Analiză. Interesul oamenilor pentru a obține un animal de companie a crescut cu 155% în timpul pandemiei. Cât te costă să ai acasă un câine sau o pisică?

caine costuri Sursa imagine: Picodi.com

Interesul oamenilor pentru a obține un animal de companie a crescut cu 155% în timpul pandemiei, conform statisticilor Google, citate de platforma Picodi. Prețul unui kit de bază, care include doar produsele și serviciile necesare pentru un câine, variază de la 1.669 de lei, în cazul câinilor mici la 3.869 de lei în cazul celor mari. Costul anual ca să ai pisică este de aproximativ 3.850 de lei. Datele au fost adunate de echipa de analiză a site-ului, care a făcut o serie de calcule pentru a vedea cât i-ar costa pe proprietarii de animale de companie începători.

“La început, un nou proprietar de câine trebuie să facă față unor costuri unice. Le-am împărțit în două categorii: achiziția câinelui și kit-ul de început. Poți fie să adopți un câine, fie să cumperi un cățeluș înregistrat la canisă”, sintetizează echipa Picodi. Cele mai populare rase costă în jur de 1.500 de lei. Alte cheltuieli obligatorii includ înregistrarea câinilor și microciparea. Kit-ul extins include trei servicii care nu sunt obligatorii, dar au un impact pozitiv asupra sănătății și siguranței unui câine. Acestea sunt castrarea, microciparea și instruirea – 1.350 de lei.

Unele lucruri sunt esențiale pentru fiecare câine, cum ar fi zgarda, hamul, lesa, plăcuța de identitate, patul, peria și două boluri: unul pentru apă și unul pentru mâncare. Costul acestui kit de pornire se ridică la aproximativ 341 de lei. Cumpărarea unui ham și centură de siguranță speciale pentru mașină sau a unor produse de “lux”, cum ar fi “haine de designer pentru protecția împotriva ploii”, precum și botniță, zgardă cu LED-uri și transportator costă 431 de lei în plus.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cheltuielile recurente care sunt de așteptat când ai un câine sunt împărțite în 5 categorii: mâncare, îngrijire & frumusețe, jucării, îngrijire veterinară și servicii adiționale.

Costul oferirii unei diete adecvate variază de la 479 de lei (pentru câinii mici) la 2.732 de lei (pentru rasele mai mari). Cu toate acestea, dacă un proprietar de câine decide să cumpere alimente premium, ceea ce înseamnă mâncare umedă, fără cereale, fără pui, costul unei astfel de diete poate crește la 700 de lei pentru câinii mici și până la 6.427 de lei pentru câinii mari.

Categoria de îngrijire și înfrumusețare include deparazitarea ciclică (cel puțin de două ori pe an), protecția împotriva căpușelor și puricilor, șamponul pentru blana câinelui și aprovizionarea pentru un an cu pungi igienice – în total, 372 de lei. Există, de asemenea, alte costuri de îngrijire în kit-ul extins, incluzând aranjarea, tunsul și spălarea cu uscare. Presupunând că folosim aceste servicii o dată la două luni, cheltuim încă 894 de lei pe an.

Orice câine are nevoie de jucării: urși de pluș care scârțâie, frânghii cu noduri și câteva mingi simple. Cu toate acestea, astfel de jucării pot destul de vulnerabile la dinții câinelui, iar costul lor anual se ridică la aproximativ 62 de lei. Pentru cei care doresc, există și jucării de activități care să dezvolte inteligența unui câine (+60 de lei).

Este extrem de importantă sănătatea fizică a animalului de companie. Vaccinarea anuală împotriva rabiei și a altor boli infecțioase, precum și un control veterinar (presupunând că este sănătos câinele), costă în jur de 135 de lei. Dacă un câine are probleme cu tartru, iar batoanele dentare disponibile pe piață nu funcționează, este posibil să fie necesară o curățare dentară (260 de lei suplimentar).

Ultima categorie include serviciile suplimentare, cum ar fi bonă, pensiuni, și asigurarea de sănătate (1.750 de lei). Deși acestea nu sunt obligatorii, ele ușurează viața atunci când proprietarii de câini decid să plece în vacanță sau câinele se îmbolnăvește brusc.

Prețul unui kit de bază, care include doar produsele și serviciile necesare pentru un câine, variază de la 1.669 de lei, în cazul câinilor mici la 3.869 de lei în cazul celor mari. Pentru kit-ul extins, proprietarii de câini ar trebui să plătească de până la trei ori mai mult (4.833 de lei pentru rasele mici și 10.533 de lei pentru câinii de talie mare).

Lista de prețuri pentru pisici

Cele mai populare rase de pisici din România (Persană, Birmaneză și Abisiniară) costă în jur de 1.200 de lei. Costurile suplimentare, incluzând castrarea și microciparea, măresc prețul kitului de pornire cu 500  de lei. Prețul kit-ului de bază pentru pisici se ridică la 327 de lei. Constă în: litieră, lopățică, post pentru zgâriat, pat, perie, trei boluri, unghieră și transportator. Kit-ul extins (+784 de lei) include, de asemenea, lesă și ham, haine, un stâlp mare cu ascunzătoare și un alimentator automat.

Cheltuielile regulate pentru care trebuie pregătit un viitor proprietar de pisici sunt împărțite în 5 categorii: mâncare, jucării, îngrijire și frumusețe, îngrijire veterinară, servicii adiționale. Hrana anuală pentru pisici ar costa în jur de 1.350 de lei. În cazul alimentelor premium fără cereale, acest cost poate crește cu până la 450 de lei în plus. Categoria jucăriilor, care include șoareci scârțâitori, pene de vânat și mingi, costă în jur de 51 RON în kit-ul de bază și 291 RON când se adaugă jucăria de activitate.

Îngrijirea și frumusețea reprezintă una dintre categoriile mai scumpe. Cheltuielile anuale din kit-ul de bază se ridică la 2.349 RON. Acestea includ nisipul, covorașul igienic pentru transportator, șamponul, zgarda anti purici și căpușe și produsele de deparazitare. Îngrijirea și spălarea la un profesionist costă încă 145 RON pe an.

Un control preventiv la veterinar costă 100 de lei. Vaccinarea și curățarea dentară, neobligatorii, dar care afectează pozitiv sănătatea unei pisici, costă 295 de lei în plus. Ultima categorie include asigurările de sănătate și pensiunile pentru animale de companie. Astfel de cheltuieli se ridică la 950 de lei.

Pe scurt, costul anual ca să ai pisică este de aproximativ 3.850 de lei. Dacă proprietarii de pisici decid să cumpere produse și servicii din kit-ul extins, ar trebui să plătească 5.830 de lei.

Cum s-a făcut studiul

Creșterea interesului pentru a avea un animal de companie s-a bazat pe datele Google Ads pentru căutări legate de adoptarea și cumpărarea unei pisici sau a unui câine pentru 2019 și 2020. Costul cumpărării unui câine și a unei pisici a fost bazat pe prețurile de pe piețele online. Prețurile produselor și serviciilor provin de la magazine online, medici veterinari și îngrijitori. Întreaga listă de produse și servicii poate fi găsită în următorul link

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dar,
    Cat costa societatea acest obicei nobiliar?
    Sunt milioane de câini care se caca pe strada!
    Animale de companie!
    Niciun posesor de caine nu aduna rahatii!
    Trotuarele, aleile, parcurile, grădinile blocurilor sunt pline de dejectiile animalelor de companie!
    Dragostea de animale umple strada de rahat.
    Necolectat de nimeni!😣
    Sa trăiți bine!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.