România și Bulgaria urmează să se alăture pe deplin Spațiului Schengen la 1 ianuarie 2025. Decizia a fost confirmată de miniștrii de interne ai UE pe 12 decembrie 2024, după ce Austria a fost de acord să-și ridice veto-ul împotriva aderării acestora, care anterior blocase intrarea din cauza preocupărilor legate de gestionarea migrației. Fintech-ul Ebury a realizat o analiză privind efectele economice ale aderării României la Spațiul Schengen.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Conform fintech-ului, aceasta ar trebui să fie o veste bună pentru economia României, care ar putea beneficia de un nou impuls datorat integrării mai profunde în piața europeană. Potrivit Comitetului Economic și Social European (CESE), România pierdea aproximativ 2,32 miliarde de euro anual din venituri din cauza neparticipării depline la regimul Schengen. Aderarea la zona fără frontiere ar putea, de asemenea, să limiteze într-o anumită măsură deficitul balanței comerciale, care se apropie de niveluri record.

Figura 1: Balanța comercială a României [$ miliarde] (2006 – 2024)

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Sursa: Bloomberg, 12/12/2024

Se anticipează că turismul, comerțul și logistica vor fi cei mai mari beneficiari ai aderării.

Turism

Simplificând călătoriile pentru vizitatorii europeni, România poate anticipa o creștere semnificativă a numărului de turiști, ceea ce ar beneficia direct economia prin cheltuieli mai mari în domeniul ospitalității și serviciilor conexe. Experții anticipează o creștere pe termen scurt a sosirilor internaționale între 15 și 25%. Merită subliniat faptul că sectorul turismului are un potențial considerabil de dezvoltare, contribuind direct cu doar 1,6% la PIB-ul României în 2022 (23 miliarde RON).

Comerț și logistică

Conform unui studiu realizat de Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), timpii lungi de așteptare la frontierele cu Ungaria și Bulgaria au costat companiile de transport românești până la 19,1 miliarde de euro între 2012 și 2023. Îmbunătățirea rețelelor logistice ar putea atrage și un volum mai mare de investiții străine.

Mențiuni notabile

Transportul mai rapid (și, probabil, mai ieftin) ar putea avea un impact pozitiv în special asupra producției industriale, agriculturii și producției alimentare, datorită ponderii mari pe care costul transportului o are în costul final al produselor.

Riscuri

Nu trebuie ignorate aspectele negative potențiale, precum riscul crescut al așa-numitei „hemoragii de creiere”, adică migrarea forței de muncă calificate către oportunități mai bune din alte țări. Deschiderea granițelor va duce, de asemenea, la un aflux de înlocuitori noi, adesea mai ieftini, pentru produsele fabricate de companiile românești, deși costurile reduse ale forței de muncă din România limitează considerabil acest risc.

Ebury este o companie fintech fondată în 2009 de Juan Lobato și Salvador García, care are peste 1.700 de angajați și peste 40 de birouri în mai mult de 25 de țări.