Analiză Expert Forum: PSD, câștigătorul detașat al alocărilor de peste un miliard de lei din Fondul de Rezervă

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Marele câștigător al alocărilor de peste un miliard de lei aprobate de Guvern în decembrie este PSD, beneficiind de 57% (594 milioane de lei) din fondurile alocate, arată o analiză realizată de Expert Forum (EFOR), care precizează că nu au existat criterii clare de alocare a acestor bani.

În luna decembrie Guvernul a alocat de două ori bani din Fondul de Urgență către primării și consilii județene. Pe 10 decembrie s-au distribuit la propunerea Ministerului Dezvoltării 476,5 milioane de lei pentru 105 UAT-uri, iar pe 17 decembrie Guvernul a aprobat distribuirea unei sume totale de 1,02 miliarde lei din Fondul de Rezervă bugetară pentru un număr de 3.057 UAT-uri. La prima alocare, banii s-au împărțit în mod egal. În ceea ce privește decizia din 17 decembrie, au primit bani 23 de consilii județene, 59 de municipii, 205 orașe, și 2.769 de comune.

Potrivit EFOR, aproape toate comunele PSD și PNL au primit bani (1.354, respectiv 1082.). Situația este similară și la orașe – 82, respectiv 100. Câte 24 de municipii liberale și social democrate au primit bani. Proporțional cu numărul total de municipii conduse de fiecare partid, PSD are un ușor avantaj.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Ca populație care ar putea beneficia de acești bani diferența semnificativă între PSD și PNL este la consilii județene; altfel, valorile sunt apropiate.

Distribuția de fonduri nu pare să țină cont neapărat de populația deservită, întrucât există numeroase cazuri de localități cu populații asemănătoare care au primit sume diferite de bani.

Cei mai mulți bani au mers către comune (682 mil/66%), respectiv municipii (96 mil./9%) și județe (93 mil./9%).

Un singur județ din listă este condus de președinte CJ de la PNL (Sibiu), iar în două cazuri consiliile județene sunt conduse de UDMR. Restul județene au președinți de la PSD (88% din bani)

La capitolul municipii, PSD a luat 64% din bani, iar PNL 18%. Niciun municipiu condus de USR nu a luat bani. Din București, doar Primăria Sectorului 4 condusă de primar PSD, Daniel Băluță, a primit bani (16,9 mil.)

La orașe, PSD a primit 60% din bani, PNL 30%, iar câte 3% au mers către UDMR și independenți. De la USR au primit bani 2 orașe, Întorsura Buzăului (CV) și Breaza (PH)

La comune, PSD a primit 51% din bani, PNL 36% și UDMR 7%. Nouă comune conduse de primari USR, din care patru din județul Maramureș, au primit 1,1 milioane (0.17%).

Conform Expert Forum, PSD este câștigătorul principal, beneficiind de 57% (594 mil) din fondurile alocate. PNL și-a însușit 30% (309 mil) din fonduri, iar UDMR 7% (72 mil). Independenții au luat 1,59%, iar USR 0,19%. „De fapt, pare aproape o inversare ceva mai ușoară a alocărilor făcute de Guvernul Cîțu în luna octombrie. HG 1088 a fost criticată de social democrați, întrucât alocările au fost clar realizate în favoarea primarilor și președinților de consilii județene din PNL: liberalii au primit 65% din bani, UDMR 14%, iar PSD 16%”, arată EFOR.

În ceea ce privește transparența alocărilor, EFOR susține că decizia din 17 decembrie este netransparentă întrucât nu a fost identificat proiectul actului normativ pe paginile web ale instituțiilor care ar fi putut să îl publice. Proiectul de hotărâre nu a fost publicat pe pagina web a Guvernului – deși figura pe lista de proiecte ce urmau a fi discutate în ședința de guvern de vineri – și nici pe pagina web a SGG. Proiectul nu a figurat nici pe pagina web a MDLPA, la secțiunea transparență decizională. Cu toate acestea, pe pagina web MDLPA un comunicat de presă publicat pe 17 decembrie anunța că „La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a alocat, în ședința de astăzi, 1.029.189.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru 3.057 de unități administrativ-teritoriale.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: