Amazon încheie acorduri de achiziție de rachete pentru a lansa un serviciu de internet în spațiu

amazon, kuiper, sateliti, internet Sursă foto: Amazon

Amazon a încheiat acorduri pentru lansarea a până la 83 de rachete care vor transporta sateliții de internet, în ceea ce se crede a fi cea mai mare achiziție de acest fel din istoria industriei spațiale, scrie Financial Times.

Acordurile cu Arianespace, United Launch Alliance (ULA) și Blue Origin al lui Jeff Bezos vor fi suficiente pentru a lansa cea mai mare parte a constelației sale inițiale de 3.236 de sateliți, a spus Amazon.

Compania vrea să concureze cu Starlink, deținut de Elon Musk, care a lansat peste 2.000 de sateliți. Amazon nu a dezvăluit detalii financiare specifice ale acordurilor și nici un calendar pentru lansări, dar a spus că „investește miliarde de dolari în cele trei contracte”. Un director al Amazon a declarat pentru Financial Times că firma va investi „nu mai puțin de 10 miliarde de dolari”.

Proiectul Kuiper are un termen limită de la autoritatea de reglementare a comunicațiilor din SUA pentru a avea cel puțin jumătate din sateliții săi pe orbită terestră joasă până în iulie 2026. Două misiuni prototip sunt programate să fie lansate mai târziu în acest an cu un furnizor diferit, ABL Space Systems.

Israelul a refuzat să dezvăluie valoarea contractului, dar a spus că este cu siguranță cea mai mare afacere comercială încheiată de compania sa, dublu față de cel mai mare contract comercial anterior.

Acordul cu ULA, un joint venture între Lockheed Martin și Boeing, este cel mai mare contract semnat cu Amazon. Compania s-a angajat să facă 38 de lansări pe Vulcan Centaur, cel mai nou vehicul de lansare de transport greu. Acordul include și investiții în infrastructura la sol de la Cape Canaveral. Amazon a comandat anterior nouă lansări folosind racheta Atlas a ULA.

Blue Origin, compania spațială fondată și susținută financiar de Jeff Bezos, a asigurat 12 lansări ale Proiectului Kuiper pe racheta sa, New Glenn, cu opțiuni pentru încă 15. New Glenn, care fusese programat pentru prima dată să fie lansat în 2020, a fost amânat în mod repetat, iar prima sa lansare nu va avea loc cel mai devreme în 2023.

Amazon nu a comentat dacă relația strânsă dintre Amazon și fondatorul său și președintele consiliului de administrație Jeff Bezos a avut vreo influență asupra deciziei sale de a lucra cu Blue Origin, în ciuda calendarului întârziat.

Amazon a spus că acum are peste 1.000 de angajați care lucrează la Proiectul Kuiper, mai ales în inginerie și dezvoltare.

Sursă foto: Amazon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *