ANAF anunță că nu a încheiat raportul verificărilor la OMV, după ce compania a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate în România

OMV sigla sursa site oficial sursa foto: Site oficial

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat, vineri, că nu a încheiat raportul verificărilor la OMV și încă așteaptă clarificări de la Comisia Europeană, după ce compania austriacă a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate în România.

„ANAF nu a încheiat niciun raport al verificărilor realizate la societatea OMV Petrom, deoarece se așteaptă clarificări de la Comisia Europeană, ca urmare a scrisorii transmise de Ministerul Finanțelor în vederea lămuririi modului în care se va aplica regulamentul. Abia după primirea unui răspuns, ANAF va finaliza această verificare și se va putea spune dacă societatea îndeplinește condițiile Ordonanței 186/2022. În rest, în acest moment, informațiile vehiculate sunt pure speculații, neexistând niciun raport, preliminar sau final”, arată un mesaj transmis de președintele ANAF, Lucian Heiuș.

Anterior, Antena3 a anunțat că verificările ANAF arată că OMV nu trebuie să plătească taxa de solidaritate în România.

Grupul OMV a anunțat anterior că va plăti taxa de solidaritate în Austria, impusă de Uniunea Europeană, însă în România compania OMV Petrom anticipează că nu îndeplinește condițiile pentru a se încadra la plata acestei taxe.  Astfel, compania a anunţat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat ulterior la Antena 3 că companiile vor fi verificate „la sânge” pentru a vedea dacă trebuie să plătească taxa de solidaritate și, dacă refuză să plătească, ANAF va veni cu o impunere.

Ministerul Finanţelor a confirmat ulterior că a cerut Comisiei Europene clarificări în privinţa regulamentului european transpus în legislaţia naţională, prin ordonanţa adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuţiei de solidaritate.

Clarificările vizează modul în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri, şi ar putea fi decisive în stabilirea poziţiei autorităţilor fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă.

La finele anului trecut, Guvernul României a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie, în urma măsurii urmând să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei.

Potrivit actului normativ, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

sursa foto: Site oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *