Analiză: Obiectivele din PNRR privind digitalizarea administrației publice (cloud guvernamental), în stadiu incert, în apropierea unui nou termen limită

G4Media mart. 23, 2022 1 comentarii
digitalizare, calculator, cod, programare Sursa foto: Pixabay

Obiectivele asumate în PNRR privind reforma esențială a digitalizării administrației publice includ un jalon cu termen la 31 decembrie 2021, care a fost întârziat și unul cu termen la 31 martie – despre care Ministerul responsabil a transmis pentru G4Media că se găsește în prima etapă.  

Reforma privind transformarea digitală este una dintre cele mai importante pentru dezvoltarea României, în privința serviciilor publice și depășirii blocajelor birocratice.

În PNRR, a fost inclus un jalon privind înființarea unui departament dedicat dedicat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pentru a gestiona întregul proces al transformării digitale.

  1. Jalonul din decembrie 2021 – înființarea unui Tark-force care să fie operațional

S-a instituit și este operațional grupul operativ pentru implementarea și monitorizarea reformelor și investițiilor privind transformarea digitală”, aceasta este exact denumirea acestui jalon, cu termen limită 31 decembrie 2021. Termen care a fost depășit.

În februarie 2022 Ministerul publica un proiect de OUG pentru îndeplinirea jalonului, în lista de argumente regăsindu-se acesta: „Luând în considerare că crearea Task-Force-ului la nivelul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) pentru implementarea și monitorizarea reformelor și investițiilor privind digitalizarea, propuse în PNRR al României este una dintre țintele care ar fi trebuit îndeplinite de România în trimestrul IV din 2021, conform obligațiilor asumate față de Comisia Europeană, (…)”

Proiectul a fost republicat o lună mai târziu și a intrat miercuri, 23 martie, în Ședința de Guvern. Practic, prin aceasta:  „în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării se înființează Grupul Operativ pentru Implementarea și Monitorizarea reformelor și investițiilor privind transformarea digitală – Task Force, denumit în continuare Task Force, structură în afara organigramei în care sunt angajați specialiști cu competențe digitale avansate și competențe de management de proiect de specialitate în mdomeniul transformării digitale”;

Ordonanța prevede că structura va avea 17 posturi cu specialiști. În plus: „începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului se înființează la nivelul Autorității pentru Digitalizarea României – Unitatea pentru Implementarea Programelor de Transformare Digitală, denumită în continuare U.I.P.T.D., ca structură încadrată cu specialiști în afara organigramei, cu un numărul maxim de 50 de posturi, pe perioada derulării PNRR al României.”

2. Jalonul din martie 2022: Analiza opțiunilor privind realizarea cloud-ului guvernamental

Peste numai o săptămână, la 31 martie, un nou obiectiv din PNRR trebuie îndeplinit: „Finalizarea analizei opțiunilor privind arhitectura cloud-ului guvernamental”.

Stadiul acestuia e incert, dat fiind că MCID a transmis pentru G4Media un răspuns miercuri, 23 martie din care reiese că analiza ce ar trebui finalizată se găsește abia într-o primă etapă:

O primă etapă în realizarea analizei privind cloud-ul guvernamental o reprezintă dimensionarea cloud-ului guvernamental prin inventarierea nevoilor instituțiilor publice care doresc să-și migreze sau să-și găzduiască serviciile interne și cele publice în cloud-ul guvernamental. (…) În acest sens, ADR împreună cu instituțiile partenere au realizat un chestionar complex care va contribui la relevafea și cuprinderea tuturor informațiilor necesare unei dimensionări a cloud-ului guvernamental. Acesta a fost distribuit către 109 instituții și autirtăți ale administrației publice centrale, care vor furniza informații complete și consistente în procesul de dimensionare corectă a cloud-ului guvernamental pe baza cărora instituțiile vor derula proceduri de achiziții”.

Răspunsul intregral poate fi consultat aici.

3. Alte jaloane aferente transformării digitale au ca termen trimestrul II 2022, iar intre acestea se numără cele două proiecte de OUG publicate în transparență decizională în 15 și, respectiv 16 martie:

  • Proiectul de Lege privind schimbul de date între sisteme informatice și crearea platformei naționale de interoperabilitate – despre care
  • OUG şi Notă de fundamentare privind unele măsuri pentru sistemul de guvernanță al Cloud-ului Guvernamental

Despre acestea, Economedia a scris pe larg aici.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Unde este incertitudinea cand ati scris in articol ca sunt scoase in consultare publica si urmeaza a fi publicate acte normative care inchid aceste jaloane amintite??
    Daca ar fi unul in jaloane fara activitate as fi vazut si eu o incertitutdine…Dar, asa cum ati scris in articol, fiecare jalon este deja “apucat” si urmeaza a se finaliza in termen. Nu am vazut sa scrieti ca este pus in consultare publica si are termen 12 aprilie dar pana pe 1 aprilie el trebuie sa fie deja aprobat..Acolo as fi vazut si eu un dubiu, o incertitudine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *