Alba-neagra. Romgaz suspendă rezilierea contractului pentru termocentrala de la Iernut, la o săptămână de la notificarea de reziliere

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

Producătorul de gaze Romgaz a anunţat vineri că suspendă pentru 14 zile notificarea de reziliere a contractului de lucrări privind dezvoltarea CTE Iernut, de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, după ce în urmă cu o săptămână compania anunţa că a transmis asocierii Duro Felguera – Romelectro notificarea de reziliere a contactului, din cauză că asocierea nu a executat, în termen, obligaţiile contractuale.

Romgaz anunţa în decembrie 2020 că nu prelungeşte termenul solicitat de Duro Felguera şi Romelectro pentru finalizarea construcţiei termocentralei de la Iernut. Lucrările pentru construirea termocentralei de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, erau oricum în întârziere, iar contractul a expirat la 26 decembrie 2020.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 şi art. 234 alin. 1, din Regulamentul ASF nr. 5/2018, Romgaz informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, în data de 8 aprilie 2021, a suspendat notificarea de reziliere a contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, pe o perioada de 14 zile, la solicitarea executantului. Pe perioada suspendarii notificării de reziliere a contractului, executantul urmează să prezinte o propunere concretă de finalizare şi punere în funcţiune a obiectivului de investiţii, în termen cât mai scurt posibil, iar Romgaz să analizeze propunerea şi să formuleze un raspuns”, arată Romgaz.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Romgaz preciza săptămâna trecută că are în derulare o expertiză tehnică şi economică, având ca obiect determinarea stadiului fizic şi valoric de execuţie a contractului, precum şi determinarea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a investiţiei.

„După finalizarea expertizei tehnice și economice, Romgaz va face toate demersurile necesare şi utile pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a investiţiei, în cel mai scurt timp posibil”, preciza recent compania.

În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Termocentrala pe gaze de la Iernut urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2019, potrivit graficului iniţial. Centrala va avea o capacitate instalată de 430 MW.

Echipamentele principale şi ingineria de bază urmau să fie furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro să se ocupe de lucrările de construcţii – montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Romgaz a realizat în 2020 un profit net preliminat de 1,25miliarde lei, în creştere cu peste 15,14%, în timp ce cifra de afaceri preliminată este de 4,07 miliarde lei, în scădere cu aproape 20%. Producţia de gaze naturale estimată pentru anul 2020 a fost de 4,519 miliarde metri cubi, cu 757,2 milioane mc mai mică decât producţia realizată în anul anterior (-14,35%) ca urmare a situaţiei speciale generate de pandemia COVID-19 în economia românească.

Romgaz are 6.200 de angajaţi şi o capitalizare de 12,85 miliarde lei.

Compania de stat şi-a planificat investiţii de 15,69 miliarde lei până în 2025, cea mai mare parte în parteneriate privind proiecte offshore în Marea Neagră. Din această sumă, în producţia de energie electrică compania vrea să investească 3,66 miliarde lei, în centralele electrice de la Iernut şi Mintia, dar şi în surse regenerabile de energie.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: