peste care vine „o scenă politică volatilă”.
Reamintim că Fitch Ratings a acordat în octombrie României un rating „BBB minus”, cel mai scăzut rating recomandat investițiilor, cu o perspectivă negativă. Standard&Poor’s și Moody’s au acordat, de asemenea, cel mai riscant rating pentru România, dar cu o perspectivă stabilă.
Perspectiva negativă asupra ratingului de credit suveran al României este încă justificată, a declarat Federico Barriga Salazar, director la Fitch Ratings, la un seminar online miercuri, scrie Bloomberg.
El a afirmat că România se confruntă cu dezechilibre fiscale și profilul datoriilor s-a înrăutățit pe fondul pandemiei.
Astfel, potrivit lui, o imagine destul de pozitivă a creșterii economice a României este echilibrată de o poziție fiscală provocatoare și de o scenă politică volatilă.
„A existat o reducere a deficitului bugetar, dar uşoară, iar acum acest lucru devine o provocare în următorii ani, astfel încât atingerea jaloanelor din planul de redresare a devenit primordială şi va fi importantă pentru a determina cum va arăta ratingul în viitor”, a spus Salazar.
Analistul a afirmat că nou-formata coaliție de guvernământ a crescut riscurile conformării cu cerințele planului de redresare, din cauza istoricului social-democraților în aprobarea cheltuielilor sociale mai mari.
„Nu credem că această coaliție va supraviețui pe tot parcursul mandatului, având în vedere diferențele destul de mari dintre cei doi parteneri principali”, a precizat el.
Analistul Fitch a mai afirmat, conform informațiilor Economedia, că este esențial ca România să își atingă obiectivele fiscale și că inflația mai mare din România creează dezechilibre macro.