Ai avea încredere să îți lași banii pe mâna unui robot?

roboti china Foto: Chinese Embassy Manila, Facebook

Consultanța financiară robotizată poate fi o opțiune ieftină și cu efort redus pentru investitorii neprofesioniști, însă lipsa contribuției umane are și dezavantaje, scrie Euronews.

Se preconizează că industria de robo-consultanță va gestiona 5.000 de miliarde de dolari la nivel mondial până în 2027, deoarece tehnologia a cunoscut o perioadă de „creștere explozivă” începând cu 2008: un an citat pe scară largă ca fiind anul nașterii serviciilor de consultanță financiară automatizată, cunoscute și sub numele de robo-consultanții.

Înainte de această dată, existau softuri profesionale, dar la sfârșitul anilor 2000 a fost fondat primul site de robo-consultanți din lume disponibil publicului, cunoscut sub numele de Betterment.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Potrivit Investopedia, industria de robo-consultanță a gestionat active ale clienților în valoare de până la 3.000 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2023.

Iar până în 2027, se preconizează că această cifră va ajunge la 5.000 de miliarde de dolari la nivel mondial, mai mult decât PIB-ul nominal al Germaniei, a treia economie ca mărime din lume.

Ce fac mai exact robo-consultanții?

Întrucât în prezent există o gamă variată de robo-consultanți din care puteți alege, nu există o explicație unică pentru modul în care funcționează, dar putem începe prin a ne concentra pe cea mai cunoscută funcție a acestora: gestionarea portofoliilor de investiții.

Atunci când vă înscrieți la un anumit produs robotizat, vi se va cere să introduceți informații despre dumneavoastră, care se vor concentra în general pe domenii precum aversiunea dumneavoastră la risc, obiectivele dumneavoastră și timpul pe care doriți să îl acordați portofoliului dumneavoastră.

Pe baza acestor răspunsuri, software-ul va putea apoi să creeze un plan de investiții personalizat, deși diferitele produse au niveluri diferite de personalizare și automatizare.

Robo-consilierii sunt adesea o opțiune bună pentru persoanele ocupate care sunt noi în lumea investițiilor, deoarece algoritmii pot face o mare parte din munca grea în locul dumneavoastră.

Cât costă?

Euronews Business l-a întrebat pe Matthias Fischer, profesor în domeniul bancar și financiar la Universitatea Tehnică din Nürnberg, Germania, ce sfat le-ar da persoanelor care utilizează robo-consultanți pentru prima dată.

Un sfat este acela de a cunoaște nivelul de risc pentru care vă angajați (un raport mai mare între acțiuni și obligațiuni în portofoliu reprezintă un risc mai mare), dar profesorul Fischer le-a spus investitorilor să fie atenți la comisioanele mari.

În timp ce unele companii nu percep o sumă fixă pentru utilizarea robo-consultanților lor, majoritatea firmelor vor solicita un comision de administrare, ceea ce înseamnă că un procent din activele dumneavoastră va fi dedus din contul dumneavoastră la intervale regulate.

Există, de asemenea, un alt nivel suplimentar de cheltuieli la care trebuie să vă gândiți, și anume cât veți plăti companiilor de fonduri tranzacționate la bursă (ETF).

În termeni simpli, un ETF este un coș de investiții diferite, cum ar fi acțiuni, obligațiuni și mărfuri, iar acest pachet este deținut de un furnizor.

Investitorii (cum ar fi cei care folosesc robo-consultanți) pot cumpăra o parte din acel coș și pot obține dividende din acesta, dar vi se va cere să plătiți un comision.

Acestea fiind spuse, ETF-urile au, de obicei, comisioane mai mici decât alte tipuri de fonduri, iar costul total al utilizării unui robo-consilier este, în general, mult mai mic decât cel pe care l-ați plăti dacă ați căuta consiliere umană.

Prin urmare, mulți susținători ai robo-consilierilor spun că aceștia au potențialul de a democratiza consilierea financiară și de a reduce inegalitatea.

Marie Brière, șefa departamentului Investors’ Intelligence & Academic Partnership din cadrul Institutului de investiții Amundi din Franța, a declarat că robo-consultanții sunt mai accesibili din punct de vedere financiar decât consultanța tradițională și a explicat că software-ul tinde să fie mai eficient pentru cei mai puțin bogați.

Acest lucru se datorează faptului că „investitorii au tendința de a avea o investiție redusă în acțiuni” pentru început, a spus ea, ceea ce înseamnă că robotul poate adăuga beneficii mai mari.

Ar trebui să aveți încredere în sfaturi?

Unul dintre factorii-cheie care vor determina creșterea industriei robo-consultanță este încrederea consumatorilor.

În acest moment, mai multe studii încearcă să măsoare câtă încredere au cu adevărat investitorii în consilierea financiară automatizată, dar nivelurile de încredere vor crește probabil pe măsură ce o parte tot mai mare a generației care cunoaște tehnologia va începe să investească.

Furnizarea unei explicații detaliate a modului de funcționare a deciziilor robo-consultanților este o modalitate importantă de a îmbunătăți încrederea utilizatorilor, potrivit lui Brière.

Mai mult, utilizarea consilierilor automatizați implică, de fapt, mai puțin risc decât a vorbi cu oameni, a spus ea.

„Robo-consilierii […] sunt într-adevăr mai puțin predispuși la prejudecăți decât consilierii umani”, a spus Brière. „De exemplu, unele cercetări au arătat că tinerii și femeile sunt adesea mai puțin bine deserviți de consilierii lor financiari umani”.

Potrivit Consiliului de standarde al Certified Financial Planner (CFP), doar 23,6% din toți consilierii înregistrați în SUA în 2022 erau femei și doar 1,9% erau de culoare.

Având în vedere aceste disparități, unii susțin că sfaturile oferite grupurilor subreprezentate vor fi mai puțin adaptate la nevoile lor specifice.

Scott Smith, Director of Advice Relations la Cerulli Associates, a fost de acord că robo-consilierii reprezintă o opțiune mai puțin riscantă pentru investitori, deoarece nu au „nicio suprapunere emoțională subiectivă”, ceea ce înseamnă că nu vor acționa pe baza intuiției.

Acestea fiind spuse, el a explicat că, odată ce investițiile devin mai mari, robo-consilierii au limitările lor, deoarece le este mai greu să integreze în calculele lor factori mai puțin sensibili, cum ar fi dinamica familiei și sănătatea.

„Când viața începe să devină mai complexă, vei dori mai multe lucruri […] să te căsătorești, să crești copii, să împarți toate aceste lucruri, acestea sunt mai mari decât un simplu portofoliu.”

În aceste cazuri, o altă opțiune posibilă pentru investitori este să folosească un robo-consilier hibrid.

Acest lucru înseamnă că există opțiunea de a vorbi cu un expert uman, deși serviciul de investiții este parțial automatizat.

„Nu cred că putem supraestima importanța consilierilor financiari umani în viitor”, a declarat Smith – un mesaj care va fi, fără îndoială, bine primit de profesioniștii din industrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: