Analiză McKinsey&Company: Averea românilor a crescut de peste 8 ori în ultimii 20 de ani, dar rămâne una dintre cele mai scăzute din Europa. Când fac economii, românii preferă numerarul și depozitele bancare

Bani, investitie, economii Foto: Pexels.com

Valoarea averii pe cap de locuitor a românilor a crescut în ultimii 20 de ani, dar nivelul de economisire este în continuare scăzut, arată un sondaj realizat de compania de consultanță McKinsey în primăvara acestui an. 

Sondajul a evaluat atitudinile românilor față de bani, obiceiuri de economisire și planificare financiară și a vizat populația urbană cu diferite niveluri de educație și vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

Între 2000 și 2020, venitul pe cap de locuitor al românilor a crescut cu 10% în fiecare an, aceasta fiind cea mai mare creștere din Europa în perioada respectivă. 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Astfel, România s-a apropiat de țările mai dezvoltate din Europa Centrală, reducând decalajul nivelului venitului disponibil pe cap de locuitor de la 60% în 2000 la 15% în 2020.

Valoarea medie a activelor financiare pe cap de locuitor este de aproximativ 5.000 de dolari în România

România înregistrează printre cele mai scăzute niveluri ale averii financiare personale  comparativ cu alte țări din Europa Centrală și de Vest: 36% din PIB – aproape jumătate față de media Europei de Est, potrivit McKinsey&Company. 

Activele financiare pe cap de locuitor în România au o valoare medie de 5.000 de dolari, în timp ce în Ungaria valoarea medie este de aproximativ 12.000 de dolari. Averea financiară personală se bazează pe active financiare personale, inclusiv numerar, depozite în cont curent, depozite pe termen lung, titluri de valoare (acțiuni, obligațiuni) și instrumente derivate, fonduri mutuale, asigurări de viață și pensii pilonul 2 și 3. 

Averea netă a românilor a crescut de peste opt ori în ultimele două decenii, potrivit Băncii Naționale a României. Cetăţenii români au însă un nivel scăzut de economisire, puţine active financiare, o parte semnificativă din averea acumulată fiind blocată în active imobiliare. Printre motivele pentru care economiile românilor sunt încă la un nivel scăzut se numără atât veniturile mici, cel puțin pentru o mare parte a populației, cât și lipsa educației financiare și, în consecință, a planificării pe termen lung.”, afirmă Alexandru Filip, Managing Partner McKinsey&Company Bucharest.

Românii preferă numerarul și economiile în depozite 

Atunci când economisesc, românii preferă să-și păstreze banii mai ales în numerar și în depozite. De asemenea, nu folosesc produse de investiții sofisticate precum fonduri mutuale, valori mobiliare și instrumente derivate. Aproximativ 70% din activele financiare personale ale românilor sunt deținute în numerar și în depozite, față de media de 59% în Europa Centrală și 40% în Europa de Vest.

Atunci când vine vorba să pună bani deoparte, aproape 63% dintre români declară că reușesc să economisească ocazional sau lunar, conform aceluiași sondaj.

În jur de o treime dintre respondenți economisesc în fiecare lună, dar nu o sumă fixă. Aceștia tind să locuiască în orașe de mărime medie și să aibă studii superioare. 

Îngrijorător, din perspectiva coeziunii sociale, doar un sfert dintre persoanele mai puțin educate reușesc să economisească. 

90% dintre respondenți se așteaptă ca pensia să le fie insuficientă pentru a-și menține stilul de viață anterior pensionării 

Totodată, românii nu au încredere nici în sistemul de pensii public și nici în cel privat, indică sondajul. Doar unul din cinci români crede în sistemul public de pensii și doar unul din patru are încredere în cel administrat privat. În plus, 80% dintre respondenți nu au putut estima valoarea pensiei pe care o vor primi de la stat și 90% se așteaptă ca pensia să le fie insuficientă pentru a-și menține stilul de viață.  

Deși românii doresc să economisească mai mult, ei ezită în ceea ce privește planificarea financiară. De altfel, puțin peste 50% dintre respondenți au spus că ar prefera un control anual la dentist decât să participe la o întâlnire, chiar și gratuită, cu un consilier financiar. Pe de altă parte, aproape 40% dintre respondenți au dificultăți în a înțelege concepte fundamentale de gestiune a finanțelor proprii, cum ar fi efectele inflației asupra economiilor pe care le dețin.

Analiza McKinsey&Company mai spune că România și-ar putea majora Produsul Intern Brut cu 10% până în 2050, generând 575 miliarde de euro adițional de-a lungul acestei perioade, prin creșterea economiilor și redicționarea acestora către investiții profitabile.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: