Amendamente USR la Legea pensiilor: plafonarea pensiilor speciale, posibilitatea de a dubla contribuția la Pilonul 2, salariații care au peste vârsta de pensionare să poată renunța să mai contribuie la fondul de pensii, încetarea mandatului ministrului Muncii dacă ratează recalcularea

G4Media nov. 14, 2023 0 comentarii
plen senat

USR a depus o serie de amendamente la Legea pensiilor, care intră marți în Parlament în procedură de urgență, între care plafonarea pensiilor speciale, posibilitatea de a dubla contribuția la Pilonul 2, salariații care au peste vârsta de pensionare să poată renunța să mai contribuie la fondul de pensii, încetarea mandatului ministrului Muncii dacă ratează recalcularea pensiilor în termen de 6 luni.

USR propune, de asemenea, includerea în condiții de muncă speciale a personalului medical care lucrează sub radiații și eliminarea din condiții de muncă speciale a celor care lucrează în transportul de material lemnos.

Un alt amendament prevede obligația Casei Naționale de Pensii Publice să informeze din oficiu, în fiecare an, plătitorii de contribuții referitor la punctele acumulate.

Alte amendamente depuse de USR vizează creșterea contribuției la Pilonul 2 cu câte 0,5% pe an, până la 6%, cum era planul inițial în urmă 15 ani, Fondul de pensii de stat să poată fi alimentat și cu venituri din redevențe și concesiuni, eliminarea cerinței de certificat de viață semnat de două ori pe an în fața autorităților, la consulatele României, pentru pensionarii care își încasează pensiile în străinătate.

Legea pensiilor intră marți la vot final în Senat, potrivit unei decizii luate luni de biroul permanent al Senatului. Proiectul de lege inițiat de guvernul Ciolacu va fi dezbătut marți dimineață în comisiile de specialitate, iar marți la ora 17.00 va intra la vot în Senat. Urmează Camera Deputaților pentru dezbateri și votul final. Detalii aici.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *