Guvernul se pregătește să operaționalizeze Cloud-ul guvernamental, un proiect care înlocuiește sistemele IT ale ministerelor și autorităților publice, care va fi finanțat cu 500 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României au lansat în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență în acest sens.
Inițiativa legislativă reprezintă un jalon din PNRR, având termen-limită pentru intrarea în vigoare Trimestrul 2 din 2022.
Beneficiile Cloud-ului guvernamental
ADR susține, într-un comunicat de presă, că principalele beneficii ale operaționalizării cloud-ului guvernamental pentru cetățeni sunt:
1. One-stop shop – acces direct la toate serviciile publice, prin folosirea formularelor electronice disponibile în cloud;
2. Statul român – accesibil la un click distanță – pentru că toate instituțiile vor fi interconectate în cloud, cetățeanul va putea solicita și primi documente de oriunde, oricând;
3. Economie de timp – fără cozi, fără nicio deplasare fizică la instituţiile publice;
4. Trasabilitate – cetățeanul va putea avea un istoric al interacțiunilor sale cu administrația;
5. Siguranță – cloud-ul guvernamental va beneficia de cele mai avansate sisteme de securitate cibernetică disponibile.
Totodată, Cloud-ul va aduce beneficii concrete și pentru activitatea administrativă, susține autoritatea
1. va asigura interoperabilitatea sistemelor publice;
2. va reduce birocrația, prin eliminarea proceselor administrative redundante sau perimate;
3. va asigura o mai bună colaborare şi o partajare rapidă a informaţiilor între toate instituţiile guvernamentale;
4. va eficientiza costurile – instituțiile publice nu vor mai fi nevoite să asigure mentenanța pentru echipamentele hardware și software.
De asemenea, potrivit ADR, Cloud-ul Guvernamental va produce beneficii și pentru mediul privat:
1. antreprenorul va putea găsi într-un singur loc toate serviciile publice electronice, precum și toate avizele și autorizațiile care îi sunt necesare, integrate cu platforma care procesează plățile pentru aceste servicii (Ghișeul.ro), cu platforma de autentificare a identității digitale (PSCID) și cu platforma de gestionare electronică a achizițiilor publice (SEAP) – Ghișeul.ro, SEAP și PSCID sunt platforme informatice administrate de ADR;
2. creșterea eficienței aparatului administrativ va determina creșterea încrederii antreprenorilor în performanța statului și va genera creștere economică.
Mai multe instituții vor fi responsabile de realizarea Cloud-ului guvernamental, respectiv: Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciului Român de informații (SRI).
Infrastructura de bază a Cloud-ului Guvernamental va fi asigurată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. STS va asigura implementarea, administrarea tehnică și operațională, securitatea cibernetică, mentenanța, precum și dezvoltarea ulterioară a serviciilor specifice Cloud-ului Guvernamental. Serviciul va asigura accesul securizat și conectivitatea la serviciile specifice Cloud-ului Guvernamental pentru entitățile găzduite.
STS și SRI vor asigura echipamentele hardware, programele software, aplicațiile informatice și licențele necesare în acest scop.
ADR asigură implementarea, administrarea tehnică și operațională, mentenanța, precum și dezvoltarea ulterioară pentru serviciile SaaS specifice Cloud-ului Guvernamental, inclusiv asigurarea, prin acorduri-cadru, conform legislației achizițiilor publice, a licențelor specifice serviciilor necesare migrării în Cloud-ul Guvernamental a sistemelor informatice și serviciilor publice electronice. Reamintim că ADR este condusă de Dragoș-Cristian Vlad, un apropiat al grupării Ghiță-Rovana Plumb. (Detalii, AICI)
Entitățile publice ale căror aplicații software și baze de date urmează să migreze în Cloud-ul Guvernamental se vor stabili prin hotărâre de guvern. Entitățile au obligația migrării și integrării aplicațiilor software și bazelor de date în Cloud-ul Guvernamental în termen de 2 ani de la data primirii notificării transmise în acest sens de către ADR.