ANALIZĂ. Încrederea în economia României a crescut pe finalul verii / Scăderile de dobândă de la BNR îmbunătățesc percepția consumatorilor și a managerilor din construcții

grafic crestere dreamstime

Indicatorul de încredere al consumatorilor și al mediului de afaceri în economia din România, publicat în fiecare lună de Comisia Europeană (Economic Sentiment Indicator – ESI), a revenit pe creștere în luna august, grație îmbunătățirii așteptărilor de afaceri în sectoarele de servicii și cel de construcții și a încrederii consumatorilor, care se apropie de maximul ultimilor 3 ani stabilit în luna iunie, când a debutat campionatul european de fotbal Euro 2024.

Indicatorul compozit al Comisiei pentru România a înregistrat astfel o valoare de 104,1 puncte în august, în creștere cu 1,5 puncte față de luna iulie. Valoarea din luna august se situează mult peste media pe termen lung a ESI de 100 de puncte și arată că mediul de afaceri anticipează o continuare a creșterii afacerilor, în toate sectoarele economice.

Îmbunătățirea indicatorului ESI semnalează, în teorie, o îmbunătățire a afacerilor și a condițiilor de business cu care au de-a face firmele. Pe de altă parte, media pe cele două luni scurse din trimestrul III din acest an (103,4 puncte) este sub media trimestrului II (103,9 puncte), ceea ce sugerează o posibilă încetinire ușoară a economiei, după ce în primul semestru din acest an Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat un plus de doar 0,7% față de primul semestru din 2023 și mult sub așteptări.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Datele statistice privind influențele asupra dinamicii PIB vor fi publicate pe 6 septembrie de către INS, însă cel mai probabil efecte negative importante au venit de pe urma exporturilor nete și a variației stocurilor, în condițiile în care veniturile colectate la buget au evoluat până acum peste așteptări  (+13,5% față de primele 6 luni din 2023) și ANAF a colectat cu câteva miliarde de lei peste program, ceea ce arată că economia și mai ales consumul (influența principală asupra creșterii PIB) au mers bine până acum.

Vlad Ioniță, analist BCR, arată că investițiile au avut cel mai probabil o primă jumătate de an mai lentă decât se aștepta, însă așteptările sunt pentru o revenire sprijinită de cheltuielile statului în a doua parte a anului, revenire ce va acționa ca impuls asupra creșterii PIB.

“Exporturile nete își vor majora contribuția negativă (la dinamica PIB) în condițiile în care importurile au accelerat considerabil pe fondul cererii interne ridicate de consum, iar exporturile încă sunt afectate de cererea externă slabă și competitivitatea mică a bunurilor românești pe piața internațională”, precizează Ioniță într-un raport.

Analiștii BCR spun că își vor reduce cel mai probabil estimarea de creștere a PIB în acest an de la 2,6% la 2,0%. Economia rămâne impulsionată de consumul gospodăriilor, sprijinit la rândul său de atenuarea inflației galopante, creșterea salariilor reale și creșterea cererii de credite pentru consum pe fondul scăderii dobânzilor. În același timp, economia primește un impuls pe fondul investițiilor europene și celor de natura anului electoral.

Dacă în servicii și în construcții s-au consemnat îmbunătățiri ale percepției managerilor, în luna august, în industria prelucrătoare s-a consemnat al doilea declin lunar al încrederii, pe fondul comenzilor mai slabe.

Așteptările de producție s-au îmbunătățit ușor în industrie, în timp ce în comerțul retail s-a înregistrat o deteriorare vizavi de cererea din viitor în condiții de stocuri ridicate.

Datele Comisiei Europene sunt în acord cu cel mai recent raport de la Institutul Național de Statistică (INS) privind tendințele în economie în perioada august-octombrie, publicat miercuri.

Potrivit sondajului realizat de INS, managerii chestionați anticipează creştere a activităţii economice în trei din cele patru sectoare ale economiei (construcţii, comerţ cu amănuntul şi servicii), excepție fiind industria prelucrătoare. De asemenea, noi majorări de preţuri sunt anticipate în toate cele 4 sectoare de activitate, cu o menținere a efectivului de salariaţi, excepţie fiind comerțul cu amănuntul, unde numărul de salariați este anticipat să crească pe perioada toamnei.

Cererea internă puternică, stimulată de creșterile salariale și de pensii, va continua să ofere companiilor încredere în propria putere de impunere a prețurilor

În prezent, potrivit sondajului pentru luna august realizat de Comisia Europeană, consumatorii raportează una din cele mai bune situații financiare din ultimii 3 ani, indicatorul specific având o valoare (-12,1) cu mult peste media pe termen lung (-17,6). Cel mai ridicat nivel (0,5) al încrederii consumatorilor în economia locală a fost înregistrat în ianuarie 2005, conform datelor Comisiei. Consumul gospodăriilor din România continuă să fie robust, sprijinit de creșterea reală a salariilor și scăderea dobânzilor la creditele de consum și de nevoi personale, iar consumatorii raportează intenții în creștere pentru o achiziție majoră în următoarele 12 luni.

Per total, încrederea managerilor din comerţul cu amănuntul a scăzut la 4,0 puncte în august, de la 7,5 puncte în luna iulie, în timp ce în sectorul de servicii, indicatorul încrederii a crescut la o valoare de 7,1 puncte în august de la o valoare de 4,7 puncte în luna iulie.

În sectorul de construcţii indicatorul specific a crescut cu 0,8 puncte, pe fondul dinamicii pozitive a comenzilor și a creșterii angajărilor, în timp ce în industria prelucrătoare încrederea a scăzut la -0,6 puncte de la o valoare de -0,7 puncte în luna iulie, evoluţie venită pe fondul scăderii componentei comenzi. Cerere externă este încă foarte slabă și motoarele industriale din Vest sunt încă turate sub potențial.

Analiștii anticipează de câteva luni bune o îmbunătățire a cererii externe, în condițiile semnalelor de scădere a dobânzilor din partea băncilor centrale mari, însă ele nu s-au materializat cu excepția câtorva luni în primul trimestru din acest an.

Indicele general privind intențiile de angajare din economie a scăzut per total în luna august, de la 106,4 puncte în iulie la 103,3 puncte, evoluție în linie cu cele din sondajul realizat de INS. Indicele privind intențiile de angajare continuă să se situeze peste media de 100 de puncte.

Potrivit sondajului Comisiei, aşteptările privind preţurile de vânzare din România s-au temperat în toate sectoarele în luna august, în timp ce așteptările inflaționiste ale consumatorilor s-au atenuat doar ușor. Cererea internă puternică, stimulată de creșterile salariale și de pensii, va continua însă să ofere companiilor încredere în propria putere de impunere a prețurilor, ceea ce se va traduce într-o inflație încă ridicată.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: