Agenția Internațională pentru Energie avertizează că embargoul impus de UE va afecta producția de petrol rusesc: Producția va scădea cu 1,9 milioane de barili pe zi până în februarie față de anul trecut

petrol Sursa foto: Pixabay

Producția de petrol a Rusiei ar urma să scadă cu 17% până în februarie, comparativ cu producția de dinainte de război, odată ce embargoul impus de UE asupra exporturilor Moscovei va intra pe deplin în vigoare, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, citat de Financial Times.

Deși scăderea de 1,9 milioane de barili pe zi este mai mică decât pierderile de 3 milioane de barili pe zi pe care AIE le estimează în martie, prognoza indică impactul pe care l-ar putea avea interdicția UE asupra țițeiului rusesc și a produselor petroliere rafinate, chiar dacă volume semnificative sunt redirecționate către alte piețe.

Rusia, care este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, a pompat aproape 11mn b/d de țiței și produse în august, în scădere doar marginală față de producția sa de dinainte de invadarea Ucrainei în februarie, a precizat AIE, cu sediul la Paris. Aceasta se așteaptă ca această cantitate să scadă la 10,2mn b/d în decembrie și la 9,5mn b/d până în februarie 2023.

Luna trecută, AIE a avertizat că sancțiunile occidentale au avut până acum un „impact limitat” asupra producției de petrol rusesc de la începutul războiului.

În pofida unei scăderi de 2mn b/d a exporturilor către Europa, SUA, Japonia și Coreea de la invazie, redirecționarea fluxurilor către India, China și Turcia a atenuat pierderile pentru Kremlin. Însă, odată ce embargoul UE va intra în vigoare, AIE se așteaptă ca alte 1,4 milioane de miliarde de barili pe zi de țiței și 1 milion de miliarde de barili pe zi de produse să trebuiască să-și găsească o nouă destinație.

Deși exporturile totale de petrol rusesc au crescut de fapt în august cu 220.000 b/d, veniturile estimate ale Moscovei din exporturi au scăzut cu 1,2 miliarde de dolari, ajungând la 17,7 miliarde de dolari, din cauza prețurilor mai mici ale țițeiului la nivel mondial, a precizat AIE.

Impactul final al sancțiunilor UE va depinde de efectul unui plafon de preț propus de membrii G7 pentru a limita prețul pe care țările din afara embargoului îl pot plăti pentru petrolul rusesc. G7, condus de SUA, dorește să reducă veniturile pe care Moscova le obține din vânzările de petrol, dar să evite creșterea și mai mult a prețurilor prin eliminarea de pe piață a milioane de barili ruși.

Inițiativa, susținută de miniștrii de finanțe ai G7 la începutul acestei luni, se va baza pe un sistem de stimulente prin care importatorii de petrol rusesc care solicită acoperire de asigurare și servicii de transport maritim de la companii cu sediul în țările G7 și UE vor trebui să respecte plafonul de preț.

AIE a declarat că este puțin probabil ca unele țări terțe să fie de acord cu plafonul de preț, ceea ce ar duce la o redirecționare suplimentară a unor exporturi de petrol rusesc.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *