Analiză Asociația Energia Inteligentă: Cât de sigură este energia nucleară? În 72 de ani de exploatare a energiei nucleare comerciale în 36 de țări au avut loc doar 3 accidente

Cernavoda Nuclearelectrica Sursa foto: Nuclearelectrica

Dovezile de peste șapte decenii arată că energia nucleară este un mijloc sigur de generare a energiei electrice, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă.

Au fost trei accidente, din care două accidente majore la reactoare în istoria energiei nucleare civile – Cernobîl și Fukushima Daiichi. Cernobîl a implicat un incendiu intens fără prevederi de izolare, iar Fukushima Daiichi a testat sever izolarea, permițând o anumită eliberare de radioactivitate.

Acestea sunt singurele accidente majore care au avut loc în 72 de ani de exploatare a energiei nucleare comerciale în 36 de țări.

Al treilea accident a fost cel la Three Mile Island (SUA 1979) unde reactorul a fost grav avariat, dar radiațiile au fost limitate și nu au existat consecințe negative asupra sănătății sau mediului. La Cernobîl (Ucraina 1986), a fost distrus reactorul  prin explozie de abur și incendiu. Au murit inițial două persoane plus alte 28 de otrăvite cu radiații în decurs de trei luni și a avut consecințe semnificative asupra sănătății și mediului.

La Fukushima (Japonia 2011), trei reactoare vechi (împreună cu un al patrulea) au fost anulate după ce efectele pierderii răcirii din cauza unui tsunami imens au fost limitate în mod inadecvat. Nu au existat morți sau răni grave din cauza radioactivității, deși aproximativ 19.500 de persoane au fost ucise de tsunami. 

Dintre toate accidentele și incidentele, doar accidentele de la Cernobîl și Fukushima au dus la doze de radiații pentru public mai mari decât cele rezultate din expunerea la surse naturale. Accidentul de la Fukushima a dus la o anumită expunere la radiații a lucrătorilor din fabrică, dar nu de așa natură încât să le amenințe sănătatea, spre deosebire de Cernobîl.  

În afară de Cernobîl, niciun lucrător nuclear sau membri ai publicului nu au murit vreodată ca urmare a expunerii la radiații din cauza unui incident cu reactor nuclear comercial.

Au existat, de asemenea, o serie de accidente în reactoare experimentale și într-o bază militară producătoare de plutoniu – la Windscale, Marea Britanie, în 1957 – dar niciunul dintre acestea nu a dus la pierderi de vieți omenești în afara centralei reale sau la contaminarea mediului pe termen lung.  

Trebuie subliniat faptul că un reactor de putere de tip comercial nu poate, în nicio circumstanță, să explodeze ca o bombă nucleară – combustibilul nu este îmbogățit peste aproximativ 5%, așa cum ar fi necesar în cazul bombelor. 

Utilizarea energiei nucleare pentru generarea de energie electrică poate fi considerată extrem de sigură, mai arată analiza Asociației Energie Inteligentă. În fiecare an, câteva sute de oameni mor în minele de cărbune pentru a furniza acest combustibil utilizat pe scară largă pentru energie electrică. Există, de asemenea, efecte semnificative asupra sănătății și mediului care decurg din utilizarea combustibililor fosili. Contrar credinței populare, energia nucleară salvează vieți prin înlocuirea combustibililor fosili din mixul de electricitate. 

 

Sursa foto: Nuclearelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *