Analiștii se aşteaptă ca BCE să menţină nemodificat costul creditului la nivelul record de 4%

BCE, banca centrală europeană Sursa foto: Dreamstime

Specialiștii se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să menţină joi nemodificată dobânda de referinţă, la nivelul record de 4%, urmând să facă doar paşi mici spre reducerea costului creditului în lunile următoare, pe măsură ce inflaţia continuă să scadă în pofida unor presiuni ridicate din partea preţurilor de bază, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

După ce au reacţionat cu întârziere la creşterea explozivă a preţurilor în urmă cu doi ani, gardienii euro sunt acum reticenţi să declare victoria în lupta cu cel mai important puseu inflaţionist din ultimele decenii.

În unanimitate, analiştii intervievaţi de Reuters au declarat că se aşteaptă ca BCE să menţină nemodificat costul creditului la nivelul record de 4%. Similar, oficialii BCE sunt aşteptaţi să repete că au nevoie de mai multe dovezi că inflaţia este sub control şi că actualele majorări de salarii nu vor da naştere unei spirale de tip salarii-preţuri.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cu toate acestea, este de aşteptat ca noile prognoze ce urmează a fi publicate joi de BCE să arate spre o creştere economică şi o inflaţie mai mică în acest an, ceea ce ar putea obliga instituţia de la Frankfurt şi pe preşedinta Christine Lagarde să îşi modifice uşor mesajul.

“Ne aşteptăm la un mesaj neutru şi la o comunicare echilibrată, care să recunoască continuarea progreselor pe partea de inflaţie dar care să evite o declarare prematură a victoriei”, spune Frederik Ducrozet, director de analiză macroeconomică la Pictet Wealth Management.

Sursele au dezvăluit pentru Reuters că este puţin probabil ca BCE să reducă dobânzile înainte de reuniunea din 6 iunie, în condiţiile în care datele importante cu privire la salarii vor fi disponibile abia în luna mai.

“Nu există încă dovezi clare că actuala creştere a costurilor cu mâna de lucru nu se va finaliza în preţuri mai mari de consum, alimentând o spirală de tip salarii-preţuri”, spune Anatoli Annenkov, economist la banca franceză Societe Generale.

Banca Centrală Europeană urmează să anunţe deciziile adoptate la reuniunea de joi în jurul orei 13:15 GMT iar Christine Lagarde va organiza o conferinţă de presă începând cu ora 13:45 GMT.

Inflaţia în zona euro este în scădere de aproape 18 luni, iar în luna februarie a ajuns la 2,6%, puţin peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Însă inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile precum cele la alimente şi combustibili, este în continuare la 3,1% în timp ce se apropie de 4% în cazul serviciilor, un sector considerat în mod frecvent drept un indicator pentru creşterile salariale.

“Procesul dezinflaţionist avansează mult mai repede decât ne aşteptam însă nu putem fi siguri cu privire la inflaţia de bază pentru că evoluţiile salariale rămân incerte”, a declarat recent Peter Kazimir, membru în consiliul guvernatorilor BCE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.