În lupta Rusiei cu Ucraina, refugiați ucraineni s-au îndreptat către granițele altor țări, inclusiv România, 7.000 de ucraineni venind la noi în țară în ultimele 24 de ore, potrivit unui anunț al ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode. Reacțiile nu au încetat să apară, astfel că mai multe business-uri locale au transmis pe rețelele de socializare diverse modalități prin care dau o mână de ajutor refugiaților ucraineni care au ajuns în România. Economedia a realizat o listă cu o parte din antreprenorii și business-urile din România (și din Republica Moldova) care anunță sprijin pentru refugiații ucraineni. Lista este updatată pe măsură ce apar noi anunțuri.
Purcari
Purcari, unul dintre cele mai mari grupuri de vinuri şi brandy din regiunea Europei Centrale şi de Est, se alătură business-urilor ce iau inițiativă în ajutorarea persoanelor din Ucraina. Business-ul va găzdui cel puțin 20 de familii de refugiați în Ștefan Vodă, spunând că vor mai da o mână de ajutor în viitor.
„Nu putem rămâne indiferenți față de tragedia vecinilor noștri. Mii dintre ei au trecut hotarul de la Criva la Palanca, pentru a ajunge în Moldova, fugind de urgia războiului. Pentru noi, cei din Moldova, e un test de compasiune și omenie. Toți cei care putem contribui – cu adăpost, o plăcintă caldă, un cuvânt de încurajare – trebuie să o facem. Noi, cei de la Purcari, ne-am asumat să găzduim în Ștefan Vodă cel puțin 20 de familii de refugiați, dar nu ne vom opri aici”, a transmis compania într-un mesaj pe pagina de Facebook.
Ștefan Mandachi
Antrepenorul Ștefan Mandachi, cel care deține lanțul de restaurante Spartan, a cazat gratuit la hotelul său din Suceava primii patru refugiați: soț, soție, copil și bună. Acesta a făcut anunțul pe contul său de Facebook unde a scris că locurile sunt limitate, nefiind pregătiți și există multe rezervări prealabile, inclusiv ucraineni.
„La hotelul nostru din Suceava am cazat gratuit deja (la ora 17:45) primii patru refugiați: soț, soție, copil, bunica. Locurile sunt limitate, nu am fost pregătiți și există multe rezervări prealabile (inclusiv ucraineni). Subliniez, prioritare sunt cazurile de refugiați cu copii, femei și CU CÂINI și PISICI. Vom construi până luni 30 țarcuri și cuști pentru „câinii refugiați” unde ar intra cam 40-50 animale (dacă nu se mușcă). Asta în primă fază!”, a scris Ștefan Mandachi într-un mesaj pe Facebook.
De asemenea, Mandachi a transmis că la restaurantul Spartan din centrul Sucevei, poate servi gratuit o masă caldă orice cetățean ucrainian care prezintă un act de identitate „Vom pune la dispoziție gratuit o sală de evenimente de 1000 MP pentru paturi (dacă ne cer autoritățile)”, a transmis acesta.
Poșta Română
Compania Naţională Poşta Română (CNPR) va pune la dispoziţie unităţi de cazare din circuitul intern dedicate angajaţilor, pentru găzduirea refugiaţilor din Ucraina, transmite Agerpres.
„În contextul dificil cauzat de acţiunile militare desfăşurate pe teritoriul Ucrainei, Compania Naţională Poşta Română anunţă că pune la dispoziţie spaţiile de cazare din circuitul intern dedicate angajaţilor, pentru găzduirea populaţiei ţării vecine, refugiate în România. Managementul Poştei Române a hotărât, în cadrul unei şedinţe desfăşurate în regim de urgenţă, emiterea unei decizii prin care aprobă punerea la dispoziţia Prefecturilor judeţene a spaţiilor de cazare de care dispune în reţeaua proprie, pentru găzduirea cetăţenilor refugiaţi din Ucraina. Astfel, autorităţile locale judeţene care vor fi implicate în operaţiunile umanitare dedicate populaţiei refugiate din calea războiului pot dispune de unităţile de cazare interne ale Poştei Române pe întreaga perioadă cât sprijinul umanitar va fi acordat populaţiei ţării vecine”, se menţionează în comunicat.
Poşta Română dispune la nivelul reţelei oficiilor poştale de un total de 23 unităţi de cazare, care sunt dedicate circuitului intern al angajaţilor, în 18 de judeţe. Instituţia precizează că, în cadrul unităţilor de cazare disponibile există 203 paturi.
Lugera
Lugera & Makler Romania oferă sprijin gratuit cu informații despre piața muncii din România, consultanță pe CV și pregătire pentru interviuri.
„Dacă știți oameni care au plecat din Ucraina și își caută job, îndrumați-i către noi. Le oferim sprijin gratuit cu informații despre piața muncii din România, consultanță pe CV și pregătire pentru interviuri. Scrieți-ne sau îndrumați-i să ne scrie la ukraina@lugera.ro”, a transmis compania pe pagina de Facebook.
Modular Plus
Reprezentanții Modular Plus, o companie din Sibiu specializată în construcții modulare, anunță faptul că pune la dispoziție spații de cazare, hrană și, la nevoie, transport de la graniță pentru ucrainenii nevoiți să își părăsească țara atacată de Rusia, informează Turnul Sfatului, scrie G4Media.
Logistica la care lucrează reprezentanții Modular Plus presupune și transportul refugiaților, dacă acest lucru se impune. „Dacă este nevoie vom asigura și transportul refugiaților la Sibiu. Logica este următoare: avem niște spații pe care le putem disponibiliza, atât containere modulare, cât și la noi acasă și alte spații. Dacă e nevoie, ne deplasăm noi cu mașinile să aducem oamenii pentru a-i caza”, susține administratorul societății, Florin Ianul.
Conducerea companiei sibiene a luat decizia de a pune în așteptare, deocamdată, proiectele de furnizare de construcții modulare care nu sunt urgente sau sub alte clauze similare. „Ne cerem scuze clienților noștri, dar trebuie să redirecționăm toate comenzile care nu sunt «obligatorii sau urgente» către familiile ucrainene care au nevoie de sprijin”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a companiei.
Anastasia Staicu
Anastasia Staicu, antreprenoarea care deține librăria și spațiul de coworking Seneca Anticafe, a realizat în parteneriat cu Romstal, companie românească specializată în comercializarea echipamentelor de instalații pentru construcții, un plan de evacuare pentru cetățenii din Ucraina. Aceasta a anunțat pe pagina sa de
„Tabelul de jos nu este lista de documente necesare trecerii graniței. Este un exemplu de organizare a unei companii. Lista de documente făcuta nu mai este realizabilă pentru cei care nu au reușit s-o facă înainte de război. în acest moment o cunoștință trece graniță. 12 ore a durat coada”, a scris antreprenoarea pe Facebook.
Mamprenoare
Mamprenoare, un Business Hub & Accelerator care are ca obiectiv principal încurajarea, susținerea și dezvoltarea antreprenoriatului feminin, a anunțat pe pagina de Facebook că va oferi ajutor mamelor refugiate din Ucraina. Asociația Mamprenoare are pregatite centre de colectare în Cluj-Napoca și Iași. In Iași se organizează centre de refugiați. Puteți vedea mai multe detalii despre centrele de colectare pachete în mesajul transmis de Mamprenoare pe Facebook.
De asemenea, în Gura Humorului, cafeneaua MOOD Coffee oferă oferă gratuit ucrainenilor o masă caldă. Aceștia trebuie doar să se legitimeze, prezentând un buletin.
Compania Moldtelecom, va oferi la punctele de trecere din Ucraina spre Republica Moldova cartele Prepay gratuite, cu minute nelimitate în rețeaua fixă și mobilă Moldtelecom, trafic internet inclus și rețele sociale nelimitat. În plus, cetățenii vor avea posibilitatea să comunice din Moldova în Ucraina la preț special.
Vola
Vola.ro a anunțat că, pentru cetățenii ucraineni care au ajuns în România și vor să călătorească fie spre familie sau rude din străinătate sau sa se revadă cu aceștia în România, oferă, fără niciun cost, soluții de călătorie pentru a ajunge cu bine alături de cei dragi.
De asemenea, compania oferă suport pentru 5 familii de cetățeni ucraineni care vor să vină în București (trebuie făcută dovada cetățeniei ucrainene cu un act de identitate). Ajutorul constă în: cazare, transport până în București, catering.
Companii telecom
Marile companii de telecomunicații din România arată solidaritate cu Ucraina și anunță că oferă convorbiri gratuite între România și Ucraina, în următoarele zile. Vodafone, Orange (inclusiv Telekom) și Digi au făcut astfel de anunțuri deja.
Regina Maria
Rețeaua de clinici private de sănătate Regina Maria a anunțat că oferă servicii medicale gratuite pentru vecinii ucraineni obligați să își găsească un refugiu departe de casă.
Serviciile pot fi accesate în toată rețeaua de policlinici, precum și în cele peste 300 de clinici partenere din întreaga țară, în baza cărții de identitate sau a pașaportului ucrainean. Detalii AICI.