Analiză în piața rezidențială: Cererea a scăzut drastic, dar a scăzut și oferta/ Dezvoltatorii iau “pauze de gândire”. Cu cât s-au scumpit apartamentele într-un an în marile orașe din țară

Bucuresti panorama locuinte apartamente Foto: Albertophotography/ Dreamstime

Piața imobiliară din 2023 continuă să fie o ”piață a vânzătorilor”, dar tot mai puțin, arată analiza unei agenții imobiliare cu activitate la nivel național, care susține că oferta este, în continuare, mai scăzută decât cererea. Peisajul începe să arate semnale de îngrijorare în piața rezidențială: accesul la credite e tot mai dificil, tranzacțiile sunt în scădere, dezvoltatorii își amână proiecte, dar proprietarii încă țin de prețuri. Platforma Imobiliare.ro arată că în primul trimestru s-a observat o cerere în scădere, dar și oferta a fost considerabil mai mică. Și platforma de analize de piață ValorEasy notează pentru T1 scăderi majore de tranzacții în T1.

“Deși cererea a scăzut drastic în ultima perioadă, din cauza prețurilor și a costurilor creditării tot mai mari, cererea nu a scăzut suficient de mult cât să inverseze polul de putere. Cererea, deși căzută, devansează cu mult oferta, care a scăzut la rândul ei. În timp ce cumpărătorii reflectă dacă să cumpere sau nu, dezvoltatorii și-au luat, la rândul lor, pauze de gândire”, arată o analiză a agenției Blitz Imobiliare.

Consultanții imobiliari spun că majorările de prețuri la materialele de construcție și stocurile insuficiente îi fac pe mulți dezvoltatori să ducă costurile în zona de apartamente ieftine sau pun în așteptare proiectele, de teama de a nu rămâne cu banii investiți în construcții nefinalizate.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Această dinamică relațională dintre cumpărători și vânzători au dat în piață un număr de tranzacții în scădere și prețuri în creștere”, spun reprezentanții Blitz Imobiliare, care citează date ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Potrivit ANCPI, în luna aprilie 2023, la nivel național, au fost încheiate 41.921 de tranzacții, cu 27.09% mai puține față de luna precedentă, luna martie 2023, când au avut loc 57.499 de tranzacții. Precizăm că datele ANPCI se referă la apartamente, case și terenuri. Această cifră indică o scădere cu 27,09% față de luna anterioară și o creștere față de începutul de luna ianuarie cu 25,99%, precum și o scădere de 21,24% față de perioada similară a anului trecut, când s-au înregistrat 53.225 tranzacții. Aceasta în condițiile în care în luna aprilie abia se relansau tranzacțiile în piață după șocul provocat de începutul războiului din Ucraina. Scăderea generalizată a numărului de tranzacții de anul acesta s-a văzut în marile orașe din România, inclusiv în Cluj, cea mai scumpă piață imobiliară a țării și în capitală.

Datele ANCPI pentru luna aprilie pot fi consultate AICI

Cu toate acestea, datele agenției imobiliare arată că prețurile cerute au crescut în a patra lună a anului. Pe de altă parte, merită menționat că diferența dintre prețurile solicitate acum și cele de anul trecut este una mai degrabă mică.

Sursa: Blitz Imobiliare

 

Harta prețurilor, potrivit datelor Blitz

Dintre marile orașe, Clujul e în top și în aprilie, cu cele mai scumpe apartamente. Pe locul doi al celor mai scumpe orașe s-a situat București, urmat de Constanța.

Doar în Constanța prețurile au scăzut față de anul trecut, iar în restul orașelor analizate prețurile au crescut moderat, cu 1-4%. Cluj-Napoca a fost municipiul cu cea mai importantă majorare față de anul trecut, cu o creștere de 6,31% (130 de euro/mp).

Baza de calcul al prețurilor pe orașe a fost realizată cu ajutorul mediilor ponderate înregistrate în baza de oferte ale companiei Blitz, care înregistrează o medie de 15.500 de proprietăți lunar. Mai menționăm faptul că prețurile înregistrate de Indicele Blitz sunt prețurile cerute de către proprietari și nu prețurile finale negociate la care au fost vândute proprietățile.

București 

În București tranzacțiile au scăzut cu 31,96%, situându-se la un nivel mai scăzut chiar decât nivelul din ianuarie, înregistrându-se doar 6.322 tranzacții. Prețul mediu la apartamentele de vânzare din București și-a continuat trendul de creștere pe anul 2023 până la 1.732 de Euro/mp, fiind mai ridicat cu +1,88% față de luna anterioară, mai ridicat cu +3,34% față de începutul anului și cu +1,29% mai mari față de luna aprilie a anului trecut, când erau la nivelul de 1.710 Euro/mp (diferență de 22 Euro/mp). La un apartament de 50 de mp, această creștere anuală de preț înseamnă 1.100 de euro în plus.

După o primă lună cu tranzacții mult sub așteptări și după ce numărul acestora aproape că s-a dublat în a doua și a treia lună din an, în luna aprilie am avut din un nou preț record al anului în Bucureșt.

Cluj 

În județul Cluj s-a înregistrat în luna aprilie 2.042 de tranzacții, cu 22,15% mai puține față de luna precedentă. În timp ce numărul de tranzacții a scăzut dramatic, prețurile la apartamentele de vânzare din Cluj au fost din nou pe trend de creștere după ce au scăzut timp de trei luni consecutiv. Indicele Blitz pe Cluj a avut o creștere cu 4,88% față de luna anterioară, de 1,2% față de începutul anului, și o creștere cu 6,31% față de perioada similară a anului trecut. Prețul mediu pe metru pătrat la imobilele de vânzare, pe Cluj și vecinătăți, în luna aprilie 2023, a ajuns la 2.191 Euro/ mp, cu creștere de la 2.165  de Euro/mp cât era la începutul anului și de la 2.061 de Euro, cât era în luna aprilie anul trecut, înregistrând o creștere cu 130 de euro/mp.  La un apartament de 50 de mp, această creștere anuală de preț înseamnă 6.500 de în plus.

Timișoara

În județul Timiș, au fost tranzacționate în luna aprilie 1.976 de imobile, cu 29,23% mai puține imobile față de a treia lună din an, când au fost încheiate 2.792 de tranzacții, potrivit datelor comunicate de ANCPI. Prețul mediu de achiziție a apartamentelor de vânzare din mun. Timișoara, în luna aprilie a fost de 1.410 Euro/mp, ceea ce înseamnă o creștere a prețurilor cu 0,36% față de luna precedentă. Creșterea trimestrială în Timișoara a fost de 2,92%, iar cea anuală de 2,77%, prețul mediu în aprilie anul trecut fiind de 1.372 Euro/mp sau cu 38 de Euro/mp.  La un apartament de 50 de mp, această creștere anuală de preț înseamnă 1.900 de euro mai mult.

Craiova 

În județul Dolj, conform ANCPI, în luna aprilie, au avut loc 1.158 tranzacții, cu 26,01% mai puține tranzacții față de luna anterioară. Apartamentele din Craiova au fost disponibile spre vânzare cu 1.464 Euro/mp, în creștere cu +2,93% față de luna precedentă, cu +6,4% față de începutul anului și cu doar +1,6% mai scumpe față de nivelul lunii aprilie 2022, când erau la 1.441 Euro/mp, sau cu 23 Euro/mp. La un apartament de 50 de mp, această creștere anuală de preț înseamnă 1.150 de euro mai mult.

Constanța

În județul Constanța conform ANCPI, în luna aprilie 2023, au avut loc 2.288 de tranzacții, cu +1,64% mai multe față de luna precedentă când au fost încheiate cu succes 2.251 de tranzacții. Județul Constanța este singurul județ unde numărul tranzacțiilor nu a scăzut.

În municipiul Constanța, pe de altă parte, apartamentele au fost ofertate în medie cu 1.625 euro/mp, după o creștere moderată de preț de 2,46 % față de luna martie, și mai scumpe cu 5,86 față de începutul anului.

Prețurile în Constanța au fost mai mici chiar decât nivelul prețurilor din aprilie anul trecut, cu 2,34%, când erau la nivelul de 1.664 Euro/mp, adică mai ieftine 39 de euro/mp. La un apartament de 50 de mp, această scădere anuală de preț înseamnă 1.950 de euro mai puțin.

Iași

Piața imobiliară din județul Iași a înregistrat un volum scăzut de tranzacții în cea de-a 4-a lună din an, de 1.463 de tranzacții, în scădere cu 28,63% față de luna anterioară, când au avut loc 2.050 de tranzacții, potrivit datelor furnizate de ANCPI.

În același timp, prețurile la apartamentele de vânzare din municipiul Iași au scăzut cu 2,77%, față de luna precedentă, până la nivelul de 1.335 Euro/mp. Scăderea trimestrială a fost de -2,13%, iar creșterea anuală a fost de 2,77% față de nivelul de 1.299 Euro/mp cât era prețul mediu în Iași în aprilie anul trecut, sau cu 36 euro/mp.

La un apartament de 50 de mp, această creștere anuală de preț înseamnă 1.800 de euro mai mult.

Brașov

Conform ANCPI, în județul Brașov, în luna aprilie, s-au înregistrat 2.274 tranzacții, cu 22,15% mai puține față de luna precedentă, când au fost înregistrate 2.921 de tranzacții.

În municipiul Brașov, prețurile la apartamentele de vânzare au avut o evoluție negativă, având o medie de 1.510 Euro/mp, în scădere cu -2,33 % față de luna anterioară. Evoluția trimestrială a fost de asemenea negativă cu -1,63%.

Creșterea anuală a fost de +4,93%, față de nivelul prețurilor din anul trecut, când erau la nivelul de 1.439 Euro/mp sau 71 Euro/mp. La un apartament de 50 de mp, această creștere anuală de preț înseamnă 3.550 de euro mai mult.

Date pentru primul trimestru, conform platformei Imobiliare.ro

  • Cererea pentru proprietăți rezidențiale de vânzarea în T1 a fost cu 21,5% mai ridicată față de trimestrul anterior

Comparativ cu trimestrul trecut, cererea pentru proprietăți rezidențiale de vânzare a fost, în primul trimestru din 2023, cu 21.5% mai ridicată la nivelul celor șase centre regionale supuse analizei. Din acest punct de vedere, cinci din șase orașe analizate au consemnat creșteri, respectiv  București (+32,5%), Cluj-Napoca (+30,1%), Timișoara (+8,4%), Iași (+6,3%), Brașov (+2,1%). Singurul oraș care a înregistrat o scădere a interesului pentru achiziția de locuințe a fost Constanța (-1,9%). Astfel, în primul trimestru din 2023 aproximativ 124.000 de potențiali cumpărători au căutat, pe Imobiliare.ro, locuințe în cele șase mari centre regionale ale țării.

  • Oferta în scădere a proprietăților existente la vânzare

Numărul proprietăților rezidențiale (atât apartamente, cât și case) disponibile spre vânzare în portalul Imobiliare.ro în marile orașe ale țării s-a depreciat, per ansamblu, cu 18,8% în ultimul an, față de cel anterior, ajungând la un total de 10.880. Pe parcursul ultimelor 12 luni, toate marile orașe analizate au consemnat deprecieri ale ofertei rezidențiale de pe piață.

  • În primul trimestru din 2023, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat ușor, în medie, cu 0,3% față de trimestrul anterior, conform celei mai recente analize Imobiliare.ro. În ceea ce privește evoluția anuală, se constată o creștere de 1,7%, în opoziție cu evoluția pieței rezidențiale la nivelul Uniunii Europene, unde se poate observa o tendință de ușoară scădere a prețurilor.

„Piața rezidențială a avut o evoluție surprinzătoare în primul trimestru al anului în ciuda unor condiții dificile de finanțare și a inflației care a erodat puterea de cumpărare. Deși am avut o cerere în scădere, echilibrul s-a menținut, deoarece oferta a fost, la rândul ei, considerabil mai mică. Avem așadar o piață rezidențială dinamică, dar pe un fond tranzacțional redus. Dacă în ultimele luni o prognoză privind evoluția prețurilor era dificil de enunțat, astăzi, indicatorii pe care îi avem la dispoziție ne îndeamnă să credem că stabilitatea va fi cuvântul de ordine în acest an”, a spus Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

ValorEasy: Scăderi majore de tranzacții în T1, dar proprietarii încă nu ajustează prețuri

Volumul unităților imobiliare vândute în primul trimestru al anului este cu 10.000 mai mic față de perioada similară din 2022, o scădere de 23%, arată cea mai recentă analiză a platformei de cercetare a pieței imobiliare ValorEasy, care urmărește statisticile oficiale. Aceasta mai arată că, după livrări record în 2022, piața rezidențială nouă se confruntă cu obstacole majore, iar unele proiecte ar putea fi livrate cu întârziere. Chiar și în acest context, analiza notează că proprietarii încă nu sunt dispuși să ajusteze prețul solicitat.

Dorel Niță, coordonator ValorEasy, a menționat că un fenomen observat în piața rezidențială secundară este acela că proprietarii încă nu sunt dispuși să ajusteze prețul solicitat – nefiind nevoiți să vândă la prețuri mai mici, aceștia închiriază sau amână decizia de vânzare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Proprietarii cred ca au găsit Caritas sau FNI sa dubleze prețul la fiecare vânzare. Stați cu ele goale pana la anul când o sa plătiți impozite corecte pe ele.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.