Analiză: Cifra de afaceri în comerţul electronic în Europa va atinge 958 de miliarde de euro în acest an. Inflaţia a afectat puterea de cumpărare şi a contribuit la creşterea rapidă a platformelor online care vând produse ieftine

online shopping, cumparaturi online, card, calculator Foto: Pexels

Revenirea încrederii consumatorilor a stimulat cumpărăturile online în Europa în acest an, a declarat miercuri grupul industrial ECommerce Europe, în timp ce platforme low-cost precum Temu, deţinută de PDD Holdings, au sporit concurenţa, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Inflaţia a afectat puterea de cumpărare a cumpărătorilor din întreaga lume şi a contribuit la creşterea rapidă a platformelor online care vând produse ieftine. În Statele Unite, gospodăriile cu venituri mici – cu un venit anual de 50.000 de dolari sau mai puţin – şi-au crescut cheltuielile online mai mult decât alte grupuri, potrivit cercetării Bank of America, o tendinţă care indică o concurenţă mai mare a preţurilor online în trimestrul critic de vacanţă.

Se estimează că cifra de afaceri în comerţul electronic în Europa va atinge 958 de miliarde de euro în acest an, faţă de 887 de miliarde de euro în 2023, o creştere de 8%, sau 5% în termeni ajustaţi la inflaţie, potrivit raportului Ecommerce Europe, care acoperă 38 de ţări din regiune, inclusiv Marea Britanie.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Acest lucru ar face ca acesta să fie primul an din 2021 în care cifra de afaceri din comerţul electronic este în creştere, după ce cumpărătorii au luat în considerare preţurile mai mari, ceea ce i-a determinat să cumpere mai puţin şi să treacă la articole mai ieftine.

”Nu ne-am întors la nivelul de încredere a consumatorilor de dinainte de criza inflaţiei, dar nu suntem departe. Ajungem la o nouă normalitate, care este puţin mai pesimistă decât vechea normalitate”, a declarat Anton Delbarre, economist şef la asociaţia de retail EuroCommerce, care a copublicat raportul.”.

Cu toate acestea, liderii asociaţiilor de comerţ electronic din Danemarca, Finlanda şi Germania au declarat că platformele online chineze precum Temu, care vinde produse precum bocanci de drumeţie cu 10 euro şi ceasuri inteligente la 15 euro, cresc concurenţa pentru jucătorii locali.

”Consumatorii germani au apelat la bunuri chinezeşti ieftine”, a declarat Martin Gross-Albenhausen, director general adjunct al asociaţiei germane de comerţ electronic BEVH.

Niels Ralund, şeful departamentului de comerţ electronic la Camera de Comerţ Daneză, a declarat că companii precum Temu creează concurenţă neloială vânzând în Uniunea Europeană ”fără să respecte aceleaşi reglementări pe care trebuie să le respecte magazinele online daneze”.

Un purtător de cuvânt al Temu a declarat că aceasta ia în serios respectarea legilor şi reglementărilor locale şi că se angajează să sprijine afacerile locale, invitând comercianţii din Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Spania să se alăture platformei sale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: