Programul de guvernare Bolojan insistă puternic pe reforma companiilor de stat. Aeroporturi Otopeni, Portul Constanța, Salrom, EXIMBANK, CEC Bank, Poșta Română – toate aceste companii importante din economie au fost fie criticate, fie indicate ca entități economice care ar putea evolua mai bine printr-o reformă sau chiar prin listarea la Bursa de Valori București.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Listarea lor pe piața bursieră cu siguranță ar rezolva, în mod natural, foarte multe dintre neajunsurile semnalate. Exemple precum OMV Petrom sau, mai recent, Hidroelectrica sunt grăitoare cu privire la creșterea gradului de transparență și, mai ales, a performanței financiare a companiilor de stat atunci când acestea intră în procesul de transformare în societăți deschise și listate”, spune Alin Brendea, directori de operațiuni al brokerului local Prime Transaction.

Un astfel de program de listări, adaugă el, ar reprezenta nu doar cel mai bun și rapid mijloc de eficientizare a numeroase companii de stat, ci și o mare „gură de oxigen” pentru piața bursieră românească prin prisma ofertei de instrumente financiare.

Listarea companiilor ar putea aduce și un al doilea beneficiu statului român. Acesta ar putea obține capital suplimentar, în calitate de vânzător, pentru o reașezare mai rapidă și mai puțin dureroasă a finanțelor publice. Acest lucru ar putea fi obținut inclusiv prin vânzarea unor noi pachete minoritare la societăți deja listate.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

„De exemplu, dacă statul român ar vinde pe bursă pachete de acțiuni la cei trei mari producători de energie listați, păstrând calitatea de acționar majoritar, ar putea încasa, la prețurile de piață, peste 25 de miliarde de lei”, explică Brendea.

listari pachete companii de stat
Sursa: Prime Transaction

Pentru piața bursieră locală, astfel de inițiative sunt extrem de pozitive, deoarece vizează direct problema fundamentală a bursei românești: lipsa de lichiditate. În fapt, acestea ar putea echivala cu accederea în zona piețelor emergente în cadrul clasificării MSCI – un obiectiv important al strategiei de dezvoltare a pieței locale.

„Un astfel de statut al pieței bursiere locale ar fi o veste bună și pentru statul român, care își dezvoltă cu tenacitate piața titlurilor de stat la BVB prin programul de emisiuni Fidelis. Mai mult capital extern pe piața românească înseamnă costuri mai mici de finanțare și o lichiditate mult îmbunătățită”, completează Alin Brendea.

Bursa de Valori București este puternic legată de sectorul societăților de stat listate. Dintre primele zece companii din indicele principal BET în funcție de capitalizarea bursieră, jumătate au statul român ca acționar majoritar (sau principal, în cazul Electrica). Una dintre caracteristicile atractive ale acestor companii o reprezintă politica lor de dividend, prin care minim 50% din profitul distribuibil revine acționarilor în fiecare an.

„În discuțiile care au însoțit crearea noului program de guvernare a fost vehiculată ideea renunțării la această obligativitate a distribuirii de dividende. O astfel de decizie ar afecta atractivitatea companiilor de stat listate, în special în rândul investitorilor de retail”, mai spune reprezentantul Prime Transaction.