O nouă locuință vs statul în chirie, în contexul unei inflații galopante. Economist: Regula ar fi maxim 4 ani de salarii ale familiei, atât este casa pe care ți-o permiți încât să nu te supraîndatorezi

imobiliar, locuinta, prima casa Sursa foto: FNGCIMM

În contextul în care rata anuală a inflaţiei a ajuns la 13,8% în luna aprilie a acestui an, de la 10,2% în luna martie, potrivit INS, iar prețul locuințelor continuă să crească, este momentul potrivit pentru a lua un credit cu scopul de a achiziționa o nouă locuință sau este mai viabil și sustenabil alegerea de a mai rămâne o perioadă în chirie? La aceste întrebări au răspuns doi experți în domeniu chestionați de Economedia, Irina Chițu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro și Dorel Niță, director executiv al ValorEasy, evaluator autorizat.

„Prudența ar trebuie să fie motto-ul pentru această perioada fiind una cu o inflație foarte ridicată, numai că aceste rate au crescut împreună cu cheltuielile, iar nu la toată lumea veniturile au crescut la fel. Înainte de a decide de a te îndatora, trebuie să faci un calcul pentru a vedea ce locuință îți permiți. Regula ar fi maxim 4 ani de salarii ale familiei, atât este casa pe care o permiți încât să nu te supraîndatorezi. Cel mai păgubos la un credit nu e dobânda, este timpul”, a declarat Irina Chițu.

Există câteva criterii după care am putea analiza avantajele sau dezavantajele investirii în imobiliare sau a unei locuințe în chirie.

  • Cheltuieli adiționale pe lângă costul locuinței. Dorel Niță spune că majoritatea proprietarilor la prima locuință nu sunt conștienți de faptul că vor exista cheltuieli adiționale: comisioane pentru agenți imobiliari sau bani în plus pentru renovarea locuinței;

„În funcție de gradul renovării, vorbim aici de 10 până la 20% din prețul de achiziție. Sunt cheltuieli de care majoritatea celor care sunt aflați la prima achiziție nu sunt conștienți. Apoi mai există cheltuieli de mentenanță. A deține o proprietate nu e deloc ușor și sunt numeroase cheltuieli atât imediate achiziției, cât și pe parcursul deținerii proprietății”, precizează Niță.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
  • Privirea achiziționării unei locuințe ca o investiție bună nu doar pe termen scurt, ci și pe parcursul mai multor ani;
  • Stocul de locuințe disponibile la vânzare sau închiriere în funcție de buget și de zona dorită;
  • Finanțarea pe care o are cumpărătorul în prezent. În cazul în care acesta deține deja suma pentru acoperirea cheltuielilor, atunci ar fi recomandată achiziția, este de părere Dorel Niță.

„Prețul de vânzare al locuințelor în termeni reali a bătut întotdeauna inflația. Chiar vedem că sunt unele locuri în România unde a crescut peste câștigul real. Din mai multe puncte de vedere este mai avantajos să cumperi dacă ai aceste surse proprii”, precizează acesta.

„Poți lua decizia de a lua un credit în momentul în care ai un venit stabil, ai deja un avans economisit. Teoretic nu ești proprietar, doar după ce plătești creditul. Pe următorii 20-30 de ani ai un credit, nu o casă”, transmite Irina Chițu.

Piaţa vânzărilor rezidenţiale va trece printr-o perioadă de stagnare şi de corecţie

Condiţiile de creditare mai aspre, inflaţia, creşterea costurilor de construcţie şi conflictul din Ucraina sunt cei patru factori majori care influenţează evoluţia pieţei rezidenţiale, arată o analiză JLL România, publicată miercuri și citată de Agerpres. În aceste condiții, piaţa vânzărilor rezidenţiale va trece printr-o perioadă de stagnare şi de corecţie, apreciază analiștii. Printre oportunitățile momentului: ansambluri rezidențiale construite pentru închiriere și destinate exclusiv acestui segment de piață.

Piaţa imobiliară traversează o perioadă în care evoluţia sa este dependentă şi, totodată, influenţată puternic de schimbările care au loc în economie, dar şi la nivel geopolitic.

Specialiştii JLL România au luat în calcul patru factori esenţiali care influenţează în acest moment evoluţia pieţei rezidenţiale, respectiv condiţiile de creditare mai aspre, inflaţia, creşterea costurilor de construcţie şi conflictul din Ucraina şi au realizat o serie de proiecţii cu privire la ce ar putea să se întâmple pe termen mediu şi lung pe această piaţă.

Având în vedere înăsprirea condiţiilor de creditare prin creşterea accelerată a ratei dobânzilor la credite, experţii preconizează schimbări în comportamentul consumatorilor. Potenţialii cumpărători vor analiza mult mai atent posibilitatea de a efectua achiziţii majore şi presiunea pe care acest lucru îl poate avea asupra bugetului personal.

Astfel, accesibilitatea achiziţionării unor astfel de proprietăţi va fi afectată. În plus, băncile au devenit mai reticente la acordarea de credite şi mult mai atente la evaluarea perspectivelor unui individ sau ale unei familii interesate de obţinerea unui credit, dar şi al preţului real al construcţiei respective.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: