Agenția Internațională pentru Energie: Energia solară ar urma să depășească cărbunele în 5 ani

panouri solare, energie verde Sursa foto: Pexels

Energia solară este în plină expansiune, deoarece criza energetică determină trecerea la energia regenerabilă, ca urmare a războiului din Ucraina, și se așteaptă ca până în 2027 să depășească energia pe bază de cărbune, potrivit previziunilor Agenției Internaționale pentru Energie, citat de Financial Times.

Energia regenerabilă în ansamblu va deveni cea mai mare sursă de generare a energiei electrice la nivel mondial până la începutul anului 2025, a declarat AIE, iar între 2022 și 2027, la nivel mondial se va adăuga o capacitate de energie regenerabilă de două ori mai mare decât în ultimii cinci ani.

Nu numai că țările au impulsionat „expansiunea noilor surse de energie regenerabilă” pentru a atinge obiectivele climatice, dar securitatea energetică și necesitatea de a „diversifica” lanțurile de aprovizionare cu energie regenerabilă în afara Chinei au devenit din ce în ce mai importante, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-un interviu.

„Există o competiție puternică între cele mai mari economii ale lumii pentru a avea o poziție fruntașă atunci când vine vorba de următorul capitol al sectorului industrial”, a spus el, fie că este vorba de energie solară, eoliană, baterii sau vehicule electrice.

Graba de a înlocui petrolul și gazele care nu mai vin din Rusia și de a construi sectoare interne de energie regenerabilă a dus la o presiune pentru stimulente și subvenții pentru industrie.

Statele Unite avansează cu un pachet de măsuri de referință privind clima, Legea privind reducerea inflației în valoare de 369 de miliarde de dolari, care include stimulente pentru producția de energie solară prin intermediul a 10 miliarde de dolari alocate pentru credite fiscale pentru energia curată în general și 27 de miliarde de dolari puși deoparte într-o „bancă verde” pentru a sprijini proiectele de energie curată în comunități.

Între 2022 și 2027, capacitatea globală de energie din surse regenerabile va crește cu 2.400 de gigawați, o cantitate egală cu capacitatea energetică a Chinei din prezent, a estimat AIE în cel mai recent raport anual privind energia regenerabilă. Această cifră este cu 30% mai mare decât prognoza AIE în urmă cu un an.

Se așteaptă ca SUA și India să conducă diversificarea lanțului de aprovizionare pentru producția de energie solară, a precizat AIE, reducând dominația Chinei. Se așteaptă ca investițiile în energie solară ale celor două țări să ajungă la aproape 25 de miliarde de dolari între 2022 și 2027, o creștere de șapte ori față de ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, China va rămâne un „jucător dominant”, a precizat AIE, cota sa de piață fiind estimată la aproximativ 75% în 2027, față de 90% în prezent.

AIE a avertizat în iunie că poziția Chinei în lanțul de aprovizionare cu panouri solare ar putea încetini trecerea globală la o energie mai curată. Țara va reprezenta aproape jumătate din energia regenerabilă nou adăugată în anii până în 2027, ajutată de politicile incluse în ultimul plan cincinal al Chinei, a declarat agenția în această săptămână.

Se așteaptă ca boom-ul solar să se accelereze în următorii doi ani. Iberdrola, una dintre cele mai importante companii europene de energie regenerabilă, a planificat „să își dubleze cu mai mult de două ori capacitatea globală de energie solară, ajungând la 10,6 gigawați până la sfârșitul anului 2025”, a declarat Xabier Viteri Solaun, director al diviziei de energie durabilă.

Proiectele solare pot fi dezvoltate și construite mai rapid decât alte surse regenerabile, a adăugat el, iar compania „observă o creștere a capacității solare care se adaugă la parcurile eoliene noi și existente”.

O creștere și mai rapidă poate avea loc dacă țările europene facilitează obținerea de autorizații pentru noile proiecte, îmbunătățesc stimulentele pentru instalațiile solare de pe acoperișuri și oferă condiții mai bune în cadrul licitațiilor de energie regenerabilă, a precizat AIE.

În ciuda tendințelor generale încurajatoare, industria eoliană europeană a suferit o „provocare majoră”, a declarat Birol. Combinația dintre concurența chineză și americană și creșterea costurilor materiilor prime și a costurilor de aprovizionare creează stres financiar.

Birol a repetat, de asemenea, avertismentele privind înlocuirea combustibililor fosili din Rusia cu noi proiecte de petrol și gaze. Aprovizionarea ar trebui să provină din zăcămintele existente, a spus el, în timp ce ar trebui luate măsuri pentru a reduce cererea.

„Invazia Ucrainei de către Rusia nu ar trebui să fie o justificare pentru investiții pe scară largă în combustibili fosili”, a spus el, deoarece acestea nu numai că ar pune în pericol „obiectivele climatice”, dar ar sfârși ca active neutilizate.

Cu toate acestea, chiar și în cazul scenariului „accelerat” al AIE – în care capacitatea de producție de energie regenerabilă crește mai rapid decât în cazul principal datorită politicilor și altor măsuri care nu sunt în prezent în lucru – lumea nu va reuși să atingă nivelul necesar pentru a limita încălzirea globală.

Temperaturile au crescut deja cu cel puțin 1,1C de la sfârșitul anilor 1800. În cadrul Acordului de la Paris, aproape 200 de țări au convenit să reducă emisiile suficient de mult pentru a menține creșterea la mult sub 2C și, în mod ideal, la 1,5C.

Creșterea energiei din surse regenerabile „ar reduce semnificativ diferența” față de această cale, aducând capacitatea totală la 2.950 GW până în 2027, a declarat AIE. Dar acest lucru ar lăsa în continuare un decalaj de 800 GW pentru a ajunge la emisii nete de gaze cu efect de seră zero până în 2050.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *