Analiză imobiliară la jumătate de an. Piața rezidențială, pe pantă descendentă: A scăzut numărul de proiecte de locuințe, sunt pe minus tranzacțiile, autorizațiile de construire, cererea și oferta

locuinte apartamente santier Foto: Adragosphoto/ Dreamstime

Peste 8811 de proiecte rezidențiale se aflau în diverse stadii de lucru în această prima jumătate a anului, la nivel național, conform datelor centralizate la solicitarea Economedia de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național. Dacă le comparăm cu cele de anul trecut, cifrele confirmă scăderile din piața imobiliară pe care le arată de ceva vreme și alți indicatori, cum ar fi autorizațiile de construire sau tranzacțiile. De asemenea, specialiștii din piață remarcă o scădere pe segmentul de proiecte de mari dimensiuni.

În prima jumătate a anului, au fost monitorizate 8811 de șantiere rezidențiale, cu o valoare declarată de 104,89 miliarde de lei, arată datele IBC Focus. Aceasta în condițiile în care, în primul semestru din 2022 sectorul de proiecte rezidențiale conducea detașat la nivel numeric, atât la nivel de investiții mici, dar și mari, fiind contabilizate peste 10.000 de astfel de proiecte în total.

Din totalul de proiecte din prima jumătate a anului 2023, doar aproximativ o cincime (20%) sunt proiecte mari, 35% sunt de dimensiuni medii și 45% sunt mici.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Merită menționat de asemenea că multe dintre proiecte sunt în stadii incipiente – în curs de amenajare sau doar autorizare și aproximativ o treime dintre ele sunt în construcție.

 

În ceea ce privește destinațiile preferate de dezvoltatorii de locuințe, Timișul conduce clasamentul, cu 1459 de proiecte, urmat de zona București-Ilfov (aprox 1130) și Cluj (cu 977 proiecte)

 

Ca suprafețe de șantiere, se evidențiază zona București-Ilfov și județele Cluj și Timiș:

 

În această primă jumătate a anului, piața a fost marcată de o scădere a proiectelor mari demarate de dezvoltatori, menționează Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

“Este evidență o scădere a dorinței și a puterii de cumpărare a clienților. De exemplu, casele construite de persoane fizice (nu dezvoltatori) au scăzut cu 26% în primele 6 luni ale 2023 față de perioada similară a anului trecut. Pariul investitorilor autohtoni care cumpărau în trecut imobiliare în țară pentru investiție par să-și fi schimbat focusul și caută investiții imobiliare în străinătate: Dubai, Spania, Italia, Grecia”, spune Spătaru.

“Vedem că se lucrează mai puțin intens pe proiectele mari – dezvoltatorii nu se mai grăbesc să finalizeze proiectele și să treacă la următorul proiect, ci par să aștepte. De asemenea vedem o scădere a proiectelor mari demarate de dezvoltatori. Zonele premium din centrele urbane sunt însă excepția și acolo nu observăm o scădere a numărului de proiecte –  e drept că acestea, din total, sunt oricum puține. Neoficial, dezvoltatorii sunt mult mai dispuși să negocieze prețurile, dar se feresc să facă asta public de teama de a nu declanșa o reacție în cascadă care să ducă la o scădere generalizată a prețurilor. Mai degrabă ambalează diverse beneficii precum parcarea inclusă în preț, dotări suplimentare”, explică Andrei Spătaru.

Semnale de scădere pe piața rezidențială încep să vină pe mai multe paliere.

  • Dezvoltatorii sunt retinceți. Scad autorizațiile de construire

În primele cinci luni ale anului, s-au eliberat 14.122 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 24,5% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, după cum arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Toate regiunile din țară au înregistrat scăderi. Detalii AICI

  • Scad tranzacțiile și achizițiile de locuințe cu finanțare bancară

Creșterea dobânzilor a redus apetitul românilor pentru creditele ipotecare, numărul tranzacţiilor de apartamente fiind, în primele cinci luni ale anului, în scădere cu aproape 30% la nivelul Bucureștiului și al marilor orașe din România, observă consultanții Colliers. Aceștia dau însă și o notă pozitivă analizei: fundamentele pieței rezidențiale rămân solide, iar creșterile salariale se mențin la un nivel ridicat, mai spun consultanți.

Comparativ cu ultimii patru ani, în care soldul creditelor pentru locuințe a crescut cu o medie anuală de 10 – 12%, în prezent, evoluția anuală a stocului de credite pentru locuințe mai înregistrează o creștere de doar 1,2%, scăderea de ritm devenind notabilă începând cu a doua parte a anului trecut. Detalii AICI

  • A scăzut cererea, dar și oferta

Piața imobiliară din 2023 continuă să fie o ”piață a vânzătorilor”, dar tot mai puțin, arată analiza unei agenții imobiliare cu activitate la nivel național, care susține că oferta este, în continuare, mai scăzută decât cererea. Peisajul începe să arate semnale de îngrijorare în piața rezidențială: accesul la credite e tot mai dificil, tranzacțiile sunt în scădere, dezvoltatorii își amână proiecte, dar proprietarii încă țin de prețuri. Platforma Imobiliare.ro arată că în primul trimestru s-a observat o cerere în scădere, dar și oferta a fost considerabil mai mică. Și platforma de analize de piață ValorEasy notează pentru T1 scăderi majore de tranzacții în T1. Detalii AICI

  • În ceea ce privește prețurile, proprietarii încă sunt greu de convins să își reducă așteptările – cel puțin în ceea ce privește prețurile afișate.

Spre deosebire de luna anterioară, prețurile cerute pe locuințele din România s-au menținut pe o traiectorie general ascendentă în luna mai, arată cea mai recentă analiză a portalului Imobiliare.ro. Detalii aici:

Analiză imobiliară: Luna mai a adus scăderi de prețuri ale apartamentelor în București și Iași

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dezastrul din Turcia le-a amintit de proiectele falsificate si expertizele MLPAT falsificate in cardasie cu autoritatile corupte.

  2. Rog autoarea articolului sa modifice greseala aparuta aici : “În ceea ce privește destinațiile preferate de dezvoltatorii de locuințe, Timișul conduce clasamentul, cu 1459 de proiecte, urmat de Cluj, București (aprox 1130) și Cluj (cu 977 proiecte)”.
    Dupa Timis urmeaza Cluj sau Bucuresti ?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.