Analiză. Peste 250 de șantiere în sectorul agricol se pregătesc la nivel național. Harta proiectelor

ferma androangus Sursa foto: ferma Androangus, Faceboook

Peste 250 de proiecte în sectorul agricol sunt în diverse stadii de dezvoltare la nivel național, conform datelor centralizate pentru Economedia de IBC Focus, companie de consultanță care urmărește șantiere în România. În ciuda incertidunile din regiune, investițiile se mențin la un nivel oarecum constant. UE pune la dispoziție fonduri substanțiale pentru dezvoltarea rurală, iar afacerile agricole au intrat inclusiv în atenția marilor companii din Tehnologie, dispuse să finanțeze startup-uri cu activitate în Agricultură.

Mai precis, de la începutul anului, pentru subdomeniul Zoo/Bio-tehnie (ferme, abatoare, grajduri etc), compania a monitorizat 257 de investiții. Dintre acestea, doar 27 sunt deocamdată în construcție.

Valoarea totală estimată a investițiilor necesare pentru realizarea acestor proiecte ajunge la 1,39 miliarde de lei pe acest sector.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În ceea ce privește activitatea în țară, cele mai multe proiecte agricole sunt în Satu-Mare (21), Bihor (15) și Constanța (13).

 

 

Printre cele mai proiecte cu șantiere în derulare se numără o fermă de găini în județul Bihor, cu o valoare estimată la peste 37 milioane lei și o fermă de bovine și spațiu de procesare în județul Olt, cu o investiție estimată la peste 8 milioane lei. În județul Argeș e în lucru o hală de depozitare agricolă si celule tip silox pentru cereale, cu o valoare estimată la peste 3 milioane de lei.

“Ca nivel al investițiilor, se observă o ușoară reticență în domeniul de construcții, ca urmare a situației tensionate de la graniță. Pe fondul acestei situații de incertitudine, investitorii par să fie mai precauți. Totusi, fiind un sector de nișă, observăm că dinamica se păstrează, iar cifrele sunt destul de apropiate de cele înregistrate în anii precedenți”, spune Mihaela Ghiorghiu, specialist PR la IBC Focus.

Cele mai multe dintre proiectele în lucru sunt cu finanțare privată – 167, doar șase sunt cu finanțare publică și alte 84 beneficiază de finanțare mixtă (public-privată). Mare parte beneficiază de fonduri europene, acestea fiind contabilizate tot în secțiunea “finanțări publice”.

Miliarde de euro pentru Dezvoltare Rurală

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a efectuat plăți de peste 8 miliarde de euro beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, până la finalul anului trecut. Suma reprezintă o absorbție de 85% din totalul fondurilor disponibile prin acest program.

Conform AFIR, în anul 2021 valoarea plăților prin PNDR s-a ridicat la 1,06 miliarde euro, iar în anul 2020, AFIR a plătit către beneficiarii Programului peste 1,6 miliarde euro, cea mai mare sumă fiind plătită în anul 2017 – de 1,8 miliarde euro. Plățile către beneficiari se fac pe baza cererilor de plată depuse de aceștia pentru contractele încheiate și aflate în implementare.

PNDR 2014-2020 a fost prelungit cu încă 2 ani, iar bugetul aferent a fost suplimentat, fiind agreată extinderea aplicabilității cadrului legal existent, conform RUE 2020/2020 al Parlamentului European și al Consiliului, din 23 decembrie 2020. Astfel, pentru cei care doresc să acceseze fonduri prin PNDR în anul 2022, acest lucru încă este posibil.

Agricultura e unul dintre sectoarele cheie, în care se pot finanța afaceri prin fonduri europene, potrivit unei analize Economedia. Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors, include domeniul între principale direcții de investiții în 2022. Agricultura, cu precădere ramurile legumiculturii, pomiculturii sau cea de creștere a animalelor beneficiază de real sprijin nerambursabil în perioada de tranziție dintre cele două perioade de finanțare, iar antreprenorii pot înființa, în orice loc de pe teritoriul țării, sere de legume, de fructe sau ferme de animale.

Startup-uri în Agricultură

Agricultura a intrat și în vizorul jucătorilor din piața de Tehnologie. În urmă cu câteva luni, Agricover, SeedBlink și Microsoft au lansat Nextcelerator, accelerator digital creat de pentru a sprijini afacerile incipiente din Europa Centrală și de Est care susțin tehnologizarea agriculturii. S-au înscris douăzeci de startup-uri Agritech din din România, Grecia, Germania, Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Kosovo.

Printre startup-urile care s-au înscris se numără proiecte de tip marketplace, proiecte din zona agrifood sau de optimizare a proceselor din ferme.

„Cifrele arată că în 2021 agricultura a ocupat primul loc în topul industriilor cu cele mai mari creșteri procentuale ale numărului de companii nou-înființate – 262%! Așadar, startup-urile din domeniul agricol au nevoie de foarte multă susținere”, declara Andrei Dudoiu, Managing Partner în cadrul SeedBlink.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu se spune nimic despre irigații?
    In jud.Mehexinti un sistem de irigații cu o stație de pompare din Dunăre funcțională sper si la ora actuala. In anii construirii sistemului de irigații nu era construit barajul Porțile de fier ll.
    Statia fiind plutitoare se poate muta in amonte de baraj şi găsită cale de a alimenta sistemul de irigații cu costuri mult mai mici cu energia electrică. 0

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.