Analiză de sector. Industria prelucrătoare a pierdut peste 100.000 de angajați într-un an. Care sunt cele mai puternice firme și marii angajatori?

Bosch Economedia 1

Cele mai multe dintre marile firme din sectorul industriei prelucrătoare, după cifra de afaceri, au legătură cu piața auto, conform datelor centralizare la solicitarea Economedia.ro de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Sectorul a pierdut zeci de mii de angajați anul trecut și e unul dintre cele mai afectate de insolvențe în 2020.

Numărul firmelor din Industria prelucrătoare, cu bilanț depus, a scăzut cu 1.343 în 2020 față de anul precedent, iar cifra de afaceri a firmelor din domeniu a scăzut de la 429,8 miliarde de lei la 382,7 miliarde, arată datele ONRC. A scăzut serios și numărul de angajați – cu aproape 114.000 într-un an, dar profitul firmelor din domeniu e comparabil cu cel realizat în anul precedent.

Sursa: ONRC

Trebuie menționat că, față de clasamentul de anul precedeent, în topul celor mai mari 10 companii după cifra de afaceri din 2020 al ONRC nu mai apare Continental – mai precis două firme din grup: Continental Automotive Timiș și Continental Automotive Systems Sibiu. Prima nu are încă depus bilanțul pentru 2020. Conform datelor Ministerului de Finanțe, Continental Automotive Systems Sibiu avea în 2020 cifră de afaceri de 3.549.865.965, profit de 225,9 milioane de lei și 3718 salariați. Nu apare nici Liberty Galați, companie prezentă în topul de anul precedent. Asta deși în 2020 avea o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de lei, conform mfinante.ro și o pierdere de 51,3 milioane.

În top 10 al industriei prelucrătoare transmis de ONRC, dintre cele mai mari 10 companii din industrie, după cifra de afaceri realizată în 2020, șapte au legătură cu domeniul auto – sunt producătoare de mașini sau de echipamente, de piese și accesorii pentru industrie, iar două firme au legătură cu piața țițeiului. La acestea se adaugă și producătorul de electrocasnice Arctic.

După afacerile din 2020, primele două locuri din clasament sunt ocupate de cei mai mari producători auto din România – Dacia (cifră de afaceri de 18,3 miliarde de lei) și Ford (12,37 miliarde). Urmează în clasament Rompetrol Rafinare Constanța (activă în domeniul fabricării produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului) și Star Assembly din Alba (Fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză şi a elementelor mecanice de transmisie). Pe locul 5 se află o firmă din grupul german Bosch – Robert Bosch, cu sediu în București (cu activitatea de fabricare de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule). Compania are fabrici la Cluj și Blaj.

Mai figurează în topul firmelor cu cele mai mari afaceri și Petrotel Lukoil Prahova – activă în domeniu produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. Pe locul 7 se plasează Autoliv din Brașov, cu activitate de fabricare de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare. Urmează în top Michelin România (Ilfov), cu producție de anvelope, și încă o firmă legată de piața auto – Hella România din Timiș, care produce echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule. Top 10 e închis de producătorul de aparate electrocasnice Arctic din Dâmbovița, care a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 2,7 miliarde de lei.

Trei companii din acest clasament au înregistrat pierderi în 2020: cele două firme din industria petrolului prezente în top – Rompetrol și Petrotel Lukoil – și Autoliv.

Clasamentul primelor 10 companii, în funcție de cifra de afaceri realizată în 2020 – CAEN aparținând sectorului Industrie prelucrătoare (diviz. 10-33)

Sursa: ONRC, mfinante.rp

Cele mai mari profituri

Clasamentul companiilor realizat în funcție de profit arată diferit. Acest top este condus de producătorul de anvelope Continental – mai precis de firma Continental Automotive Products, cu profit de peste 465 de milioane de lei. Urmează, pe locul 2, producător de ciment Heidelbergcement România, iar industria lemnului aduce firma de pe locul 3 HS – Timber Productions. E în acest clasament și producătorul de băuturi Coca-Cola, urmat de Autmobile Dacia. Pe locul 6 apare Alro Slatina (metalurgia aluminiului), iar pe locul 7 încă un producător de ciment – Holcim. Producătorul de bere Ursus ocupă locul 8 în clasamentul profitului, urmat de Star Assembly din domeniul auto și încheie top 10 Compania Națională Imprimeria Română.

Clasamentul primelor 10 companii, în funcție de profitul net realizat în 2020 – CAEN apartinand sectorului Industria prelucratoare (div. 10 – 33)

Sursa: ONRC

 

Marii angajatori

Mai bine de jumătate dintre firmele care au cei mai mulți angajați au legătură, din nou, cu piața auto. Astfel, cel mai mare angajator din industria prelucrătoare este Dacia, cu peste 13.000 de salariați în 2020. Urmează în clasament Autoliv (CAEN Fabricarea de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare) și Bordnetze (Fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule). Pe locul 4 se află Yazaki România, care produce echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule și pe 5 Sews Romania (Fabricarea articolelor din fire metalice; fabricarea de lanţuri şi arcuri). În a doua jumătate de top 10 sunt următoarele companii și activități: Leoni și Lear Corporation (ambele producătoare de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule), producătorul de mobilă Aramis și Hella România, producător de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare.

Continental Automotive România – Timiș nu are depus bilanțul pentru 2020, dar în 2019 figura în clasamentul marilor angajatori, cu o echipă de 6932 persoane.

Clasamentul primelor 10 companii, în funcție de numărul mediu de salariați din 2020 – CAEN apartinand sectorului Industria prelucratoare (div. 10 – 33)

Sursa: ONRC, mfinante.ro

 

Industria prelucrătoare, în topul insolvențelor

Numărul companiilor care au intrat în insolvență în prima jumătate din acest an a crescut cu 30%, deși pe fondul unui minim istoric de insolvențe înregistrat anul trecut, arată o analiză realizată de KeysFin pe baza datelor de la Registrul Comerțului. Cele mai afectate sectoare au fost comerțul, construcțiile și industria prelucrătoare. Cele mai multe insolvențe din 2021, la fel ca și în anul precedent, au fost înregistrate în sectoarele Comerț (30,9%), Construcții (16,8%) și Industria prelucrătoare (12,6%).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *