Analiză FT: Perspective sumbre pentru Europa, care se luptă cu criza energetică și se pregătește pentru o iarnă rece. Producția de energie regenerabilă ar putea fi afectată de vântul și ploile mai puține, în timp ce continentul încearcă să scape de gazul rusesc

dreamstime_l_16748442 Sursa foto: Dreamstime

Europa ar putea avea parte de o iarnă mai rece, cu mai puțin vânt și mai puține ploi decât de obicei, potrivit Agenției Europene de Prognoză Meteo, ceea ce ar însemna noi putea provocări pentru guvernele care încearcă să rezolve criza energetică a continentului, se arată într-o analiză a publicației Financial Times.

Florence Rabier, directorul general al Centrului European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu, a declarat că primele date pentru lunile noiembrie și decembrie indică o presiune ridicată deasupra Europei de Vest, care va aduce probabil perioade mai reci și mai puțin vânt și precipitații, reducând producția de energie regenerabilă.

Prognoza reprezintă o potențială problemă pentru factorii de decizie politică, în timp ce aceștia încearcă să lupte împotriva creșterii costurilor energetice pentru întreprinderi și gospodării din cauza reducerilor uriașe ale importurilor de gaze din Rusia.

“Dacă avem acest tipar, atunci pentru energie este destul de solicitant, deoarece nu numai că este puțin mai frig, dar avem și mai puțin vânt pentru energia eoliană și mai puține precipitații pentru energia hidroelectrică”, a declarat ea pentru Financial Times.

UE a promis să se debaraseze de gazul rusesc până în 2027 prin diversificarea către mai multe surse de energie regenerabilă și prin încheierea de acorduri de gaze cu alte țări. Exporturile de gaze din Rusia către UE au scăzut deja de la aproximativ 40% din totalul aprovizionării la 9% de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Rabier a declarat că uraganele recente din Atlantic ar putea aduce o vreme mai blândă, mai umedă și mai vântoasă pe termen scurt. Vremea în Europa este de obicei dificil de prezis, deoarece condițiile sunt dictate de mai mulți factori îndepărtați, inclusiv vânturile din stratosfera tropicală și presiunea de la suprafață în Atlantic.

Rabier a declarat că Europa se află deja într-o stare fragilă, după ce a cunoscut una dintre cele mai călduroase veri înregistrate vreodată, cu temperaturi peste în luna august cu 1,7C mai mari decât media din 1991 până în 2020 și condiții de sol deosebit de uscate.

Ponderea energiei eoliene și hidroelectrice în producția de electricitate din Europa a scăzut în această vară, ca urmare a vremii mai calde și mai uscate.

Evenimentele meteorologice mai extreme cauzate de încălzirea globală, cum ar fi ciclonii tropicali și valurile de căldură, sunt mai greu de prevăzut, a declarat șeful ECMWF.

Claude Turmes, ministrul luxemburghez al energiei și amenajării teritoriului, a declarat vineri că miniștrii au cerut ENTSO-E, rețeaua operatorilor de rețele electrice din UE, să prezinte actualizarea privind riscurile la adresa securității aprovizionării cu energie electrică pe timp de iarnă în octombrie, cu o lună mai devreme decât de obicei.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *