Agenția Internațională a Energiei: Sancțiunile asupra petrolului rusesc au “efectul scontat”/ Producția ajunge pe piață, dar veniturile Rusiei au scăzut

petrolier Sursa foto: Dreamstime

Interdicțiile și plafoanele de preț care vizează petrolul rusesc au “efectul scontat”, în ciuda producției și exporturilor surprinzător de rezistente din ultimele luni, potrivit lui Toril Bosoni de la Agenția Internațională a Energiei, informează CNBC. Producția rusă ajunge pe piață, dar veniturile pe care Rusia le primește din petrolul și gazele sale au scăzut.

Embargoul impus de Uniunea Europeană asupra produselor petroliere rusești a intrat în vigoare la 5 februarie, bazându-se pe plafonarea prețului petrolului la 60 de dolari implementat de marile economii din G-7 (Grupul celor șapte) la 5 decembrie.

Bosoni, care este șeful diviziei de industrie și piețe petroliere din cadrul AIE, a declarat miercuri pentru CNBC că producția și exporturile de petrol rusesc au rezistat “mult mai bine decât se aștepta” în ultimele luni. Acest lucru se datorează faptului că Moscova a reușit să redirecționeze o mare parte din țițeiul care înainte mergea în Europa către noi piețe din Asia.

China, India și Turcia, în special, au accelerat achizițiile pentru a compensa parțial scăderea de 400.000 de barili pe zi a exporturilor de țiței rusesc către Europa în ianuarie, potrivit raportului privind piața petrolului publicat miercuri de AIE. De asemenea, o parte din petrolul rusesc continuă să ajungă în Europa prin conducta Druzhba și prin Bulgaria, ambele fiind exceptate de la embargoul UE.

Ca atare, producția netă de petrol rusesc a scăzut în ianuarie cu doar 160.000 de barili pe zi față de nivelurile de dinainte de război, 8,2 milioane de barili de petrol fiind expediați pe piețele din întreaga lume, a precizat AIE. Agenția a adăugat că plafoanele de preț impuse de G7 ar putea contribui, de asemenea, la susținerea într-o oarecare măsură a exporturilor rusești, întrucât Moscova este obligată să vândă petrolul din Urali la un preț mai mic acelor țări care respectă aceste plafoane, ceea ce îl face potențial mai atractiv decât alte surse de țiței.

În ciuda volumelor substanțiale de exporturi ale Rusiei, Bosoni a susținut că acest lucru nu înseamnă că sancțiunile au eșuat.

“Plafonarea prețurilor a fost instituită pentru a permite ca petrolul rusesc să continue să circule pe piață, dar, în același timp, reducând veniturile rusești. Chiar dacă producția rusă ajunge pe piață, vedem că veniturile pe care Rusia le primește din petrolul și gazele sale au scăzut cu adevărat”, a declarat Bosoni.

“De exemplu, în ianuarie, veniturile din exporturi ale Rusiei au fost de aproximativ 13 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o scădere de 36% față de anul trecut”, a spus ea. “Încasările fiscale rusești din industria petrolieră au scăzut cu 48% în acest an, așa că, în acest sens, putem spune că plafonarea prețurilor are efectul scontat.”

Ea a subliniat, de asemenea, discrepanța tot mai mare dintre prețul țițeiului rusesc Urals și cel al țițeiului Brent, de referință internațională. Primul a avut o medie de 49,48 dolari pe baril în ianuarie, potrivit Ministerului rus de Finanțe, în timp ce Brent se tranzacționa joi la peste 85 de dolari pe baril.

Este important de menționat că bugetul Rusiei pentru 2023 se bazează pe un preț mediu al țițeiului Urals de 70,10 dolari/baril, astfel că prăbușirea veniturilor fiscale din operațiunile petroliere de la an la an lasă o gaură substanțială în finanțele publice.

De asemenea, Bosoni a precizat că există indicii că Moscova ar putea să nu fie capabilă să realoce comerțul cu produse petroliere în același mod în care a făcut-o cu exporturile de țiței, motiv pentru care AIE se așteaptă ca exporturile și producția să scadă în continuare în următoarele luni.

“Vedem acum o oarecare realocare a comerțului cu produse, dar nu am văzut aceeași schimbare pe care am văzut-o pentru țiței, motiv pentru care ne așteptăm ca exporturile rusești să scadă și producția să scadă”, a spus ea.

Reducerea producției
Rusia a anunțat săptămâna trecută că va reduce producția cu 500.000 de barili pe zi în martie ca răspuns la ultima rundă de interdicții occidentale, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din ultima sa producție de țiței.

Cu toate acestea, Bosoni a declarat că acest lucru este în conformitate cu așteptările AIE.

“Acest lucru este inclus în bilanțurile noastre care încă văd piețele relativ bine aprovizionate în prima jumătate a anului, așa că nu suntem prea îngrijorați de acest declin, credem că există suficientă ofertă pentru a satisface cererea în următoarele luni”, a spus ea.

“Întrebarea va fi atunci când va veni vara, când activitatea rafinăriilor se va intensifica pentru a face față conducerii de vară și când revenirea Chinei va porni cu adevărat, atunci vom putea vedea că piața se va înăspri cu adevărat până la sfârșitul anului.”

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *