Analiză Monitor PNRR: România nu mai are nici teoretic vreo șansă să ia bani din cele 5,5 miliarde de euro aferente 2023

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

România nu mai are teoretic nicio șansă să ia vreun euro anul acesta, din cele 5,5 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), aferente cererilor de plată care trebuiau depuse în 2023, ținând cont de regulamentul și procedurile Comisiei Europene, arată o analiză Monitor PNRR privind stadiul Planului și al îndeplinirii jaloanelor.

Astfel, regulamentul PNRR prevede posibilitatea trimiterii a cel mult 2 cereri de plată pe an. În calendarul negociat în 2021, cele 2 cereri trebuiau să fie depuse în martie și septembrie, luând în calcul termenul mediu de evaluare la nivelul Comisiei Europene, astfel încât să se asigure, cel puțin procedural, că pot fi și primiți banii aferenți celor celor 2 cereri anuale, nu doar trimise cererile.

Premierul Marcel CIolacu spunea săptămâna trecută că Cererea de plată numărul 3, care avea termen, potrivit calendarului agreat cu Comisia Europeană, luna martie, va fi depusă în noiembrie. Iar Cererea de Plată numărul 3 mai are multe alte jaloane de îndeplinit, pe lângă reforma esențială, cea a pensiilor speciale, în condițiile în care termenul pentru îndeplinirea lor a fost decembrie 2022. Doar 2 jaloane din această cerere au fost îndeplinite, în timp ce alte 7 jaloane nu sunt îndeplinite.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Astfel, până acum, în octombrie, România nu a depus niciuna dintre cele două Cereri de Plată prevăzute pentru acest an și nu a încasat niciun euro din banii pe care trebuia să îi primească pe 2023, arată analiza Monitor PNRR.

„Prin urmare, pe regulament și procedurile Comisiei, nu mai există nici teoretic vreo șansă să luăm vreun euro anul acesta din cele 5,5 miliarde de euro aferente 2023”, arată analiza.

Analiza arată că există unele scenarii prin care o parte din bani pot intra în acest an, dacă Guvernul trimite măcar Cererea de Plată numărul 3 în octombrie.

România a primit, până acum, prin PNRR: prefinanțarea de 3,7 miliarde euro (deblocată atunci când a fost aprobat PNRR), cererea de plată 1, adică aproape 2,6 miliarde euro, cererea de plată 2, adică 2,8 miliarde euro. Țara noastră a încasat astfel 9,1 miliarde euro, dar are contracte semnate de 16,9 miliarde euro, de unde rezultă un deficit de finanțare de 7,8 miliarde euro.

Analiza integrală poate fi citită AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

    • Mai lasa teoria conspiratiei si nu mai justifica prostia, hotia, incompetenta si lipsa de patriotism a romanilor. Alte tari din fostul bloc comunist cum de se dezvolta foarte bine cu banii de la UE si noi nu?

  1. La pensiile speciale nu se umbla încă se ma dau compensații retroactive,aparatul bugetar(trântori din :ministere,servicii,consilii județene, prefecturi și primarii) nu se modifica în sensul scăderii lor,nu mai pupam nici o transa de bani!Dacă se va face reorganizarea teritoriala cu 15 județe sau 8 regiuni atunci nici trântori nu mai avem de la parlament în jos!

  2. Tipic… PSD PNL UDMR stau și își fac treburile iar USR și Aur latră pe YouTube…se potrivește expresia câinii latră , caravana trece.

  3. Nici nu este nevoie, banii astia ar trebui sa se dea ca si fondurile UE, nerambursabile. Ori suntem o familie mare si ne dezvoltam armonios cu totii ori nu avem nevoie de bani si apoi sa faca ei legi si reguli pentru tara noastra. Puteti sa va tineti banii si regulile voastre

  4. Papagalii ăștia nu pot!
    Daca se rateaza si cred ca se rateaza țintele ar fi cazul alegeri anticipate.
    E clar ca Guvernulnu poate, singurul scapat e Ă,ă, ă…
    Si pensie speciala si foncție, fonctie iar raspunderea e Zero!😲😲

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.