Analiză Banca Transilvania: IT&C este cel mai dinamic sector din economie

programator, dezvoltator jocuri, calculator, Amber Botosani

IT&C s-a evidențiat în peisajul sectoarelor din economia națională printr-o dinamică ridicată a valorii adăugate brute în ultimii ani, pe fondul implementării Revoluției Digitale și mai ales în contextul pandemiei (cea mai severă criză sanitară la nivel mondial în ultimul secol), arată o analiză Banca Transilvania.

Valoarea adăugată brută (VAB) a urcat cu rate anuale ridicate în sectorul IT&C în ultimele trimestre: 23,6% an/an în T1, conform Institutului Național de Statistică.

Prin urmare, ponderea valorii adăugate brute din sectorul IT&C în PIB a prezentat o tendință ascendentă pe parcursul ultimilor ani, până la un nivel maxim istoric de 6,35% în anul pandemic 2021, cu mult peste cel înregistrat în Zona Euro (principalul partener economic al României), de 4,8%.

Ponderea VAB din IT&C în PIB s-a situat la un nivel mediu de 4,5% în România în intervalul 1995 – 2021, peste cel din Zona Euro (4,1%).

În perioada 2019 (anul de dinainte de incidența pandemiei coronavirus) – 2021 ponderea VAB-ului din IT&C în PIB s-a majorat cu 0,6 puncte procentuale în România, ritm superior celui din Zona (doar 0,3 puncte procentuale).

Conform Eurostat VAB-ul din IT&C a depășit nivelul de 15,2 miliarde EUR în 2021, în contextul accelerării digitalizării fluxurilor, îndeosebi la nivelul sectorului privat.

Valoarea adăugată brută în IT&C s-a majorat cu o rată medie anuală de 13,1% în România în intervalul 1995 – 2021, ritm cu mult peste cel înregistrat la nivelul Zonei Euro (doar 4,3% an/an.

Din perspectiva volumului sectorul IT&C din România a crescut cu un ritm mediu anual de 8,4% în perioada 1995 – 2021, superior celui din Zona Euro (doar 5%).

Volumul VAB în IT&C a urcat cu o dinamică medie anuală de 8,4% în perioada 1995 – 2021, superioară celei înregistrate de PIB (de doar 3%).

Estimările econometrice elaborate exprimă tendința ascendentă pentru componenta structurală a VAB-ului în IT&C în ultimii ani, spre nivelul record de 11,3% an/an în anul 2021.

Evoluțiile favorabile din sectorul IT&C din ultimii ani sunt confirmate și de tendința de creștere pentru productivitatea muncii. Cu toate acestea, distanța dintre România și media Uniunii Europene din perspectiva productivității muncii în sectorul IT&C este ridicată (56 mii EUR/salariat la nivelul anului 2019).

Este de subliniat și faptul că investițiile în IT&C din România au crescut cu o dinamică medie anuală de 0,9% în perioada 2008 – 2020 la nivelul record de 5,4 miliarde RON, conform INS. Atragem atenția cu privire la faptul că investițiile nete în această ramură a economiei au crescut semnificativ între 2013 și 2020, de la 2,2 miliarde RON la 5,4 miliarde RON.

Banca Transilvania subliniază că VAB-ul din IT&C este influențat de factori precum: climatul investițional, reflectat de evoluția formării brute de capital fix; comerțul internațional – barometru pentru economia mondială; nivelul costurilor reale de finanțare.

BT atrage atenția cu privire la faptul că IT&C a avut o contribuție pozitivă la soldul balanței comerciale în ultimii ani, în contextul dezvoltării unei baze solide de specialiști, aspect susținut și de politica economică (importante facilități fiscale – scutirea unor taxe și impozite). În intervalul 2013-2021 exporturile și importurile din sectorul IT&C au înregistrat niveluri cumulate de 37,8 miliarde EUR, respectiv 16,9 miliarde EUR, rezultând un excedent de 21 miliarde EUR.

Banca Transilvania prognozează avansul VAB-ului în IT&C cu o rată medie anuală de 11,6% în 2022- 2025, pe fondul implementării Revoluției Digitale și programelor europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *