ANALIZĂ. Lista integrală a companiilor cu afaceri peste 50 de milioane de euro. Peste 1.000 companii vor fi afectate de taxa de 1% pe cifra de afaceri / 11% dintre companii au pierderi

grafic crestere dreamstime

Un număr de 1.112 companii active în România au avut anul trecut cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro și vor fi vizate, cu câteva excepții, de taxa pe cifra de afaceri introdusă de Guvern prin pachetul de măsuri fiscale pe care și-a asumat răspunderea. Dintre aceste companii, 11% au avut pierderi anul trecut, conform datelor obținute de Economedia.

De anul viitor, companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro şi care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Regulile sunt stabilite şi pentru cazul în care rezultatul fiscal cumulat la sfârşitul trimestrului/anului de calcul este pierdere fiscală sau profit impozabil. Impozitul va fi plătit începând din 2024 și până în 2026 inclusiv. Băncile vor plăti o taxă de 2% pe cifra de afaceri în 2024 și 2025, care va scădea la 1% în 2026. Câteva companii vor fi exceptate de la plata taxei pe cifra de afaceri, respectiv distribuitorii de energie electrică și gaze, precum și societățile naționale de transport de energie electrică și gaze, dar și furnizorii de energie electrică și gaze. Dintre aceste companii, Engie era pe plus cu profit de 637 milioane lei. Însă companii precum E.ON Energie și Enel Energie erau deja pe pierderi (minus de 358 milioane de lei, respectiv minus de 391 milioane de lei), ținând cont că furnizorii sunt obligați să suporte costul plafonării facturilor la energie, iar statul face plățile cu întârziere de câteva luni. În schimb, companiile din sectoarele petrol şi gaze cu afaceri de peste 50 milioane de euro vor datora suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri de 0,5%.

Oficialii Guvernului au afirmat că taxa pe cifra de afaceri se va aplica și firmelor care au pierderi, inclusiv cele de stat, deoarece este „inexplicabil” să ai afaceri atât de mari și pierderi ani la rândul. Astfel, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că impozitarea pe cifra de afaceri a marilor firme nu se referă doar la multinaţionale, ci şi la marile companii naţionale care raportează cifre de afaceri foarte mari, dar profituri zero. „Sunt companii de stat care au pierderi, dar nu de astăzi, nu le-am făcut eu, în două luni, ele au pierderi de 20 de ani. Dacă nu sunt în stare, să intre în insolvenţă şi pe urmă în faliment. S-a terminat, statul nu mai… Am înţeles, v-am dat să respiraţi pe un an, doi. Nu poţi să ai cifră de afaceri de 100 de milioane de euro anual, de 15 ani şi tu eşti de 15 ani pe pierderi”, spunea Ciolacu. Și ministrul Finanțelor Marcel Boloș susținea ideea: „Taxa de 1% pe cifra de afaceri se aplică pentru toată lumea, ea jucând rolul unui impozit pe profit minimal (…). Dacă are pierdere, noi am studiat cauza acestor pierderi, și majoritatea corporațiilor, în spcial cele multinaționale, la cifre de afaceri de zeci de miliarde de lei, realizează pierdere fiscală, și este inexplicabil acest lucru”.

Un număr de 1.112 companii au avut în 2022 o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro, arată datele obținute de Economedia de la Registrul Comerțului. Datele au fost primite de la Ministerul Finanţelor Publice cu privire la situaţiile financiare anuale depuse de către persoanele juridice înregistrate în registrul comerţului la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Ultima preluare de date financiare pentru anul 2022 este din data de 13.09.2023.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Companiile care au cele mai mari afaceri sunt atât din energie – adică acele companii care vor plăti suplimentar impozit de 0,5% pe afaceri, pe lângă impozitul pe profit –, cât și firme din sectorul auto și afaceri din retail, care lucrează marje mici: respectiv OMV Petrom (OMV Petrom – afaceri de 55,9 miliarde lei, OMV Petrom Marketing – afaceri de 27 miliarde lei), Dacia (afaceri de 25,7 miliarde lei), Rompetrol Rafinare (afaceri de 23 miliarde lei), Lidl (afaceri de 18 miliarde lei), Rompetrol Downstream (afaceri de 16,5 miliarde lei), Kaufland (afaceri de 16 miliarde lei), Lukoil (afaceri de 13,3 miliarde lei).

Companiile cu cele mai mari profituri sunt OMV Petrom (profit net de 10,2 miliarde lei), Hidroelectrica (profit net de 4,3 miliarde lei), Complexul Energetic Oltenia (profit net de 3,5 miliarde lei), Fondul Proprietatea (profit net de 2,7 miliarde lei), Nuclearelectrica (profit net de 2,7 miliarde lei), Romgaz (profit net de 2,5 miliarde lei), Banca Transilvania (profit net de 2,1 miliarde lei) – care va fi supusă taxării pe afaceri destinate băncilor, de 2% pe cifra de afaceri în 2024 și 2025, la fel ca – BCR (profit net de 1,8 miliarde lei), Dedeman (profit net de 2,7 miliarde lei), RCS&RDS (profit net de 1,3 miliarde lei). În topul profiturilor urmează alte bănci, precum, BRD, ING și Raiffeisen, care vor fi taxate tot cu 2% pe cifra de afaceri.

În total, din cele peste 1.000 de companii, circa 11%, respectiv 125 de companii sunt pe pierdere în anul 2022. Pierderile cumulate ale acestor companii se ridică la 8,6 miliarde lei. Spre comparație, profiturile cumulate ale companiilor pe plus sunt de 93,5 miliarde lei.

Companiile cu cele mai mari pierderi care vor trebui să plătească taxa pe cifra de afaceri sunt: Liberty Galați (pierderi nete de 821 milioane lei Telekom Romania Mobile Communications (pierderi nete de 558 milioane de lei), Termoenergetica (pierderi nete de 427 milioane de lei), Vitesco Technologies (pierderi nete de 354 milioane de lei), Continental Automotive Systems (pierderi nete de 331 milioane de lei), Profi (pierderi nete de 285 milioane de lei), Hidroconstructia (pierderi nete de 266 milioane de lei).

Lista integrală a companiilor cu afaceri peste 50 de milioane de euro poate fi descărcată de AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Deocamdata nu e lege , dupa observatiile CCR se intoarce in parlament si acolo trebuie dezbateri , amendamente si vot . Inca nu e sigur ca trece .

  2. Nici la firmele cu produse alimentare nu trebuiau puse , daca punem si tva marit la zahar si cresterea pretului la cacao s a zis cu ciocolata copiilor

  3. ce s-ar face copiii fara ciocolata… zaharul retardeaza, demonstrat stiintific, in special copiii, dar nu exclude adultii.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.