ANALIZĂ Limitarea plăților cash a dat un nou avânt teoriilor conspiraționiste care vorbesc despre dispariția numerarului/ AUR vrea ca plățile cu numerar să fie trecute în Constituție/ BNR, despre euro digital: Nu dispare euro în formă fizică! Nu dispar băncile!

portofel, bani, cash, buzunar. sursa: pixabay.com

Intenția guvernului de a limita plățile cash pentru a combate evaziunea fiscală a fost un bun prilej pentru a fi reaprinsă discuția în spațiul public despre monedele digitale, despre teorii ale conspirației privind dispariția banilor, dar și pentru a cere ca numerarul să fie trecut explicit în constituție.

Ce limite impune guvernul

Guvernul va introduce o măsură prin care plățile cash se reduc drastic la companii și la persoanele fizice, de până la 1.000 lei de persoană, potrivit proiectului pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament.

1. La articolul 3 alineatele (1), (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins: 

(1) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, în următoarele condiții:

a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;

b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană;

c) plăți către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi;

d) plăți către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei;

e) plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare, se arată în proiectul pe care Guvernul și-a asumat marți răspunderea în Parlament.

Potrivit proiectului mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei. 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

De ce limitarea în nemulțumește pe micii comercianți

Limitarea plăților cash i-a nemulțumit pe micii comercianți, care spun că li se întâmplă se meargă seara să refacă stocurile de marfă de la magazinele de tip cash& carry și vor să facă plata cu numerarul încasat peste zi de la clienți, bani pe care nu au apucat să îi depună în bancă.

„Gândiți-vă că sunt peste 60.000 de mici comercianți, foarte mulți având magazine în zone rurale, unde plățile se fac exclusiv cash. Clienții vin și plătesc cu bani gheață, unii coboară din munte să-și facă aprovizionarea. Seara, proprietarul s-ar duce la cash and carry să-și refacă stocurile, dar acum ne-a coborât plafonul. Păi unde și cum să-mi urc eu bani pe card la ora aia ca să-mi plătesc marfa cu cardul?”,  a spus pentru HotNews Feliciu Paraschiv, fondator al Paco Supermarkets și Vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România – ANCMMR.

El a explicat că pentru micii comercianți este o problemă și depunerea numerarului într-un cont bancar, pentru că în zonele rurale sunt puține agenții bancare, iar un alt neajuns îl reprezintă comisioanele:

„Pe persoană fizică, tranzacțiile cu cardul au comisioane rezonabile. Dar la cardul pe firmă, comisioanele urcă la 3%. Păi și eu dacă iau țigări- pe care nu pot să le vând decât la un anumit preț- sau cumpăr ulei, unde marja e de 3,2% din start toată marja aia mi se duce pe comisionul dat băncii”, a explicat Feliciu Paraschiv.

AUR și referendumul pentru numerar în Constituție

AUR a simțit nemulțumirea din societate în legătură cu această intenție a guvernului și venit cu o soluție pentru a strânge capital politic. Măsura trecerii în Constituție a plăților cash  a fost anunțată pe 11 octombrie, de preşedintele AUR, deputatul George Simion, care a spus că face demersuri pentru două referendumuri.

„Vrem să anunţăm demararea demersurilor pentru două referendumuri importante, pentru familia dintre un bărbat şi o femeie şi pentru numerar. Se va constitui un grup de iniţiativă la notar, conform legii, strângere de semnături pentru plăţile în numerar, pentru introducerea în Constituţie a plăţilor cu numerar. Am văzut şi în alte ţări că se întâmplă acest lucru, în Austria, în Elveţia”, a precizat George Simion, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Demersul lui Simion nu este unic în Europa, mai sunt câteva țări unde anumiți politicieni au avut cereri similare. Chiar în luna august, cancelarul Austriei, Karl Nehammer a propus includerea în legea fundamentală a ţării dreptul de a plăti în numerar, care rămâne mai popular în Austria decât în multe alte ţări. Karl Nehammer a spus că “din ce în ce mai multe persoane sunt îngrijorate că plata cu numerarul ar putea fi restricţionată în Austria”. “Oamenii din Austria au dreptul de a utiliza numerarul”, a adăugat Nehammer.

În plus, într-un răspuns oficial transmis PressOne, George Simion a spus că și în Elveția sunt inițiative similare, iar în Slovacia dreptul de a plăti cash pentru servicii și bunuri este deja parte din Constituție.

Totul, pe fondul unor teorii ale conspirației care spun că scopul final este ca banii să fie înlocuiți cu monede digitale, iar oamenii să rămână fără proprietăți. Unul dintre cei mai înverșunați promotori ai acestor teorii este avocatul Gheorghe Piperea, candidat AUR la europarlamentare. El spunea în toamna anului trecut că apariția monedelor digitale ale băncilor centrale (Central Bank Digital Currencies -CBDC) va duce la dispariția băncilor, iar banii digitali vor fi valabili doar 60 de zile.

Pași către monede digitale, nu către dispariția numerarului

Între timp, Banca Centrală Europeană a făcut noi demersuri către trecerea la un euro digital, iar săptămâna trecută a lansat proiectul pilot al unui euro digital. O analiză Reuters arată că “măsura luată de BCE de a stabili un proiect pilot care ar putea duce la o monedă digitală pentru cele 20 de țări care utilizează moneda comună, devenind astfel prima bancă centrală occidentală de mare greutate care merge oficial înainte, ar putea deveni un model global. Susținătorii spun că CBDC-urile vor moderniza plățile cu noi funcționalități și vor oferi o alternativă la numerarul fizic, care pare în declin terminal. Câteva țări au introdus monede digitale ale băncilor centrale (Central Bank Digital Currencies -CBDC), China testează un prototip de yuan cu 200 de milioane de utilizatori, India se pregătește pentru un proiect pilot și aproximativ 130 de țări, reprezentând 98% din economia mondială, explorează numerarul digital.”

În legătură cu un euro digital sau cu un leu digital, George Simion a mai declarat pentru PressOne că exclude orice renunțare la moneda fizică și nu susține nicio prevedere care ar îngrădi libertățile cetățenești și ar spori „controlul asupra individului”.

Un reprezentat al BNR, Cristian Bichi, care este consilier al guvernatorului, a scris de mai multe ori despre acest subiect pe site-ul opinii BNR și a ținut să precizeze cât de poate de clar: Nu dispare euro în formă fizică! Nu dispar băncile! Băncile centrale nu vor putea identifica în mod direct utilizatorii de euro digitali!

El amintește că “în data de 28 iunie 2023, Comisia Europeană a aprobat un pachet legislativ privind moneda unică pentru a asigura un cadru legal pentru o posibilă emitere a monedei euro digitale de către Banca Centrală Europeană (BCE) și pentru a garanta utilizarea în continuare a bancnotelor și monedelor metalice în euro. Un fapt ce merită a fi reținut din lecturarea Pachetului Moneda Unică este acela că euro digital nu va înlocui bancnotele și monedele euro, ci va fi un complement al acestora. Mai mult, noua monedă digitală va constitui un mijloc de plată alternativ la cele deja existente. De exemplu, o persoană fizică va fi în măsură să facă plăți cu euro digital, în paralel cu plăți cu carduri, prin transfer bancar sau cu utilizarea altor soluții de plată oferite de PSP. Departe de a dispărea, băncile vor continua sa joace un rol important în rândul prestatorilor de servicii de plăți, fiind obligate să ofere gratuit servicii de plăți de bază în euro digitali. Cu respectarea anumitor condiții, euro digital va fi accesibil și cetățenilor și firmelor din țări din afara zonei euro. În fine, băncile centrale nu vor putea identifica în mod direct utilizatorii de euro digital.”

Când vom avea un leu digital

Apariția unui leu digital este prezentă deocamdată doar ca idee în unele declarații ale unor oficiali BNR. Cel mai recent, Csaba Balint, membru în consiliul de administrație al BNR, a declarat la conferința Future Banking Summit 2023: “BNR are o abordare prudentă în ceea ce privește adoptarea unei monede digitale. Noi ne focusăm mai mult la înțelegerea noii tehnologii. Am înființat un birou care analizează acest lucru. Lumea se schimbă este important să știm ce se întâmplă și care sunt avantajele și dezavantajele acestei monede digitale”.

Și BNR are toate motivele să fie încă prudentă în această abordare, în condițiile în care foarte mulți români preferă cash-ul. De exemplu, un raport al Băncii Mondiale arată că România era, în 2021, pe al doilea loc în Uniunea Europeană, după Bulgaria (27%), în ceea ce privește procentul celor care primesc salariul în numerar, cu 24% dintre angajați care alegeau această formă de plată.

Mai mult, numerarul aflat în circulație în România continuă să crească de la o lună la alta. Potrivit Băncii Naționale a României, la 30 septembrie 2023, erau în afara sistemului bancar 109,271 miliarde de lei. Suma este în creștere cu 0,8% față de luna precedentă, august 2023, dar cu 9,1% mai mare decât la finele lunii septembrie 2022.

„Cred că în cazul României încă avem nevoie de cash, iar acesta va rămâne: este vorba despre încredere și obiceiuri. Foarte mulți români primesc încă salariul și pensia cash, în plic. Nu văd niciun sens să schimbăm radical acest lucru. În ceea ce privește propunerea Guvernului legată de limitarea plăților în numerar, într-adevăr, acolo este o altă intenție, fiind legată de limitarea evaziunii fiscale”, a declarat Csaba Balint.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Papagalii teoriilor conspiraționiste pun umarul la evaziune fiscala!
    Este un rau necesar starpirea micii coruptii generalizate in Ro!😲
    Că despre marea coruptie din Ro nu mai zice nimeni nimic!
    Pas cu pas baieți!
    E loc de furat!😪

    • Umarul il pune ma’ta, faptul ca nu suntem de acord cu monitorizarea nu inseamna ca suntem de acord cu evaziunea idiotule

  2. Cand o sa dispara cashul definitiv, atunci sa vedeti sclavagism in forma pura caci catre asta ne indreptam, numai orb sa fi ca sa nu vezi.
    Ai participat la un prostest impotirva guvernului? Pac probleme in accesarea proprilor bani, nu va mai exista posibilitatea strangerii banilor la saltea.
    Se discuta in cadrul formului economic international despre posibilitatea conditionarii banilor electronici de un termen de expirare, astfel incat daca azi iti intra banii in cont sa ai la dispozitie un numar de zile/saptamani sa-i cheltui, in caz contrar sa expire/topeasca/dispara! Viitorul suna tare bine!!!!

    • Ești bine cu capul băiete? Cum te-ai parașutat tu pe acest site că este clar că inteligența nu este un atuu pentru tine?!

      • Vaccinatule esti un spalat pe creier care nu intelege realitatea, Robert are dreptate dar tu esti doar o alta oaie din turma.

        • Corect Andrei,sunt cu totul de acord cu tine,dar nu ai cum sa ai pretentii de la adunatura de intepati,sunt atat de prosti ca nici nu realizeaza ca sunt prosti,sunt fuduli si increzuti cu false aspiratii intelectuale.
          Astia sunt de fapt rateurile societatii,cred orbeste in stiinta,in guverne,in sistem,in toate orgasnizatiile,nu ai vazut in magazine la cumparaturi ca idiotii nici macar nu citesc ce igrediente baga in ei? Fiind la raft cu girul autoritatilor,aceiasi evoluati inchipuiti cred ca alimentele sunt sigure deoarece statul garanteaza pentru ele,deoarece si-a dat acordul prin institutiile pe care le coordoneaza ca acele alimente sa fie comercializate,dar daca ar citi ipe multe dintre ele ar descoperi ca sunt pline de E-uri si alte substante toxice.
          Asa ca repet,nu ai cum sa ai pretentii de la o adunatura de intepati sunt mult prea prosti,Marius este unul dintre ei 100%,nu-ti mai pierde timpul cu ei,isi merita soarta

  3. De fapt evazioniștii se folosesc de cei mai ușor de manipulat așa cum sunt și votanții AUR, propagând in spațiul public tot felul de inepții conspirationiste cu scopul de a determina guvernul să renunțe la astfel de măsuri.
    Dacă nu reușesc prin intermediul fricilor celor manipulați iar miza este prea mare ca să renunțe, atunci probabil că vor găsi o modalitate de a da bani la partidele care guvernează pentru a elimina prevederile care le-ar putea diminua profitul sau care le-ar putea închide mașinăria de făcut și spălat bani negri.

    • Pariu ca ai maxim 6.000 ron pe luna si un credit sau mai multe la activ iar de platit platesti peste tot cu cardul, ca nu te deranjeaza sistemul ca vede tot ce cumperi, cand si cat. La fel de bine nu te deranjeaza nici cenzura ca oricum nu ai nimic de spus, doar esti un lache crescut in spiritul obedientei.
      Strugurii sunt acrii cand nu ajungi la ei, continua sa iti inghiti frustrarea aratand cu degetul si scrasnind din dinti cand vezi pe strada masini de lux sau case scumpe.
      Narativul oficial iti vine manusa, realitatea este mult prea dificil de acceptat de catre unicul tau neuron, probabil si acela atrofiat….
      Disparitia cashu-ului coroborata cu inocularea digitalizarii nu este nimic altceva decat un mare control al maselor de oameni.
      Camere de filmat la fiecare colt de strada, legi implementate pentru a cenzura internetul, acte biometrice cu posibilitatea identificarii in timp real, vaccinari obligatorii, etc, etc, etc
      ” Cine are urechi sa auda o sa auda, cine are ochi sa vada o sa vada “, spune intr-o carte, oile isi merita soarta, noi restul ne vedem de treaba si vom gasi alternative la orice vor incerca sa ne bage pe gat!

  4. Și poate înțelege și lumea odată că afacerile dubioase in care se rotesc sume foarte mari de bani nu funcționează fără a plăti “taxă de protecție” la partid. Se exemplu traficul de droguri produce sume colosale. Cele ilegale care funcționează la nivel local funcționează doar cu girul autorităților locale adică plătesc “taxă de protecție” direct la primar, președinte de CJ, șef local de instituție de control, etc.

  5. Guvern = Clan Interlop Legalizat
    Dar nu uitati, ei impreuna cu toate structurile de forta adunate la un loc sunt maxim 40.000 noi suntem milioane.
    Raportul de forte spune clar ce se intampla daca ne punem toti pe ei, chiar daca au pregatire si arme, razboiul de gherila este net superior!
    Inca putin si se sparge buba!

  6. Evaziunea fiacala ca pretext: in realitate vorbim de pecete, ca nimeni sa nu mai poata cumpara sau vinde decat cel ce poarta semnul. Dar pentru asta e nevoie de cashless society, IoT, eGuvernare, acte biometrice… Si e graba mare se pare. Mai trebuie daramata moschea AlAqsa ca sa aiba loc pentru al treilea templu si cartile sunt facute. Teoria conspiratiei, e notiunea introdusa de CIA in momentul cand lumea a inceput sa priceapa ca serviciile speciale l-au executat pe JFK fiind sunt corupte, primind ora exacta de la alte centre decat se stia.

    • Corect, Subscriu!!!
      Sistemul are nevoie de asa zisi intelectuali de balta, spalati pe creier si intr-un numar cat mai redus pentu a i putea controla cu usurinta.
      Nu au cum sa conceapa ca realitatea este diametral opusa fata de ceea ce le-a bagat pe gat sistemul, s-a vazut si in plandemie acest lucru.

  7. Toate tarile avansate isi reduc cashul aflat in circulatie , se inchid multe banci locale, insa au deschis zone de tip banking in care la automat poti sa faci depuneri de cash in contul tau dupa ce introduci cardul personal/sau/cardul companiei asta pentru micile afaceri.In alta ordine de idei un exemplu in UK s-au schimbat banii de hartie cu unii din plastic, cand au schimbat bancnotele de 50 de lire la finalul termenului de schimbare care a fost 1 an de zile pt preschimbarea fizica a banilor Banca nationala a Angliei a raportat ca 22 de miliarde de lire sterline nu s-au mai intors inapoi in banca ceea ce rezulta ca erau undeva in lumea larga pusi la saltea adica bani negrii. Bineinteles ei in ziua urmatoare nu au mai putut fi folositi.

    Dupa parerea mea e foarte buna decizia de limitare a cashului, daca vine la pachet cu fiscalizarea si conectarea caselor de marcat la fisc.

  8. Simion & comp. nu stiu cum sa abureasca fraierii ca sunt ingrijorati de soarta lor , cei multi nu avem in buzunar 1000 lei doar la salat sau cand luam pensia in rest vid total in buzunare asa ca nu ne mai aburi cu grija ta…..!!!!

  9. Intrebare: de ce ati ajuns sa nu aveti nici macar 1000 la saltea?
    V-a amenintat cineva ca nu cumva sa va traiti viata altfel decat ati facut-o?
    Ati remurat cand ati auzit latraturile celor de la conducerea statului?
    Va spun eu de ce!
    Atat v-a dus capul! Nu exista alt motiv!
    Indiferent de mediul din care provine cineva, dupa ani de existenta incepe sa observe cum merg lucrurile si ia decizii in concordanta cu realitatea.
    Scopul omului este acela de a evolua, nu de a stagna la acelasi nivel, cand vezi ca nu te ajungi cu banii sau nu mai suporti felul in care traiesti schimbi macazul si lupti sa te ridici. Altii cum au reusit? AAAAaaaa pai eu nu fact aia si ailalta si nici cealalta, atunci ciocul mic si joc de glezne, deoarece cei ce fac isi ASUMA!!!!!
    Cine ajunge la batranete cu o pensie mizera sau insuficienta pentru cele necesare este stric problema persoanei respective. Cum iti asterni asa dormi!
    Cum era o scandare de la revolutie? Mai bine golan decat comunist? La fel de bine poti striga: Mai bine evazionist decat sarac si plin de lipsuri!!!
    Atata stiti si voi, sa ii aratati cu degetul pe cei ce au indraznit sa nu se supuna sistemului care cere taxa de protectie, bravo, ce pot sa spun mai mult, continuati!!!

  10. Ne luptăm de 30 de ani cu evaziunea. De 30 de ani privim ca proștii cum evazioniștii se îmbogățesc pe seama noastră. Îi vedem la tot pasul, le vedem vilele de lux în timp ce noi stăm în cutii de chibrituri, îi vedem în trafic cu mașini pe care un american sau un occidental nu și le-ar putea permite într-o viață de om decât dacă este descendent dintr-o familie de bogați, iar ai noștri cu ajutorul evaziunii se îmbogățesc in câțiva ani. Nu am văzut niciun om bogat și cinstit care să aibă vreo problemă cu reducerea cashului. Logica spune că dacă se limitează cashul se limitează evaziunea fiscală iar asta logic este in folosul nostru a celor corecți. Cei care se dau peste cap invocând tot felul de inepții cu controlul statului asupra noastră sunt doar niște pungași. In toate tarile civilizate se folosește foarte puțin cash și nimeni nu se teme de asta!

    • Depinde de evaziune, manevre cu tva-ul, facturi false, firme fantoma, samd.
      Dar cand un om refuza efectiv declararea venitului deoarece stie ca din momentul in care se conformeaza statul pungas care este hotul hotilor ii baga mana in buzunar si ii ia nejustificat aproape 37% din punctul meu de vedere nu se incadreaza la ” se imbogatesc pe seama noastra “, este strict refuzul de a se lasa calcat pe cap.
      Clasica activitate a frustratilor care traiesc cu firmituri sa turbeze ca un altul dintre ei a avut curajul sa se opuna si sa iasa din turma sclavilor.
      Sistemul capitalist si cel comunist sunt aceasi mizerie dar deghizate diferit, unii iti zambesc in fata si te fura pe la spate prin taxe si impozite sufocante iar ceilalti te fura pe fata cu violenta.
      De aceea populatia se si imparte in trei mari categorii: hotii care fac manevre si merita sa fie pedepsiti, supusii care nu indrasnesc sa se opuna taxelor si impozitelor de frica repercursiunilor si suveranii care se eschiveaza si cauta mijloace prin care sa isi protejeze propriile venituri fara sa lase statul sa le ia abuziv din castiguri.
      Cu alte cuvinte societatea se imparte in: HIENE, GASTE SI CAINI.
      Eu unul sunt un caine si voi fi pana la final, o sa gasesc solutii indiferent de ceea ce vor incerca asa cum am facut mereu pana acum.
      Si inca ceva, un suveran nu o sa accepte niciodata monitorizarea si controlul, deoarece stie ca acestea interfereaza cu notiunea de baza a suveranismului, libertatea si viata privata, cu alte cuvinte: refuzul platilor electornice nu inseamna automat ca ai ceva de ascuns, dar de ce sa stie X si Y cand cumperi ceva, ce anume si cat????
      Iar monitorizarea inseamna automat ca statul sa stie cati bani are fiecare asftel incat sa poata calcula cat poate sa mai creasca taxele si impozitele, pe asta n-o stiai!!!
      Puneti-va fratilor camere de supraveghere in toate camerele din casa si lasati-le accesibile la liber pe internet ca sunteti corecti si nu aveti nimic de ascuns, asta inseamna sa nu ai creier, dovada mai mare nu exista!
      Spre deosebire de frustratii care comenteaza, eu lupt pentru bunastarea mea si a familiei mele fara sa ma intereseze ce face colega, vecinul sau altul de pe strada.
      Iar daca vreodata o sa ajung in punctul in care nu voi mai vedea solutii, referire directa la o eventuala TAXARE PROGRESIVA, o sa vand tot ceea ce detin si o sa plec intr-o tara non UE impreuna cu toata familia.
      Cum se descurca romanul dpdv financiar inainte sa intre tara in UE? :):) Cea mai mare greseala a Romaniei sa fost sa intre in UE, la fel ca Grecia, Italia, etc
      Pana una alta momentan imi este foarte bine in Romania.
      In ceea ce priveste exceptiile fiscale, daca se aplica aceleasi procent de 10% in taxare aplicate la un salariu de 3.000 ron pentru unul de rand si la un alt salariu de 25.000 ron, cine aduce mai multi bani la buget cu toate exceptiile de cass????? Comunisti imputiti.
      Succes va doresc la toti sa dechideti ochii cat mai repede din somnul vesnic in care pare ca sunteti marea majoritate!
      O alta piesa a sistemului de control este dezbinarea populatiei, asftel incat sa apara dusmaniile intre semeni.
      Plus ca doar un prost poate sa fie de acord sa se lase taxat in nestire ca cei de la putere sa fure tot, se vede clar ca nu avem investitii de niciun fel, totul este in ruine, Ceausescu ne-a lasat cu datorie externa ZERO iar astazi anul 2023 datoria este de peste 115,000 MILIARDE euro.
      Nu mai discut despre ditrugerea interna a productiei, fabrici/uzine.
      Fiti corecti pana la epuizare ce dracu, dati ” caesar-ului ” ce este al caesar-ului, sacul nu are fund, dati-le lor, de ce sa pastrati voi!!!! Prosti si multi.

  11. 1). Sa-i vad eu pe adeptii cardului cum platesc ei hrana, apa si serviciile in cazul unor calamitati naturale de proportii … ex: un cutremur de 7+ grade care loveste Romania din plin … pana la restabilirea energiei electrice care se va intrerupe cu siguranta in mii de locuri, cum platesti bunuri si servicii ?
    2). Ca sa nu aduc aminte despre situatia de razboi, care nu este prea departe de noi si la starea actuala nimic nu este imposibil.
    3). Exploziile solare de tipul “Evenimentul Carrington” nu sunt imposibile, cazuri in care jumatate din planeta poate ajunge in intuneric si restabilirea energiei poate dura luni de zile daca nu chiar ani … atunci sa vezi ce inseamna lipsa cach-ului … razboi civil, criminalitate si de ce nu: canibalism 🙂 !
    * nu este rau sa te folosesti de tehnologie, este o evolutie, dar sa-ti pui paie-n cap si sa le dai foc, asta-i cu totul alta treaba …
    ** evident ca aici este mana bancilor, flowul “digital” trebuie sa creasca, banii de la ciorap trebuie sa ajunga in banci, bani ce vor fi folositi sa imprumute “statul degeaba” in permanenta, apoi statul are si el interes sa-ti poata taxa mai usor orice tranzactie, foamea de bani nu are limite!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.