Analiză Banca Transilvania: IT&C este cel mai dinamic sector din economie

programator, dezvoltator jocuri, calculator, Amber Botosani

IT&C s-a evidențiat în peisajul sectoarelor din economia națională printr-o dinamică ridicată a valorii adăugate brute în ultimii ani, pe fondul implementării Revoluției Digitale și mai ales în contextul pandemiei (cea mai severă criză sanitară la nivel mondial în ultimul secol), arată o analiză Banca Transilvania.

Valoarea adăugată brută (VAB) a urcat cu rate anuale ridicate în sectorul IT&C în ultimele trimestre: 23,6% an/an în T1, conform Institutului Național de Statistică.

Prin urmare, ponderea valorii adăugate brute din sectorul IT&C în PIB a prezentat o tendință ascendentă pe parcursul ultimilor ani, până la un nivel maxim istoric de 6,35% în anul pandemic 2021, cu mult peste cel înregistrat în Zona Euro (principalul partener economic al României), de 4,8%.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ponderea VAB din IT&C în PIB s-a situat la un nivel mediu de 4,5% în România în intervalul 1995 – 2021, peste cel din Zona Euro (4,1%).

În perioada 2019 (anul de dinainte de incidența pandemiei coronavirus) – 2021 ponderea VAB-ului din IT&C în PIB s-a majorat cu 0,6 puncte procentuale în România, ritm superior celui din Zona (doar 0,3 puncte procentuale).

Conform Eurostat VAB-ul din IT&C a depășit nivelul de 15,2 miliarde EUR în 2021, în contextul accelerării digitalizării fluxurilor, îndeosebi la nivelul sectorului privat.

Valoarea adăugată brută în IT&C s-a majorat cu o rată medie anuală de 13,1% în România în intervalul 1995 – 2021, ritm cu mult peste cel înregistrat la nivelul Zonei Euro (doar 4,3% an/an.

Din perspectiva volumului sectorul IT&C din România a crescut cu un ritm mediu anual de 8,4% în perioada 1995 – 2021, superior celui din Zona Euro (doar 5%).

Volumul VAB în IT&C a urcat cu o dinamică medie anuală de 8,4% în perioada 1995 – 2021, superioară celei înregistrate de PIB (de doar 3%).

Estimările econometrice elaborate exprimă tendința ascendentă pentru componenta structurală a VAB-ului în IT&C în ultimii ani, spre nivelul record de 11,3% an/an în anul 2021.

Evoluțiile favorabile din sectorul IT&C din ultimii ani sunt confirmate și de tendința de creștere pentru productivitatea muncii. Cu toate acestea, distanța dintre România și media Uniunii Europene din perspectiva productivității muncii în sectorul IT&C este ridicată (56 mii EUR/salariat la nivelul anului 2019).

Este de subliniat și faptul că investițiile în IT&C din România au crescut cu o dinamică medie anuală de 0,9% în perioada 2008 – 2020 la nivelul record de 5,4 miliarde RON, conform INS. Atragem atenția cu privire la faptul că investițiile nete în această ramură a economiei au crescut semnificativ între 2013 și 2020, de la 2,2 miliarde RON la 5,4 miliarde RON.

Banca Transilvania subliniază că VAB-ul din IT&C este influențat de factori precum: climatul investițional, reflectat de evoluția formării brute de capital fix; comerțul internațional – barometru pentru economia mondială; nivelul costurilor reale de finanțare.

BT atrage atenția cu privire la faptul că IT&C a avut o contribuție pozitivă la soldul balanței comerciale în ultimii ani, în contextul dezvoltării unei baze solide de specialiști, aspect susținut și de politica economică (importante facilități fiscale – scutirea unor taxe și impozite). În intervalul 2013-2021 exporturile și importurile din sectorul IT&C au înregistrat niveluri cumulate de 37,8 miliarde EUR, respectiv 16,9 miliarde EUR, rezultând un excedent de 21 miliarde EUR.

Banca Transilvania prognozează avansul VAB-ului în IT&C cu o rată medie anuală de 11,6% în 2022- 2025, pe fondul implementării Revoluției Digitale și programelor europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: