Analiză imobiliară. Cum a evoluat piața chiriilor la început de an: Sumele solicitate au crescut în marile orașe, dar sunt sub nivelul din 2019/ “Segmentul chiriilor are toate atuurile să devină vedeta rezidențialului”

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Suma medie cerută pentru închirierea de locuințe a crescut în primul trimestru al anului în cele mai mari orașe din țară, arată cel mai recent raport al portalului Imobiliare.ro. Pe primul loc se situează Cluj-Napoca, cu prețul de 8 euro/ mp util, urmat de București cu 7,8 euro/ mp util. Observatorii pieței imobiliare se așteaptă la creșterea cererii pe segmentul chiriilor rezidențiale, pe fondul revenirii la munca de birou și a majorărilor prețurilor de vânzare.

“Piața chiriilor a fost puternic afectată în anul 2020, în toate marile orașe. Totuși, cererea pentru proprietăți rezidențiale aflate la închiriere a început să crească de la un trimestru la altul, iar conform datelor Imobiliare.ro, aproximativ 68.300 potențiali clienți au fost interesați sa închirieze o proprietate în primele 3 luni ale acestui an, în cele 6 centre regionale ale țării, ceea ce procentual ne indică o creștere a cererii cu 12% față de trimestrul anterior. Așteptările sunt în continuare de consolidare a cererii pieței de chirii, provenită pe de o parte din eliminarea completă a restricțiilor impuse în perioada pandemiei și astfel revenirea angajaților la birou, iar pe de altă parte este posibil ca pe fondul creșterii prețurilor de vânzare, cumpărătorii nesiguri să opteze pentru varianta de închiriere a unei proprietăți”, spune Andreea Popa, Senior Consultant Market 360.

În privința prețurilor de închiriere, trimestrul I al anului 2022 indică o creștere a prețului mediu pentru toate centrele regionale analizate de Imobiliare.ro. Pe primul loc se situează Cluj-Napoca, cu prețul de 8 euro/ mp util, urmat de București, cu 7,8 euro pe mp util. Oferta pieței de închiriere indică o scădere în medie cu 24% în ultimele 12 luni, unde cea mai mare diminuare a numărului de proprietăți listate la închiriere este pentru Cluj Napoca (-45% față de Trimestrul I 2021), urmat de Brașov cu -32% și Iași cu -25% în 12 luni comparate.

“Segmentul chiriilor are toate atuurile să devină vedeta rezidențialului în perioada următoare. Deși chiriile au crescut față de 2021, în continuare acestea sunt sub nivelul din 2019. Pe fondul crizei ucrainene, a creșterii prețurilor de vânzare și costurilor de creditare, a scăderii investițiilor din partea micilor investitori din cauza randamentelor reduse din ultimii doi ani, a reluării activităților de mună și studiilor universitare în format fizic, dar și al încetinirii livrărilor pe segmentul nou ca urmare a scăderii numărului de autorizații nou emise, chiriile se vor scumpi cu siguranță în următoarele luni și urmaăorii ani în centrele urbane din țară”, explică, pentru Economedia, Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

De altfel, o analiză recentă a consultanților de la JLL lista printre oportunitățile momentului în piața imobiliare: ansambluri rezidențiale construite pentru închiriere și destinate exclusiv acestui segment de piață.

Datele centralizate de Imobiliare.ro relevă că cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, per ansamblu, la un nivel ușor mai scăzut comparativ cu anul anterior. Astfel, în primul trimestru din 2022, aproximativ 68.300 de vizitatori au căutat locuințe de închiriat pe portal, în scădere cu 6% față de intervalul similar din 2021. Autorii analizei consideră că scăderile pot fi pus pe seama faptului că perioada analizată cuprinde 36 de zile în care s-a resimțit tensiunea socio-politică în contextul conflictului militar din Ucraina. “Astfel, cererea pentru proprietăți rezidențiale de închiriat a început să scadă pe un fond puternic emoţional. Cu toate acestea, de remarcat este că patru din cele mai mari orașe analizate au consemnat aprecieri la acest capitol, comparativ cu perioada similară a anului trecut”, arată raportul.

Creșteri ale interesului pe acest segment de piață au fost observate, astfel, în Timișoara (+3%), Cluj-Napoca (+4%), Constanța (+13%) și respectiv, Iași (+6%). Pe de altă parte, au fost înregistrate scăderi ale cererii pentru proprietățile rezidențiale de închiriat din București (-11%) și Brașov (-6%).

În ceea ce privește volumul brut al cererii existente pe acest segment de piață, Bucureștiul ocupă, în mod firesc, prima poziție în clasament, la o distanță considerabilă față de celelalte mari orașe, aici fiind înregistrați 41.600 de potențiali chiriași în T1 2022. Următoarele locuri în top sunt ocupate de Timișoara (cu 6.600), Cluj-Napoca (cu 6.200 de vizitatori interesați de proprietăți de închiriat), apoi de Constanța (cu 6.100), Iași (3.500) și, respectiv, Brașov (cu 4.400 de potențiali clienți).

Ofertă în scădere

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele mari centre regionale analizate a fost, în T1 2022, cu 24,1% mai scăzută – aceasta cifrându-se, mai exact, la 19.410 de oferte, arată raportul. La fel ca în situația cererii, tendința de scădere a ofertei de proprietăți rezidențiale la închiriere este strâns legată de contextul din primul trimestru al anului curent, care cuprinde o lună întreagă în care s-a resimțit tensiunea socio-politică, precizează autorii analizei.

O tendință descendentă la acest capitol a putut fi observată în toate marile orașe, în frunte cu Cluj-Napoca, unde a fost consemnat un declin de 45%, până la 2.280 de anunțuri. În Brașov, pe de altă parte, a avut loc o scădere anuală de 31,9% (până la aproape 1.070 de oferte), iar în Iași, una de 24,9% (până la 1.350 de anunțuri). Scăderi semnificative, de câte două cifre, au mai fost consemnate în București (-19,7%, până la aproape 10.620 de oferte), Constanța (-17,3%, până la 960 oferte) și respectiv, Timișoara (-14,5%, până la 3.140 de oferte).

O tendință generală de scădere poate fi observată și în ceea ce privește numărul de noi proprietăți de închiriat, ce s-a situat la circa 11.790 în T1 2022, echivalând cu un minus de 22,2% față de perioada similară din 2021. Și în acest caz, o evoluție descendentă poate fi observată în toate cele șase orașe analizate, începând cu Cluj-Napoca (-37,6%) și continuând cu Brașov (-25,2%), Iași (-21,2%), București (-20,8%), Constanța (-17,3%), și, respectiv, Timișoara (-11,1%). Numărul de oferte nou introduse pe piață în perioada ianuarie – martie s-a cifrat la 6.320 în Capitală, 1.810 în Timișoara, 1.440 în Cluj-Napoca, 910 în Iași, 750 în Brașov și 560 în Constanța.

 

Sursa: Imobiliare.ro

 

Lista prețurilor, pe orașe

În ceea ce privește prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în Cluj-Napoca poate fi observată, în T1 2022, o stagnare a prețurilor, comparativ cu trimestrul anterior. Această dinamică se reflectă după o creștere bruscă înregistrată din T2 2021 până în T3 2021. Pe de altă parte, în București, Iași, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova și Oradea pretențiile proprietarilor au înregistrat evoluții pozitive ale prețurilor în primul trimestru din anul în curs. Privind la marile centre regionale ale țării, se poate observa că singurul oraș în care a avut loc o ușoară scădere a nivelului chiriilor în primul trimestru al anului 2022 este Craiova. De remarcat este că, în primul trimestru al anului 2021, avusese loc un ușor avans la acest capitol.

Potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 8 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, înregistrând astfel o creștere a prețului de 12,7% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează București (cu o medie de 7,8 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 5,4%), acesta fiind urmat de Brașov (7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 9,4%), Iași (6,9 euro pe metru pătrat, în creștere cu 6,2%), apoi de Constanța (6,6 euro pe metru pătrat, în creștere cu 10%) și Timișoara (6,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 3,2%), Sibiu (5,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 11,8%), Craiova (5,6 euro pe metru pătrat, în creștere cu 3,7%) și, respectiv, Oradea (5 euro pe metru pătrat, în stagnare).

Citește și:

O nouă locuință vs statul în chirie, în contexul unei inflații galopante. Economist: Regula ar fi maxim 4 ani de salarii ale familiei, atât este casa pe care ți-o permiți încât să nu te supraîndatorezi

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *