Persoanele fizice care obțin câștiguri din tranzacțiile cu criptomonede ar putea să scape temporar de obligația de a achita impozitul pe venit, printr-o modificare a „legii amnistiei” propusă de deputatul PNL Sabin Sărmaș, care spune că astfel vor „crește transparența” și încrederea. Proiectul de lege a trecut de Senat și se află acum la Camera Deputaților, care e cameră decizională. Scutirea ar fi valabilă până în 31 iulie, potrivit unui amendament depus la Camera Deputaților.
Este vorba despre un amendament adus la Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în 1 octombrie. Detalii AICI
Amendamentul depus la Camera Deputaților și prevăzut într-un raport al Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din 11 noiembrie:
“Art. II. Prin derogare de la prevederile art. 116 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv”.
“Această măsură tranzitorie contribui la creșterea transparenței în ceea ce privește tranzacțiile cu criptomonede efectuate de contribuabilii din România și ar permite o mapare reală a acestei piețe din economia românească. Prin această măsură temporară, investitorii vor avea posibilitatea de a-și transfera sumele câștigate cu titlu de investiții în instituțiile de credit din România, generând un flux de numerar suplimentar în economie. Totodată, prin acest cadru legal, instituțiile de credit vor avea încrederea de a permite transferul acestor sume în conturile curente, eliminând teama sau riscurile de fraudă care planează în prezent”, se arată în motivarea la amendamentul depus de deputatul independent Sabin Sărmaș (ex PNL).
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Conform Codului fiscal, veniturile din transferul de monedă virtuală sunt încadrate drept venituri din alte surse. Impozitul pe venit datorat, în cotă de 10%, se calculează, pe baza declarației unice, prin aplicarea cotei asupra câștigului din transferul de monedă virtuală (determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției), potrivit Avocatnet.ro. Câștigul sub nivelul de 200 lei/tranzacție nu se impozitează, cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei. În funcție de nivelul veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede, persoanele fizice pot fi obligate și la plata contribuției la sănătate (cotă: 10%). Proiectul amintit nu se referă și la această obligație, ci numai la impozit.
Bitcoin, pe val după alegerile din SUA și victoria lui Donald Trump
Preţul criptomonedei bitcoin a crescut luni cu 6%, ajungând la 84.211,50 dolari pe unitate, conform datelor Coin Metrics. Mai devreme, valoarea sa urcase chiar până la 85.000 dolari pe unitate, transmite CNBC, conform News.ro.
Ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă, a avut o creştere de 4%, urcând din nou peste pragul de 3.000 de dolari, după o creştere de 30% în ultima săptămână. Detalii AICI