Analiză Financial Times: Datele economice puternice indică o recesiune superficială în zona euro

zona schengen euro UE bani Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Șomajul din zona euro a atins un nou minim istoric, în timp ce producția fabricilor germane a crescut în noiembrie, sporind speranțele unei încetiniri economice mai ușoare decât se temea în zona monedei unice.

Cifrele Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, au arătat că numărul persoanelor de pe piața muncii care nu au un loc de muncă a scăzut ușor în noiembrie. Eurostat a raportat 10,849 milioane de lucrători fără loc de muncă, cu 2.000 mai puțin decât în luna precedentă și cel mai mic nivel de la începutul înregistrărilor. Rata șomajului a rămas neschimbată față de octombrie, la 6,5%, scrie o analiză Financial Times.

Între timp, biroul federal de statistică din Germania a raportat că producția industrială a crescut cu 0,2% între octombrie și noiembrie, un rezultat ușor mai bun decât expansiunea de 0,1% prognozată de economiștii chestionați de Reuters.

Franziska Palmas, economist senior pentru Europa la Capital Economics, o firmă de cercetare, a declarat că această creștere a confirmat că puterea germană a „rezistat mai bine decât se aștepta” în ultimul trimestru al anului 2022.

Biroul german de statistică urmează să publice vineri prima estimare a PIB-ului pentru anul trecut, care, potrivit economiștilor, va arăta că economia s-a contractat cu o valoare modestă în ultimele trei luni din 2022.

O creștere bruscă a prețurilor la energie în primăvara anului trecut, după invazia Rusiei în Ucraina, a declanșat îngrijorări legate de penuria de energie și de o recesiune profundă în zona euro. Cu toate acestea, economiștii și-au îmbunătățit în mod constant estimările privind creșterea economică în ultimele luni, pe fondul unor date primite mai bune decât se așteptau și a scăderii prețurilor angro la gaze.

Se așteaptă ca rezistența economiei zonei euro și a pieței muncii să conducă la mai multe majorări ale dobânzii de politică monetară din partea Băncii Centrale Europene.

Piețele estimează o majorare cu 50 de puncte de bază a ratelor dobânzilor atunci când BCE se va reuni pe 2 februarie. Aceasta s-ar adăuga la creșterile de 2,5 puncte procentuale din iunie anul trecut, care au dus rata de referință a depozitelor la 2 % în decembrie.

O piață a forței de muncă restrânsă ar putea stimula creșterea salariilor și ar putea menține inflația de bază la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp. În timp ce inflația globală a scăzut la o singură cifră în decembrie, ajungând la 9,2%, inflația de bază – care exclude modificările costurilor alimentelor și energiei și este considerată o măsură mai bună a presiunilor asupra prețurilor pe termen lung – a crescut de la 5% la 5,2%.

Între octombrie și noiembrie, rata șomajului a scăzut în Italia, Franța și Spania cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 7,8%, 7% și, respectiv, 12,4%. În Germania, aceasta a rămas la 3 procente.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: