Dintre numeroasele orașe italiene depopulate care au lansat în ultimii ani programe de vânzări de case la preț avantajos, niciunul nu a avut mai mult succes decât Sambuca di Sicilia din Sicilia.
Vânzările de locuințe din Sambuca au înregistrat o cerere uriașă, cumpărătorii americani grăbindu-se să achiziționeze case la preț redus în orașul de pe deal pentru suma simbolică de 1 euro în 2019 și 2 euro în 2021.
Necunoscut anterior, chiar și pentru unii italieni, Sambuca a primit de atunci atât de mulți americani încât a fost supranumit „Mica Americă a Italiei”.
Dar, potrivit primarului orașului, Giuseppe Cacioppo, această tendință a cumpărătorilor americani s-a schimbat sau, cel puțin, a încetinit. Acum, italienii sunt cei care achiziționează casele abandonate ale orașului, scrie CNN.
„Mica Americă a Italiei”
„Ceva ciudat s-a întâmplat cu acest al treilea lot de locuințe scoase la licitație; am crezut că mai mulți americani vor aplica, așa că am fost uimiți că pentru prima dată au fost în principal italieni din toată Italia”, spune Cacioppo pentru CNN.
Sambuca a scos pe piață zeci de locuințe de-a lungul anilor în încercarea de a revigora comunitatea, care a suferit din cauza depopulării, locuitorii mutându-se în orașe mai mari.
În ambele ediții trecute, numărul cererilor, majoritatea din SUA, de a achiziționa locuințe neglijate a fost atât de mare încât autoritățile locale au fost nevoite să scoată la licitație vechile proprietăți abandonate.
În timp ce unii ofertanți au ales să pună mâna pe ruinele abandonate, peste o sută de americani au cumpărat de la localnici case gata de a fi ocupate, revitalizând astfel piața imobiliară din zonă, aflată în declin.
Prin urmare, în noiembrie, când orașul a scos la licitație un nou lot de case dărăpănate pentru suma simbolică de 3 euro, Cacioppo se aștepta să fie din nou inundat de sute de oferte din partea cumpărătorilor americani. Dar a avut parte de o surpriză.
Doar 15 ofertanți au participat de data aceasta la licitație și doar șase dintre aceștia au avut succes, oferind între 500 euro (aproximativ 513 dolari) și 12.500 euro (12.837 dolari).
Și, pentru prima dată, italienii au reprezentat cea mai mare parte a ofertanților care au reușit să cumpere una dintre case. În afară de un cumpărător american, restul au fost din alte țări europene, inclusiv trei italieni.
Cacioppo minimalizează numărul mai mic de ofertanți din SUA, susținând că americanii continuă să vină în oraș pentru a căuta case, dar la valoarea de piață.
Plan de revitalizare
„Americanii au dat startul resurecției Sambuca”, spune el.
„Ei au cumpărat 18 case neglijate la licitație în primele două runde și peste 100 de proprietăți la cheie în regim privat.
„Acum ridică nivelul jocului, căutând case care pot costa mai mult, dar care nu au nevoie de o reamenajare și care sunt adesea și renovate.”
Sambuca a ținut prima pagină a ziarelor mondiale în 2019, când CNN a dat vestea primei runde de locuințe de un euro scoase la vânzare, declanșând o debandadă imobiliară formată în principal din cumpărători americani.
Primarul Cacioppo crede că datorită interesului din partea cumpărătorilor americani, italienii au realizat în sfârșit ce afacere bună pot fi casele la preț de chilipir și încep să participe și ei.
„Cumpărătorii italieni sunt toți tineri și și aceasta este o surpriză majoră. Nu sunt pensionari, ci oameni care pot lucra și de la distanță”, spune primarul.
„Au ajuns să aprecieze în sfârșit frumusețea și atractivitatea Siciliei, cu toate avantajele sale.”
Consilierul financiar Paolo Morabito, 25 de ani, din Messina, în nord-estul Siciliei, și prietenul său arhitect Bruno Surfaro, 28 de ani, din regiunea Calabria din sudul Italiei, se numără printre aceștia.
Cei doi, care au licitat numerele lor norocoase – 2.222 de euro (aproximativ 2.281 de dolari) – sunt acum proprietarii unei locuințe mici, din piatră, de 35 de metri pătrați, cu o terasă panoramică.
Ei intenționează să cheltuiască aproximativ 30.000 euro (aproximativ 30.810 dolari) pentru a transforma proprietatea într-un refugiu de vacanță și pentru închiriere.
Normele sistemului stipulează că cumpărătorii trebuie să finalizeze lucrările de renovare a locuințelor lor în termen de trei ani, altfel riscă să piardă garanția depozitului.
Morabito, care este un fan al orașelor vechi, spune că nu a fost niciodată la Sambuca până să afle de popularitatea sa recentă.
„Chiar dacă sunt sicilian și locuiesc la doar câțiva kilometri distanță, m-am simțit jenat că nu am vizitat niciodată locul”, spune el.
„Așa că atunci când am făcut-o, m-am gândit: „De ce să lăsăm astfel de oportunități străinilor?”. Noi, italienii, adesea prea leneși, trebuie să ne trezim și să cumpărăm și noi aceste proprietăți.
„Am fost orbi”
„Am fost orbi până acum cu privire la locuri precum Sambuca, pline de case părăsite și goale. Avem toate aceste orașe în curtea noastră.”
Cristian Salucci, 47 de ani, un ofertant italian din orașul Ravenna din nordul regiunii Emilia-Romagna, a cheltuit 1.000 de euro (aproximativ 1.027 de dolari) pe o casă de 70 de metri pătrați, pe care intenționează să cheltuiască aproximativ 100.000 de euro (102.700 de dolari) pentru restyling.
„Am văzut o oportunitate pentru investiții și o retragere apropiată pentru vacanțele de familie cu soția și fiul meu”, spune el.
Potrivit lui Salucci, activitatea sa de manager de proiecte de construcții în întreaga Italie l-a ajutat să realizeze că sistemul de locuințe Sambuca are multe de oferit în ceea ce privește revitalizarea orașelor rurale.
„Nu cred că italienii realizează potențialul de a cumpăra și de a da o nouă viață locuințelor de un euro.”
Paul Kanitra, un funcționar public în vârstă de 45 de ani din New Jersey, a fost singurul cumpărător din SUA în cadrul celei de-a treia licitații.
Stră-străbunicii lui Kanitra au emigrat din Sambuca di Sicilia la sfârșitul anilor 1800 în New Jersey în căutarea unui viitor mai bun, lăsând în urmă casa familiei lor din cartierul vechi al orașului.
El a cumpărat o proprietate grav deteriorată în încercarea de a se reconecta cu rădăcinile sale italiene și acum se confruntă cu o renovare dificilă.
„Programul de trei euro ne-a oferit mie și soției mele posibilitatea de a ne întoarce în timp și de a restabili o mică prezență în orașul strămoșilor mei”, spune Kanitra, care preferă să nu dezvăluie suma pentru care a licitat pentru casă.
„Toate rudele mele vor participa la micul proiect și sunt incredibil de încântate”.
Deși acoperișul din fața proprietății este parțial prăbușit, cariera de piatră Sambuca se află chiar în afara orașului, iar costurile de construcție sunt foarte scăzute, spune Kanitra, care a fost surprins să afle că a fost singurul cumpărător american de această dată.
După ce lucrările de renovare a casei vor fi finalizate, Kanitra intenționează să o folosească parțial ca un refugiu privat de vacanță pentru el și soția sa și parțial ca un centru non-profit pentru a promova legăturile migranților între New Jersey și Sicilia.
„Este modul nostru de a da înapoi ambelor părți ale oceanului”, spune Kanitra.