Ajutor de stat de 21 milioane de lei pentru Aeroporturile Bacău, Craiova Iași, Sibiu, Suceava și Timișoara. Ajutorul de stat acoperă deficitul de lichiditate din primele șase luni ale anului cauzat de scăderea traficului aerian

Aeroport timișoara Sursa foto: Aeroportul „Traian Vuia” Timișoara

Aeroporturile din Bacău, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava și Timișoara vor primi un ajutor de stat de 21 milioane de lei pentru a acoperi deficitul de lichiditate pentru primele șase luni ale anului, pierderi cauzate de pandemia COVID 19 care a dus la scăderea traficului aerian.

Solicitarea pentru acordarea ajutorului de stat a venit de la Asociația Aeroporturilor din România, iar Guvernul a aprobat un memorandum în urmă cu o lună, potrivit unui Proiect de Ordin comun al miniștrilor transporturilor și dezvoltării. Cele șase aeroporturi au avut în 2019, anul de referință înaintea pandemiei un trafic aerian cuprins între 200 000 și 3 milioane de pasageri. Schema de ajutor de stat cuprinde propunerile și observațiile Comisiei Europene precizează ministerul Transporturilor : ,,Industria de transport aerian reprezintă unul dintre sectoarele economice cele mai afectate de pandemia de COVID-19. Scăderea traficului aerian, cumulată cu un proces foarte lent de revenire la nivelul anului 2019, are un impact negativ semnificativ asupra veniturilor unor aeroporturi din România, care au înregistrat în anul 2019 un trafic situat între 200.000 – 3.000.000 pasageri/an, afectând menținerea acestora în stare operațională pe termen scurt, în lipsa unor măsuri de ajutor de stat.
În acest context, Asociația Aeroporturilor din România a înaintat Guvernului României solicitarea de acordare a unui sprijin financiar în cuantum de 21.374 mii lei, pentru aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic mai mare de 200.000 de pasageri și mai mic de 3 milioane de pasageri, respectiv Bacău, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava, Timișoara și care în prezent se confruntă cu dificultăți cauzate de nivelul scăzut al traficului și implicit al veniturilor. Ajutorul de stat va acoperi deficitul de lichiditate pentru perioada 01.01.2022 – 30.06.2022.”

Cea mai mare sumă, 6,4 milioane lei revine Aeroportului Craiova, iar cel mai puțin, 2,3 milioane pentru Aeroportul Iași (n.r Aeroportul Iași a înregistrat în mai 2022 un trafic record, de 160 000 pasageri)

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

BENEFICIAR Sumă
(mii lei)
Societatea Națională Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara 4.500
Regia Autonomă Aeroportul Internațional Iași 2.300
Regia Autonomă Aeroportul Internațional Sibiu 2.676
Regia Autonomă Aeroportul Internațional Craiova 6.400
Regia Autonomă Aeroportul Internațional “George Enescu“ Bacău 3.000
Regia Autonomă Aeroportul Internațional Ștefan cel Mare Suceava 2.498
TOTAL 21.374

Din această listă lipsește Aeroportul Cluj Napoca, aeroport care a primit deja un ajutor de stat de 9 milioane de lei, după cum Economedia a scris aici. 

Aeroporturile din Iași, Sibiu, Suceava, Craiova și Bacău funcționează ca regii autonome de interes regional, în subordinea județelor, în timp ce aeroportul din Timișoara este organizat ca societate pe acțiuni la care statul, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, deține 80% din pachetul de acțiuni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: